A világ legizgalmasabb fürdői

Melyek azok a wellness- és fürdőközpontok, ahol nemcsak testünket és lelkünket ápolhatjuk, hanem szépségükkel is elkényeztetnek? Szétnéztünk a nagyvilágban, és egy meglepetésbe is belefutottunk.

Számos újság - CNN, Forbes, Der Spiegel, Le Monde - ranglistái alapján összeállítottuk saját rangsorunkat, és bemutatjuk azokat a fürdőket és wellness-központokat, amelyek nemcsak exkluzivitásukkal, hanem szépségükkel és kényelmükkel is lenyűgözik a felfrissülni vágyókat.

Terme di Saturnia (Toscana, Olaszország)

A lista első helyén mindenképpen egy olasz termálfürdőt kell említenünk. Talán a legtöbbször szerepel a nemzetközi fürdőlistákon a Terme di Saturnia, amely Itália legősibb hagyományait örökíti tovább a 21. századra is. A legdöbbenetesebb, hogy a méregdrága és exkluzív toscanai fürdők környékén több olyan helyet is találunk, ahol szabadon kipróbálhatjuk az ókor óta ismert, többnyire kénes-vulkanikus eredetű gyógyvizeket.

A Terme di Saturnia gyógyvíz és wellness terén is egyedülálló (Forrás: termedisaturnia.it)
A Terme di Saturnia gyógyvíz és wellness terén is egyedülálló (Forrás: termedisaturnia.it)

E szempontból is izgalmas, hogy a Terme di Saturnia wellness- és fürdőközpont a legkülönlegesebb egészségturisztikai kezeléseket ígéri, miközben nem túl messze tőle, egy kisebb vízesés "szabad strandján" lehet megmártózni a kaszkádszerűen lecsorgó gyógyvízben, amelynek "kádjaiban" (valójában természetes üregeiben) nyugodtan elüldögélhetünk. Maga a fürdőközpont elképesztően változatos programokat kínál, nem egyszerűen szépségápolásról és a fürdőkben megszokott más szolgáltatásokról (fitnesz, antioxidációs-iszapkezelés akár rehabilitációs céllal) van szó, hanem speciális kúrák vannak fogyásra, alakformálásra, továbbá peeling, oxigéninfúziós, illetve lézerkezelések a pigmentáció, májfoltok eltávolítására, méregtelenítésre - a fürdő honlapja szerint. Az arckezelésekhez a CNN szerint gyémántot, aranyat és antarktiszi jeget használnak fel. Természetesen golfpálya is tartozik a komplexumhoz.

SHA Wellness Clinic (Costa Blanca, Spanyolország)

A SHA elnevezésű fürdő- és wellnesskomplexumban 2014-ben állítólag az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is méregtelenítette magát. A spanyolországi gyógy- és üdülőközpontról a pletykákat főleg egy brit bulvárlap, a Daily Mail terjeszti.

A SHA wellness szolgáltatásokat számos híresség kipróbálhatta (Forrás: shawellnessclinic.com/)
A SHA-szolgáltatásokat számos híresség kipróbálhatta (Forrás: shawellnessclinic.com)

Többnyire Kylie Minogue-ot, Naomi Campbellt vagy Gwyneth Paltrow-t emlegetik az itteni vendégek között. A lényeg, hogy nem olcsó mulatság a világ egyik legexkluzívabb "makrobiotikus" fürdőjébe bejutni: a legszerényebb szobaárak is pár száz euró körül mozognak éjszakánként. A spanyol Costa Blancán, El Albirban, Alicante tartományban lévő wellnessklinika "anti-aging" kúrákat is kínál: állítólag Putyin ezt az öregedés elleni szolgáltatást is igénybe vette a "Zen-kertek" és a vízesések között.

Como Shambhala Begawan Giri (Bali, Indonézia)

Bali szigetét aligha kell népszerűsíteni Magyarországon, aki megteheti, úgyis igyekszik felkeresni. Jó hír, hogy itt a megnyugvást és a pihenést, az aquaterápiát és a jógát is összepárosíthatjuk például a megjegyezhetetlenül hosszú nevű létesítményben, a Como Shambhala Begawan Giriben. Itt, a Bali szigeti Ubud melletti húszhektáros területen a hegyi kerékpározástól a meditációig a vendégek sokféle lehetőség közül választhatnak.

Wellness mesés környezetben - a Baliban lévő központ népszerű a turisták körében
A Baliban lévő központ népszerű a turisták körében (forrás: www.comohotels.com)

A COMO Shambala birtokon belül található komplexumot tíz év alatt építették fel az indonéz építész, Cheong Yew Kuan tervei alapján. Az egészséges étkezésre itt is nagy hangsúlyt fektetnek, és jógatanfolyamokon is részt vehetünk.

Chiva Som (Hua Hin, Thaiföld)

A thaiföldi Chiva Som központ teljes életmódreformot ígér. Ez Ázsia egyik legismertebb wellness üdülő- és pihenőhelye. Számos díjat nyert a létesítmény, amely az európai és az ázsiai igényeket, hagyományokat igyekszik ötvözni. Gyógynövényeken alapuló medicina, anti-aging orvoslás, arc-akupunktúra, testtartási problémák kezelése - mindez csak néhány az itt kínált egészségturisztikai szolgáltatások közül. Van "heavy metal" kezelés is, de ne aggódjunk, ez nem a fülünket süketíti majd meg, hanem a testünket károsító nehézfémek és más mérgezőanyagok felderítését szolgálja.

Gleneagles (Skócia, Nagy-Britannia)

A skóciai, 340 hektáros vidéki tájnál "britebbet" nehéz lenne találni a fürdő- és wellnessközpontok között. A Gleneagles a thalassoterápia egyik központja, modern és ősi terápiákat párosítanak, de nemcsak brit hagyományokon alapulnak az elérhető kezelések. Szauna és revitalizációs medencék is vannak - ezek mind a gyógyturisták igényeit hivatottak kielégíteni.

A Gleaneglesben ősi és modern terápiákat kombinálnak (forrás: www.gleneagles.com)
A Gleaneglesben ősi és modern terápiákat kombinálnak (forrás: www.gleneagles.com)

Az 1924-ben alapított komplexum, a "Skót-felföld riviérája" az elmúlt évtized alatt dinamikusan építette ki és fejlesztette fürdőjét. Egyébként golfpályája is híres, és Gleneaglesben rendeztek már G8-találkozót is, ahol a fejlett ipari országok csúcsvezetői találkoztak.

Kakslauttanen (Lappföld, Finnország)

Finnországot ajánlani novemberben? Sőt azon belül is az ilyenkor még sötétebb, sarkkörön túli Lappföldet? Nem, nem őrültünk meg: ilyenkor végképp különleges élményben lehet részünk. Egyébként is, ki fizetne éjszakánként körülbelül négyszáz eurót, hogy rosszul érezze magát? (A Le Monde szerint ennyibe került a Kakslauttanen üdülőközpontban egy éjszaka tavaly.) Főleg a többféle iglu között válogatva...

A Rovaniemitől, Lappföld "fővárosától" 250 kilométerre északra lévő Kakslauttanen Artic Resort wellnessközpont tényleg fantasztikus dolgokat kínál: valódi finn szaunát, amely után beleugorhatunk a jeges tóba (sokat azért nem érdemes a sarkkörön túli tavakban lubickolni). Persze, téli szafarira is mehetünk, ha már nagyon unjuk a bezártságot. Az igazi különlegességek azonban az igluk típusainál derülnek ki: van fából készült szállás és valódi jégkunyhó is, ahol mínusz 3-6 fok van (de ez még mindig kellemesebb, mint a kinti - mondjuk - mínusz negyven fok). Ilyenkor az átlagosnál kicsit jobb hálózsákot kínálnak szállásadóink, ha ott akarunk éjszakázni az igluban. De fanatizmus helyett lehetünk racionálisak is: az igazi élmény talán mégiscsak az üvegből és fából készült "hibridiglu", ugyanis ennek ablakaiból, illetve tulajdonképpen üvegfalain át a csodálatos északi fényt, az aurora borealist élvezhetjük, amelynek "szezonja" ősszel kezdődik, és amihez fogható élményt nehéz lenne leírni.

+ 1 meglepetés: "Izzadjon mint egy nagyvezír!"

Végül egy meglepő - vagy talán nem is annyira - listát idézünk: a német Spiegel magazin pár éve Európa legszebb fürdőit vette számba, és elsőként három magyar fürdőt említ, a Gellért, a Széchenyi és a Rudas fürdőt.

A Gellért Gyógyfürdőt Európa legszebbjei között tartják számon (forrás:http://www.gellertfurdo.hu)
A Gellért Gyógyfürdőt Európa legszebbjei között tartják számon (forrás: www.gellertfurdo.hu)

"Izzadjon mint egy nagyvezír!" - utal a török fürdőhagyományokra a német lap, amely szerint ősszel és télen kiváló program a budapesti fürdők felkeresése. Kint hideg van és sötét: bent fény és hőség. Budapesten különösen a történeti vonatkozásokra figyelt a lap, a Gellértet a fürdő mellett a hotel, illetve a szecessziós hangulat miatt említi első helyen. A Széchenyit pedig a 70 fokos gyógyvíz miatt tartja megemlítendőnek - és persze a Rudast sem hagyja ki a változatos programjai miatt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)