Miért szúr az oldalunk futás közben?

Mindenki megtapasztalta már, hogy milyen, amikor futás közben szúr az oldalunk. Lehet, hogy egy futóverseny közepén, egy iskolai testnevelésórán vagy éppen akkor, amikor a busz után szaladt. Pontosan miért jelentkezik ez a fájdalom, és mit tehetünk ellene?

Annak ellenére, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó, a rendszeresen futók nagyjából háromnegyede megtapasztalja évente legalább egyszer, a szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy mi az oka a bordák alatt érezhető, szúró fájdalomnak.

Az egyik elmélet szerint ennek az oka a rekeszizom görcsös összerándulása, mely azért következhet be, mert nem jut elegendő oxigéndús vér ehhez az izomhoz. Egy másik viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget, mely nemcsak a futóknál, de szinte bármely aerob jellegű sportot űzőknél megjelenhet.

A bordák közti szúró fájdalom gyakori jelenség futás közben
A bordák közti szúrófájdalomgyakori jelenség futás közben. Fotó: Getty Images

Az oldal szúrása leginkább a kezdőkre , újrakezdőkre jellemző. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rendszeresen futók ne tapasztalhatnák ezt meg időről időre, de náluk jóval kisebb a fájdalom gyakorisága. Ez egy újabb indok arra, hogy a futás rendszeresen szerepeljen az edzésprogramunkban, de lássunk néhány egyszerű módszert arra, hogyan tudjuk elkerülni, hogy futás közben ránk törjön a fájdalom.

Milyen hibákat követnek el a kezdő futók?

Előzzük meg a fájdalmat!

Ehhez már sportolás előtt tennünk kell. Kerüljük a zsíros, illetve rostban gazdag ételeket közvetlenül edzés előtt, ezek ugyanis lassabban kerülnek ki a gyomorból, így plusz nyomást gyakorolnak a rekeszizomra, ezzel pedig megnő a görcs esélye. A folyadékfogyasztásnak, elsősorban a gyümölcsleveknek is negatív hatása lehet: egy kutatás szerint ha valaki cukros gyümölcslét iszik közvetlenül futás előtt, annál gyakrabban jelentkezhet a fájdalom . A tiszta vízzel sokkal jobban járunk.

Szintén csökkenthetjük a fájdalom kialakulásának esélyét, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ha megtanuljuk a helyes testtartást (ne görnyedjünk előre, illetve ha sportolás előtt alaposan bemelegítünk. Futás közben nagyon fontos, hogy olyan tempót vegyünk fel, amit hosszabb távon is tartani tudunk, és lassan, egyenletesen lélegezzünk, ne kapkodjuk a levegőt. Különösen a kezdőkre lehet jellemző az, hogy "elfelejtenek" levegőt venni vagy visszatartják a lélegzetüket. Ha ránktör a fájdalom , álljunk meg, vegyünk egy mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat. Hajlítsuk a törzsünket az ellentétes irányba ahhoz képest, ahol a fájdalmat érzékeljük (tehát ha a jobb oldalon érezzük, akkor balra). Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlásról sem, különösen ha hosszabb távon futunk vagy ha nagyon meleg van.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)