Ez a fájdalom szerepe

A fájdalommal minden ember találkozik élete során. De miért fontos, hogy érezzük, mi a szerepe? Lássunk tisztán!

A fájdalom olyan kellemetlen testi tünet, amely a közérzetet jelentősen rontja, feladataink ellátását nagyon megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi. A fájdalom összetett jelenség, amely magába foglalja a fájdalom érzékelését: a fájdalominger továbbítását először a gerincvelőbe, majd az agyba, a fájdalmat érzékelő szervezet reflexes és tudatos reakcióit, valamint a fájdalom által kiváltott negatív érzelmi tényezőket.

KELLEMETLEN, MÉGIS FONTOS SZEREPE VAN FÁJDALOMNAK. FOTÓ: GETTY IMAGES
KELLEMETLEN, MÉGIS FONTOS SZEREPE VAN FÁJDALOMNAK. FOTÓ: GETTY IMAGES

A fájdalomérzet felléphet:

  • hevesen, alkalomszerűen, mint pl. a migrén, a fogfájás vagy a derékfájás,
  • vagy lehet állandó, testet és lelket próbára tevő, mint pl. az ízületi fájdalmak, az ideggyulladás okozta fájdalom vagy a daganatos eredetű, akár tűrhetetlenségig fokozódó fájdalom.

A fájdalom olyan kellemetlen testi tünet, amely a közérzetet jelentősen rontja, feladataink ellátását nagyon megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi. Mi a leghatékonyabb megoldás? Mondjuk!

Mi a fájdalom szerepe a testünkben?

A hirtelen keletkező fájdalom legnagyobb jelentősége a szervezet épségének megóvásában van. Figyelmeztet a szervezetet érő káros ingerre (pl. égés, esés, vágás során keletkező fájdalom), amely a fájdalom elkerülésére irányuló reflexeket vált ki (elrántjuk a kezünket a kés alól stb.). Az állandó, krónikus fájdalomnak ilyen védő szerepe nincsen, ugyanakkor valamilyen megbetegedésre hívhatja fel a figyelmet.

A fájdalomérzés célja tehát, hogy központi idegrendszerünk minél hamarabb megtudja, hogy az adott inger károsító hatású-e. Például, amikor szögbe lépünk, az agyat elsősorban nem az érdekli, hogy a szög forró, kicsi vagy nagy-e, hanem hogy komoly sérülést okoz, ezért gyorsan fel kell kapnunk a lábunkat.

Ebből a szempontból fájdalomérzetünk bár kellemetlen, mégis rendkívül hasznos, ha az érzékelését követően olyan válasz reakció születik, mely megszünteti a károsító hatást, azaz esetünkben felkapjuk sérült lábunkat.

A fájdalomérzet megjelenését több dolog is befolyásolhatja: egészségi- és elmeállapotunk, életkorunk, múltbeli tapasztalataink vagy a fájdalomra való felkészültségünk. Ezen kívül a például komolyabb sérüléseknél jelentkező adrenalinszint-emelkedésből kifolyólag is késleltetve érezzük a fájdalmat.

A fájdalom tehát jelzés a szervezet részéről, hogy valami nincs rendben. Tudat bennünket arról, hogy valamely testrészünket sérülés érte. A fájdalom gyakran arra is figyelmeztet, hogy milyen mozdulatok járnak további károsodással.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -3 °C

Hazánk nagyobb részén marad a borult, párás, foltokban ködös idő, de kisebb körzetekben, illetve délután a Dunántúlon már akár nagyobb területen szakadozottabb lesz a felhőzet. Hazánk nyugati felében hószállingózás, gyenge havazás, havas eső előfordulhat. Döntően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, Sopron térségében élénkülhet meg a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +4 fok között várható. Késő este -5 és +1 fok között alakul a hőmérséklet. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra