Nyári lábápolás: tyúkszem vagy szemölcs?

Nyáron hol repedezni kezd a bőrünk, hol pedig a lábköröm benövése okoz fájdalmat. Éppen ezért fontos az otthoni, gondos lábápolás.

Az igazán fájdalmas, nyomásra érzékeny pontok a lábujjaknál vagy a körömhajlatoknál fordulnak elő. Ilyenkor olyan szarusodásról van szó, ami hosszantartó nyomás hatására keletkezik. Rossz cipők vagy a láb nem megfelelő állása (például lúdtalp) esetén gyakoriak ezek.

Egy nemrég kiadott tanulmány felderítette, hogy azok a nők, akik rosszul választanak cipőt, idősebb korukban lábfájdalmaktól szenvedhetnek. Kattintson!

Ha a lábboltív "hiányzik", mint például a lúdtalpnál , akkor a lábujjakhoz vezető ízületekre túl nagy teher hárul. A magas(sarkú) cipők a nyomást tovább fokozzák, így bőrkeményedés keletkezhet, illetve kúpszerű szarusodás jön létre (tyúkszem). Ezek aztán a szöveteket nyomják, illetve a csúcsuk a csontot érheti. Ez viszont aztán tényleg fájdalmat okoz.

Ugyanakkor a tyúkszemet sokszor összekeverik a tüske szemölcsökkel. A különbség megállapításához az érintett helyet be kell nedvesíteni. Ha kis fekete pontok tűnnek fel, akkor szemölcsről van szó. Ha viszont üvegesen tükröződik, akkor tyúkszem keletkezett.

A megfelelő lábápolás nyáron különösen fontos

Az utóbbi esetén a gyógyszertárban kapható öntapadó filcgyűrűvel védekezhetünk a tyúkszemre ható nyomás ellen. Ezzel azonban a probléma még nincs megoldva.

A szarukérget a lehető leggyorsabban szalicilsav tartalmú tapasszal vagy hasonló tartalmú krémmel kell fellazítani, "feloldani". Ez a tapasz két-három napig maradhat a tyúkszemen . De lehet, hogy párszor még alkalmazni kell a tapaszt. Ha ismétlődően keletkeznek a tyúkszemek, akkor orthopédiai specialistához érdemes fordulni, mert a térd és a hát hibás állása miatt kiújuló problémákról is szó lehet ilyenkor.

Forrás: Spiegel Online

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: