A reumás ízületi gyulladás így előzhető meg

A reumás ízületi gyulladás a 40 évnél idősebb nők körében fordul elő a leggyakrabban. De vajon hogyan lehet megelőzni?

A reumás ízületi gyulladás (RA) egy autoimmun betegség. Családon belül öröklődhet a hajlam, kialakulásának konkrét okát viszont még nem tudják. Néhány lépéssel azonban jó eséllyel megelőzhető a probléma - ezeket Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa ismerteti.

Menopauza után fokozott odafigyelés kell

Az RA nem gyógyítható, de a tünetek mérsékléséhez, valamint a jó életminőség megőrzéséhez fontos a korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés. A menopauza időszakában fokozott odafigyelés szükséges, mivel a magas ösztorgénszint közrejátszhat az RA első tüneteinek megjelenésében. Több kutatás is igazolta, hogy a betegség első jelei a menopauza időszakában jelennek meg, illetve a már kialakult betegség tünetei is erősödnek a hormonális változások miatt - emeli ki a szakember.

Forduljunk immunológushoz, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

 • általános rossz közérzet, levertség, fáradtság
 • étvágytalanság, fogyás
 • fájdalmas, duzzadt ízületek (elsőként a kéz, majd a boka területén jelentkezik a fájdalom, kezdetben jellemzően csak a test egyik oldalán)
 • Szokjunk le a dohányzásról!

  Mint a legtöbb betegség megelőzésénél, az RA esetében is nagyon fontos a dohányzás abbahagyása. Öröklött hajlam esetén a dohányfüst már gyermekkortól kezdődően növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy a lakás is füstmentes legyen. Ráadásul a dohányzás a kezelés hatékonyságát is rontja, így érdemes azonnal abbahagyni, ha már kialakult a betegség - javasolja az immunológus.

  reuma, ízületi gyulladás, reumás ízületi gyulladás, RA, fájdalom
  A fájdalmas, duzzadt csukló akár reumás ízületi gyulladásra is utalhat. Fotó: 123rf

  Éljünk egészségesen!

  Az elhízás is növeli az RA kialakulásának kockázatát, emellett épp úgy megnehezíti a kezelést, mint a dohányzás. A megelőzés érdekében tehát fontos ügyelni a normál testsúly megtartására. Ehhez rendszeres testmozgás és egy jól összeállított étrend szükséges. Egy tanulmány szerint szerint a gyulladáscsökkentő táplálkozás segít enyhíteni a már meglévő betegség tüneteit.

  Fontos a bélflóra védelme

  A mikrobiom az utóbbi években került a kutatások középpontjába. Összefüggést fedeztek fel például a P.copri baktérium jelenléte és az RA kialakulása közt. Egy másik kutatás pedig megerősítette, hogy bizonyos mikrobák bélben mérhető mennyisége akár előre is jelezheti a betegség későbbi kialakulását.

  A stressz feldolgozása is segíthet

  A gyermekkori traumáktól kezdődően a felnőtt stresszes mindennapjainkig minden hat az RA megjelenésére. Egy stresszesebb időszak például a már tünetmentes betegeknél is újabb fellángolást okozhat. Sok esetben nincs lehetőségünk a stressz kiiktatására, de a napirend tudatos kialakítása, a pihenésre és kikapcsolódásra fordított idő beiktatása, valamint a stresszcsökkentő technikák elsajátítása segíthet a káros hatások leküzdésében. Az RA kezelése során tehát a lelki egyensúlyra is gondolni kell - magyarázza a szakember.

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: -2, +3 °C
  Minimum: -10, -5 °C

  Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: