Mi számít natúrkozmetikumnak?

A tartósítószerek és egyéb adalékanyagok világában egyre többen keresnek természetközeli és vegyszerektől mentes termékeket. Nincs ez másképp a kozmetikumok esetében sem.

Natúrkozmetikumoknak elvileg az olyan arc- és testápolási készítményeket nevezzük, melyek előállításához főként természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, növényi olajok, fűszernövények, illóolajok, növényi glicerin stb.) használnak, és szintetikus kémiai anyagoktól mentesek.

A natúrkozmetikumokon belül három kategóriát különböztethetünk meg:

  • natúrkozmetikumok;
  • bioösszetevőket is tartalmazó natúrkozmetikumok;
  • tisztán biokozmetikumok.

Ha egy natúrkozmetikum bioösszetevőkkel készül, akkor csillagozással kell feltüntetni a csomagolásán, hogy melyik összetevő származik ökológiai gazdálkodásból. Biokozmetikumnak pedig azokat a natúrkozmetikumokat nevezzük, amelyben túlnyomórészt ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók. Ha ilyen termékeket választunk, biztosak lehetünk benne, hogy elkészítésükhöz felhasznált növényeket vegyszermentesen termesztették.

A natúrkozmetikumok főként főként természetes eredetű alapanyagokból készülnek
A natúrkozmetikumok főként főként természetes eredetű alapanyagokból készülnek

De térjünk vissza kicsit a szimplán natúrkozmetikumokra. Azért írtuk fentebb, hogy "elvileg", mivel jelenleg nincs konkrét törvényi szabályozás arra, hogy milyen kozmetikumra lehet ráírni, hogy natúr vagy természetes. A hiányos jogi szabályozás miatt a vásárlók csak az egyes minősítő szervezetek jelöléseiben és a szaktudásában bízhatnak.

Szokások, amelyek lassítják az öregedést - részletekért kattinson!

Milyen minősítő szervezetek címkéjére figyeljünk?

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a megvásárolni kívánt termék valóban természetes alapanyagokból készült, akkor keressük az alábbi szervezetek címkéjét a kozmetikumok csomagolásán. A legnagyobb és legismertebb minősítő szervezet a német BDIH, a francia Cosmebio és Ecocert, az olasz Icea és an angol Soil Association. Továbbá ezen szervezetek együttműködése révén jött létre a COSMOS (COSMetics Organic Standard), amely azt a célt tűzte ki, hogy egységesítse Európában a natúrkozmetikumok címkézésre vonatkozó szabályokat. A COSMOS Natural címkét olyan termékek kaphatják meg, amelyek a többi között parabénmentesek, nem tartalmaznak génmódosított összetevőket és általában kőolajszármazékokat sem. Plusz a gyártóknak a kozmetikumok előállítása során bizonyos környezeti előírásoknak is meg kell felelniük. A COSMOS Organic címkét pedig akkor kaphatja meg egy kozmetikum, ha a benne lévő mezőgazdaságból származó összetevők legalább 95%-a organikus (azaz bio) termesztésű, és ezek az összetevők legalább a krém 20%-át adják összesen.

De miért is jó a természetes?

Fontos észben tartani, hogy a természetes kozmetikumok összetevőivel szemben is tapasztalhatunk allergiás reakciót, ezért először kis bőrfelületen tanácsos kipróbálni őket. Ám e termékek általában kevesebb irritációt okoznak, és esetükben ritkábban fordul elő szárazság, viszketés, allergiás reakció, hámlás vagy gyulladás. A natúrkozmetikumok további nagy előnye, hogy bőrrokon alapanyagok felhasználásával készülnek, melyek hatóanyagait a bőr könnyebben tudja hasznosítani. Ám ezek a hozzávalók általában rövidebb ideig őrzik meg szavatosságukat (hiszen tartósítószerekkel sincsenek teletömve), éppen ezért fokozottabban figyeljünk a lejárati idejükre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: