Tényleg csak apró bőrhiba?

A Nők Lapja Egészség olvasói hónapról hónapra választ kapnak kérdéseikre a lap hasábjain. Ezúttal egy e-mailben érkezett bőrgyógyászati kérdéssel kapcsolatban kapott segítséget egy hölgy.

Piros pettyek

"Hatvanéves vagyok, és már évek óta szaporodnak rajtam a piros 'pettyek'. Először csak gombostűfej nagyságban jelentek meg, kezdetben csak a hasamon, később a törzsön, de eddig mindig csak a ruhával fedett helyeken mutatkoztak. Újabban már a karomon, a dekoltázsomon, sőt az arcomon is megjelennek, és a kezdeti kis pötty kezd növögetni. A legrégebbi most körülbelül fél centi átmérőjű, és vízhólyagra emlékeztet, csak éppen úgy tűnik, vérrel telített. Izgat, vajon mi okozhatja. Tehetek-e valamit, hogy megakadályozzam a szaporodásukat, illetve érdemes-e gondolkodnom a megszüntetésükön? Ha csak ártalmatlan szépséghiba, nem szívesen 'feküdnék kés alá'. Amennyiben belső szervi probléma a kiváltó ok, hová fordulhatok kivizsgálás céljából?" - írja az olvasó.

Dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász válasza

A levélben említett, általában az élet negyedik évtizede után szaporodó kisebb-nagyobb piros 'pettyek' ártalmatlan jelenségek. Orvosi nevük "rubin-naevus" vagy "senilis angioma". A piros foltokat a hajszálerek ártalmatlan burjánzása okozza. A fehér bőrszínű emberek többségén ötvenéves kor felett a törzsön látható belőlük néhány. Egyes családokban az átlagosnál gyakrabban, nagyobb számban jelentkeznek. A jelenség kiváltó oka nem ismert, így megelőzésük sem lehetséges. A kozmetikailag zavaró angiómákat elektrokoagulációval (árammal ellátott tűvel végzett helyi szövetroncsolással), fagyasztással vagy lézerrel lehet eltüntetni.

A Nők Lapja Egészséget keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)