Így néz ki az ekcéma

Rendkívül kellemetlen és esztétikailag is zavaró tünetekkel, illetve gyakran erős viszketéssel lép fel az ekcéma, amely akár az életminőséget is jelentősen ronthatja. Lássuk, hogyan néznek ki a kínzó bőrgyulladás egyes típusai!

"Hosszú idő volt, mire kitapasztaltam, hogy mivel tudok hatni rá és mi az, ami határozottan ront a helyzeten." Hogyan élhetünk együtt az ekcémával? Részletek itt.

Ekcéma alatt a bőr felszínes gyulladását értjük, amely változatos tünetekkel, illetve eltérő kiváltó tényezők következtében jelenhet meg lényegében bármely életkorban és bárhol a testfelszínen. A probléma rendkívül elterjedt a magyar lakosság körében is, fontos ugyanakkor leszögezni, hogy dacára a tévhiteknek, a betegség nem terjed fizikai kontaktussal, azaz nem lehet elkapni egymástól úgy, mint egy fertőzést. Jellemző, hogy az erős viszketés vakarózásra, az adott terület dörzsölésére kényszeríti az érintetteket, mindez azonban csupán ront az állapotukon. Megfelelő kezelés nélkül az ekcéma utat nyithat bakteriális és vírusos fertőzések előtt, valamint alvászavarokat, önértékelési gondokat és egyéb pszichés problémákat okozhat.

Bármely életkorban megjelenhetnek kínzó ekcémás panaszok
Bármely életkorban megjelenhetnek kínzó ekcémás panaszok

Habár az ekcéma kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek, annyi biztos, hogy genetikai és környezeti faktorok egyaránt szerepet játszhatnak a folyamatban. Becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának közel 10 százaléka küzd a betegség valamely formájával, míg az Egyesült Királyságban minden ötödik gyermek és minden tizenkettedik felnőtt. Függően attól, hogy a tünetek fellépésében milyen kiváltó okok a legmeghatározóbbak, többféle típusát is megkülönböztetjük az ekcémának, amelyek egyedi karakterisztikával is rendelkeznek. Az alábbiakban a betegség legalapvetőbb formáit vesszük górcső alá.

gallery-image
gallery-icon

L.HU.MKT.CC.07.01.2019.1818

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz.

Forgalmazza: Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás utca 50.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra