Meglepő módszerekkel csillapítható a fájdalom

A fájdalom a szükséges rossz az életünkben: egyértelműen jelzi, hogy valami nem stimmel. Mit tehetünk ezek ellen?

A fájdalom sajnos része mindennapjainknak, és bizony vannak olyan kellemetlenségek, amelyek miatt nem éri meg gyógyszert bevenni. Megmutatjuk, mi segíthet a bogyók helyett.

Káromkodjon!

Ha legszívesebben szitkozódna, mert belerúgott valamibe, tegye meg bátran! Brit kutatók szerint a káromkodás akár 35 százalékkal is képes növelni a fájdalomtűrésünket: ennyivel hosszabb ideig tudták a jeges vízben tartani a kezüket azok az önkéntesek, akik káromkodhattak, mint azok, akiknek csendben kellett maradniuk.

Migrénes roham esetén szaglásszon zöldalmát
Migrénes roham esetén szaglásszon zöldalmát

Nézegessen fényképeket!

Ha a szeretteiről készül fényképeket nézeget (például a telefonján) egy kellemetlen vizsgálat előtt, afájdalomsokkal elviselhetőbbé válik. A kedves, ismerős arcok látványa ugyanis olyan hormonális hatásokat indít el a szervezetünkben, melyek a fájdalmat is csökkentik.

Fantáziáljon!

Lehet, hogy a szex a legutolsó dolog, amire a fájdalom közben gondolunk, de amerikai kutatók szerint mégis érdemes fantáziálni egy kicsit. Dr. Hamid Hekmat szerint, aki egy kísérletet végzett el a témával kapcsolatban, a szexuális fantáziálás ellazít, csökkenti a stresszt és az idegességet, és emellett természetesen a fájdalmat is.

Lélegezzen!

Nem véletlenül tanácsolják, hogy ha valaki nagyon ideges, vegyen egy mély levegőt. Azok, akiknek a légzése lassú, mély és egyenletes, kevesebb fájdalomról számoltak be egy kísérlet alatt, mint azok, akik kapkodva vették a levegőt. Egyrészt, a lassú légzés segít "kikapcsolni" a szervezet stresszreakcióját, másrészt, ahogy figyelünk a légzésünkre, kevésbé koncentrálunk a fájdalomra.

Szaglásszon almát!

Egy amerikai kutatás szerint a zöld alma illata képes csökkenteni a migrénes rohamok alatt érzett fájdalmat. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy az alma illata lazító hatású: a nyak és a fej izmait is ellazítja, és a szorongás mértékét is csökkenti.

Szuggerálja magát!

Ne úgy készüljön fel egy beavatkozásra, például egy fogorvosi kezelésre, hogy borzalmas fájdalmakat fog átélni - inkább álljon úgy hozzá, hogy érezni fog valamennyi fájdalmat, de az kibírható lesz. A Wake Forest University egy kísérlete alapján ugyanazt a típusú fájdalmat sokkal jobban bírták azok, akinek azt mondták, hogy a fájdalom enyhe vagy közepes lesz, mint azok, akik úgy tudták, hogy a fájdalom közepestől erősig terjed majd.

Nézegessen szép képeket!

Akár a festményeket, akár a fotókat részesíti előnyben, ha a szemének kellemes a látvány, akkor a fájdalma is csökkenni fog - állítják olasz tudósok. Egy kísérlet résztvevőit fájdalmas szúrásoknak vetették alá, miközben olyan képeket nézhettek, melyeket előzőleg a szép, semleges vagy csúnya kategóriába soroltak. Amikor olyan képeket nézhettek, amelyek tetszettek nekik, a résztvevők fájdalomérzete egyharmadával csökkent.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: