Kínos fehér pelyhek

A legelegánsabb öltönyt, koktélruhát is csúffá teheti a vállrészre "szitáló", hópiheszerű hajkorpa. Többségünk számára nem ismeretlen ez a kellemetlenség. Mit tehetünk ellene?

Okok nyomában

A köztudatban élő tévhit a hajkorpáért a nem megfelelő tisztálkodást, a túl ritka vagy épp a túl gyakori fejmosást, vagy a hajhagymák megfázását teszi felelőssé. Ezek egyike sem helytálló: a valódi ok általában egy, minden ember fejbőrén megtalálható gomba elszaporodása. Ez ugyanis irritálja a bőr hámsejtjeit, gyorsabb sejtcserére készteti, és az elhalt sejtek válnak le korpa formájában. A korpásodás gyakori jelenség, legalább minden harmadik embert érint, bőrtípustól (és tisztálkodási szokásoktól) függetlenül.

A korpásodásért felelős gomba elszaporodását, a bőrflóra egyensúlyának felborulását kiválthatják külső és belső tényezők, például a hormonális változások, a stressz, a legyengült immunrendszer, a hirtelen klímaváltozás, az étkezési szokások drasztikus megváltoztatása, öltözködési szokások és így tovább.

Hogyan kezeljük?

A korpásodás megszüntethető! Fontos azonban, hogy a megfelelő módon kezeljük és az elváltozás típusának megfelelő szert használjunk.

A száraz korpa kellemetlen kísérő tünete a fejbőr viszketegsége, amelyre időben kell felfigyelnünk, különben a fejbőr gyulladásához vezethet. A fejbőr érzékenysége miatt ilyenkor sűrű, puha szőrű kefét használjunk. A viszkető fejbőrt nem szabad vakarni, mert az fokozza a sejtleválást, sőt sérülések is keletkezhetnek, amin bakteriális felülfertőződés is kialakulhat. Nem tesz jót a túl erős hajszárítás sem, ami tovább szárítja a fejbőrt. A napfény viszont jótékony hatású lehet.

A zsíros korpa esetén az összetapadt korparéteg elzárja a fejbőrt a levegőtől, és eltömi a pórusokat. A zsíros korpásodás rendszerint viszketéssel, gyulladással jár. Kezelés hiányában a hajhagymák megbetegednek és megindul a hajhullás. Ezért legfontosabb teendő a korparéteg eltávolítása, és a haj zsírosodásának megszüntetése. A korparéteg eltávolítása érdekében minden héten mossuk meg a fejünket speciális samponnal. Jó hatású, ha a hajat mindennapos, alapos átkeféléssel "szellőztetjük", az összetapadás megakadályozása érdekében.

Komplex kezelés

A leggyakrabban a Pityrosporum ovale gomba elszaporodása okozza a kellemetlen tüneteket. A cél a túlszaporodott gombák visszaszorítása, de nem teljes eltüntetése, hiszen ezek normális bőrflóránk részét képezik. Ismertek olyan készítmények, amelyek gátolják a bőr szarusodását, más anyagok pedig az elszarusodott rétegeket oldják fel, illetve a faggyútermelést csökkentik. Ehhez társulhatnak az olyan fertőtlenítő hatású hatóanyagok, amelyek a káros mikroorganizmusokat pusztítják, vagy azok szaporodását gátolják. A korpásodást gátló szerek leggyakoribb hatóanyagai a kén, a szelén-diszulfid, a cink-pirition, illetve a ketokonazol.

Mivel a gyógyulási folyamat elején az elhalt beteg bőr nagyobb iramban távozik, ezért előfordulhat, hogy átmenetileg látszólag fokozódik a korpásodás, ám ezután már rendszerint látványos javulás tapasztalható. Megtörténhet, hogy a fejbőrön található gombák hozzászoknak az ellenük használt szerekhez, de ekkor sem kell kétségbeesnünk, bátran próbálkozzunk más hatóanyagú korpásodás elleni szerekkel. Egy azonban biztos: a korpásodás nemigen múlik el magától, és ha nem kezeljük, a helyzet csak rosszabbodik.

Egészségesebb életvitellel az egészséges, szép hajért

A bőrtípusunkat is meghatározó genetikai adottságaink ellen nem sokat tehetünk, de van azért néhány olyan körülmény, amelyre érdemes odafigyelni. A fejbőr egészségét, mikroflórájának egyensúlyát segít fenntartani a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, rostokban, vitaminban dús, a magas koleszterintartalmú, állati eredetű fehérjékben és zsírban viszont szegény táplálkozás, a megfelelő mennyiségű (átlag napi két liter) folyadék bevitele.

A kóros korpásodás kialakulását a stressz is okozhatja. A kezelés hatását megerősítheti a jól megválasztott szabadidős tevékenység vagy nyaralás is: például a napsütés, illetve a tengervíz és a gyógyvizek is kifejezetten jó hatással vannak a korpás fejbőrre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció