Mitől jön ki?

Gyakorlatilag mindenkin kijönnek időnként tipikus aknés pattanások. Egyesek eleve úgy születnek, hogy hajlamuk van az akne valamelyik típusára.

Gyakran van hasonlóság a családtagok között az aknés lézió megjelenési sémájában, időtartamában, súlyosságában. A hajlam genetikai meghatározottságára utal, hogy a pattanások előfordulásában jellegzetes etnikai különbségek fedezhetők fel.

Öröklődési menete nagy valószínűséggel domináns. Mindkét szülő betegsége esetén az akne kialakulásának esélye a gyermekben 50%. Érdemes megkérdezni a szülőket, ők is megszenvedtek-e arcukon a hívatlan vörös foltokkal, mert ha igen, ráadásul az idősebb testvér sem kerülte el őket, akkor jó lesz felvértezni magunkat a pattanásokkal kapcsolatos információkkal, kezelési ismeretekkel.

Meddig vannak arcátlan pöttyök az arcon?

A kora serdülőkortól kezdve, olykor már 8-9 éves korban kijöhet egy-két pattanás, majd számuk nő. Nem valószínű, hogy van olyan egészséges ember, aki kamaszkorán már túl van, és soha nem mutatkoztak rajta aknés pöttyök. Az emberek 85 %-ának - normális fejlődésének velejárójaként - szabályosan pattanásos lesz a bőre. A lányok arca korábban, a fiúké később kezd "pirulni" az akné miatt, és ez sajnos a fiatal felnőtt korig nem igen akar változni, majd 25 éves korra rendszerint teljesen elmúlik. Ekkorra zárulnak ugyanis le végleg azok a serdülőkori hormonális változások, amelyek mellesleg a faggyúmirigyek működését is nagyobb fokozatra állítják. A pattanásos bőrért nagyrészt a fiúk heréiben termelődő androgén hormonok a felelősek, amik azonban a nőkben is megvannak: a lányok petefészkében és a mellékvesében termelődnek. Mindebből az következik, hogy az érintetteknek akár több éves pattanásos időszakra is föl kell készülniük.

Nem, nem mindegy a nem

Általában az erősebb nemnél erősebbek a tünetek is, rájuk jellemző a súlyosabb és hosszabban tartó forma, mégis a nők fordulnak inkább orvoshoz, kozmetikushoz segítségért; nyilván ők akarnak maradni "a szebbik nem". Jobbára férfiaknál fordul elő, de nőknél sem kizárt, hogy még 30-40 éves korban is bosszantó pattanásossággal kell megküzdeniük.

Kellemetlen meglepetés felnőtt nőknek, ha 20-as, 30-as éveikben újra megjelennek az aknék, vagy épp ilyen korban jelennek meg életükben először. Az ilyen aknék enyhe vagy közepes erősségűek, de lehet, hogy nem reagálnak a serdülőkorban egyébként hatásos kezelésekre. A felnőtt akne hormonális háttere ezért valószínűleg eltér a kamaszkoriétól.

Időszakos hormonális változások is okozhatnak aknét. A nőknél a havi vérzést megelőző napokban például rendszerint több pattanás tűnik elő. A petefészek betegségei vagy a hormonrendszer egyensúlyának felborulása is hozhat elő mitesszereket.

Mindenképpen bőrgyógyászi szakértelmet igényel, ha egy nőnek olyan aknéja van, mely:

  • először felnőtt korban jelentkezik, vagy felnőtt korban jelentkezik újra miután egyszer már eltűnt,
  • nem reagál a szokásosan beváló aknekezelésre,
  • rosszabbodik terhességben vagy menstruációkor,
  • férfias típusú szőrnövekedéssel vagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy testhajlatok barnás elszíneződésével, ill. centrális elhízással jár együtt.

Hormonális egyensúly felborulása esetén mellékvese, petefészek vagy agyalapi mirigy eltérések vizsgálandók.

Ne pattogj, akkor nem lesz pattanás! - avagy a "jó" öreg stressz

Az akne együtt járhat múló vagy krónikus stresszel, mivel az izgalmak, feszültség befolyásolják a hormontermelést. Alighanem a középiskolások, felvételikre készülők tudnának mesélni az iskolai megterhelésről, a versenyhelyzetekről, a megfelelési vágyról, azokról a szorongásokról, amelyeket kamaszkorukkal kapcsolatban élnek át. Se vége, se hossza a felnőttek panaszáradatának is a rohanó életről és a kikapcsolódás hiányáról. A stressz ellenszeréről sokkal kevesebbet hallunk, vagy ha igen, olyan ideálok hangzanak el, amelyek aligha valósíthatók meg. Pedig van egy olyan stresszfaktor, amit viszonylag könnyen kiküszöbölhetünk, csak nem divat róla beszélni. Sokan úgy érzik, hogy az önmegvalósítás és érvényesülési hajsza oltárán először a lelkiismeretüket kell feláldozni. Aki azonban úgy érzi, hogy van lelkiismerete, felelősségérzete és becsülete, és ezeket mégiscsak érdemes megőrizni, az hallgasson a hangjukra.

Egy viszonylag rövid múltra visszatekintő, ám annál érdekesebb terület a pszichoszomatika - a lélek és test kölcsönhatásait vizsgáló határtudomány - egyre több bizonyítékát szolgáltatja annak, hogy testi nyavalyáink nem kis részben lelki eredetűek. Ha nem kell folyton győzködnünk magunkat, hogy nem fognak rajtakapni csúsztatásainkon, füllentéseinken, nem akarjuk hibáinkat, olykor akaratlan baklövéseinket minden energiánkkal letagadni, tán még az arcbőrünk is meghálálja, nem pirul pattanástól sem.

Természetesen nem csak a pattanások és a stressz között van ilyen összefüggés, számtalan tünetegyüttesre "el lehet sütni", mégis a felnőtté válás kritikus időszak abból a szempontból, milyen viselkedési, magatartási rutinokat rögzítünk, milyen értékeket vallunk felnőttként sajátunknak. Érdemes hát itt kezdeni a stressz kezelését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció