Meglepő oka lehet a fejfájásnak

A krónikus fejfájás már szinte népbetegségnek számít, és bár leggyakrabban a stressz váltja ki, egy másik, meglepő ok is állhat a háttérben. Fövenyesi Krisztina rehabilitációs szakember, mozgásterapeuta szerint az úgynevezett SMS-nyak is előidézheti.

SMS-nyak: a fiatalok betegsége

Az SMS-nyak egy mozgásszervi deformitás, amely elsősorban a fiatal generációt érinti. "Kutatások szerint átlagosan napi négy órát töltenek azzal, hogy telefonjuk kijelzőjét nézik. Egy adott pozícióban merevednek meg, ebben a fej- és nyaktartásban előrebiccentik a fejüket, így egy adott ponton megtörik a nyak" - idézi a Híradó.hu Fövenyesi Krisztina szavait.

Amellett, hogy a nyaki gerinc ilyen fokú terhelésétől ellapulnak a csigolyák közötti kis korongok, és beindítja a degeneratív folyamatokat, az SMS-nyak egy másik jelentős problémát is okozhat.

A tarkó szalagjaira egy bizonyos húzó erő hat, miközben előrebillentjük a fejünket, a szalagok pedig húzódásnak indulnak, és a tarkó alján húzódó szalagok erős stresszhatást váltanak ki. A szervezetünk erre úgy reagál, hogy meg akarja erősíteni azt a pontot, ezért csontot növeszt oda, és egy tüskeszerű kinövést alakít. A túlzott mobilhasználat krónikus fejfájást, izomfájdalmakat, feszüléseket idézhet elő, ami a későbbiekben tovább terjedhet az egész testünkre.

A túlzott mobilhasználat miatt SMS-nyak alakul ki, ami fejfájást idézhet elő
A túlzott mobilhasználat miatt SMS-nyak alakul ki, ami fejfájást idézhet elő

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A jó hír az, hogy Fövenyesi Krisztina szerint az SMS-nyak okozta problémák megelőzhetőek. A mobilhasználattal kapcsolatban figyeljünk arra, hogy az eszközt ne a mellünknél tartva olvassuk, hanem a szemünk magasságában tartsuk, így fejünk marad a maga normális fiziológiás pozíciójában, és a telefonnal alkalmazkodunk hozzá.

Azonban ez a póz sem alkalmas arra, hogy órákat töltsünk benne, hiszen akár vállproblémákhoz is vezethet. A valódi megoldás, ha korlátozzuk a mobiltelefon-használatot, változatos pozíciókban használjuk a készülékünket, és legalább napi 60 percet sportolunk. "Javasolt a nyak átmozgatása, a kocogás, futás, jógázás, súlyzózás, mindegy, hogy mit, csak minél többet és minél változatosabban csináljunk, mert ezek a mozgások azok, amelyekkel a bemerevedést kompenzálni tudjuk, vagy el tudjuk kerülni" - hívta fel a figyelmet a szakember.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés