Hajfestés: egészséges vagy sem?

Akinek egyenes a haja, az göndöríti, akinek rövid hosszút akar, a szőkék barnák szeretnének lenni, stb. Pénzt, időt és fáradságot nem kímélve változtatgatjuk külsőnket a szépségipar legnagyobb örömére.

A hajfestés ősi mesterség. Az egyiptomiak növényi és állati eredetű anyagokból nyerték ki a színezékeket, például hennából a vöröset, kamillából a sárgát és kosenilből, a bíbortetű festőanyagából a bíbort. Az 1920-as években a vegyészek olyan mesterséges hajfestékekkel kezdtek kísérletezni, amelyeket a múlt században textíliák festésére használtak. A II. világháború után a "hajfestő ipar" gyors fejlődésnek indult; ma a hajápolási piac legrohamosabban növekvő ága.

Egy kis hajfestő kémia

Népszerűek az extravagáns frizurák, a melírcsíkok az élénk hajszínek, (égővörös, rózsaszín, többféle zöld, világító kék). A hajszínezőkhöz természetes anyagokat is felhasználhatnak, például klorofillt, fűszereket és kosenilt. A hajfestékek színét a divat diktálja, és ma minden divatos. Szeretnénk egyediek lenni és ezért mindent meg is teszünk.

Színezés

A hajszínezők a hajat a savas festékmolekulákból képződő sók vékony rétegével vonják be. A nagy molekulák a sok konjugált (váltakozó) kettős kötés miatt színesek. A különböző molekulák keverékéből sokféle szín jöhet létre. Mivel ezek a molekulák nagy méretük miatt nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, a szál felületén telepszenek meg - a következő mosásig.

Festés

A féltartós festékek már hat-nyolc mosást bírnak ki. A negatív töltésű hajszál és a pozitív töltésű festékmolekula elektrosztatikusan vonzza egymást. Ezek a molekulák is túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a haj belsejébe, ezért a felületén maradnak, de az elektromos vonzóerő miatt hat-nyolc mosásig megtapadnak.

A tartós festékek kis molekulákból állnak, (például fenilén-diaminokból, amino-fenolokból és rezorcinból), amelyek behatolnak a haj belsejébe. A molekulák nem színesek, és az első mosásra lesodródnának a hajról. Hogy ezt megakadályozzák, és "megfessék" őket, oxidálószert, rendszerint hidrogén-peroxidot (H2O2) is adnak a készítményhez. A hidrogén-peroxid a p-fenilén-diamint kinon-diiminné, a p-amino-fenolt kinon-iminné oxidálja. Ezek a molekulák a hajfesték többi komponensével színes festékmolekulákat alkotnak A keletkező festékmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy kijussanak a kéregrétegből, tehát a haj színe megmarad.

Sokan azt gondolják, hogy minél tovább hagynak magukon valamilyen hajszínező anyagot, annál jobb eredményt, szebb színt érnek el vele. Ez tévedés: a hajfesték hatóidejét, a festésre szánható időmaximumot egyértelműen közlik a termék használati utasításában. Ezen az időn túl fennáll a veszély, hogy a hajszínező festékben lévő anyagok agresszívan hatnak a hajra, kárt tesznek benne, és ki is szárítják. A legkíméletesebb, de tartós hajfestéshez inkább a vörös, illetve barna árnyalatok ajánlhatóak.

Festékallergia

A kérdés csak az, hogy a sokféle vegyi anyaggal nem okozunk-e kárt magunknak, hajunknak. A szakemberek ugyanis egyre gyakrabban figyelmeztetnek a hajfestés veszélyeire, ugyanis a hajfestékkel szembeni allergiás esetek száma folyamatosan nő.

Európai dermatológusok felhívják a hajukat festők figyelmét arra, hogy a parafeniléndiamin, vagyis a PPD, amely a kereskedelmi forgalomban kapható festékek mintegy kétharmadának alkotórésze, allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Egy londoni klinikán az allergiavizsgálatok eredményei szerint hat év alatt megduplázódott a hajfestésre allergiások száma, a legtöbben azonban nem foglalkoznak a tünetekkel és nem fordulnak orvoshoz.

Az allergia fájdalmas kiütések formájában jelentkezik a fejbőrön a hajvonalnál és az arcon, egyes súlyosabb esetek pedig akár kórházi ápolást is igényelhetnek. A gyártók szerint hajfestékeik a legalaposabban tesztelt termékek közé tartoznak, az egyes allergiás esetek száma alacsony, emellett pedig javasolják az első hajfestés előtt 48 órával egy bőrérzékenységi teszt elvégzését.

Hajfestés átgondolva

Hiába a figyelmeztetés, a különböző felhívások, azért mi nők, néha befolyásolhatatlanok vagyunk elképzeléseinket illetően. Nem is kell lemondani az óhajtott átváltozásról, de érdemes megfontolni néhány jó tanácsot. Allergiás tüneteket észlelve, azonnal orvos tanácsát kell kérni. A hajfestés a hajhagymákat nem károsítja, az újonnan kinövő haj mindig egészséges, de a nem megfelelő módon és mennyiségben használt vegyi anyagok hatására hajunk fakóvá, töredezetté válhat. Ha csak tehetjük, feleslegesen ne terheljük hajunkat és fejbőrünket dauerrel, hajfestéssel.

Nem kell megőszülni!

Szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki az öregedéssel járó természetes őszülést kifejezetten szépnek tartja, de többen belebetegednének, ha saját magukat fehér hajjal látnák meg. A hajfestékek hatalmas választékban állnak rendelkezésünkre. Ha magunk szeretnénk elvégezni a hajfestést érdemes fodrász, hajgyógyász tanácsát kérni, milyen színárnyalatot használjunk, melyik festék alkalmas az ősz hajszálak befestésére, és például mit kell tenni, ha hajszínüknél világosabb árnyalatra vágyunk.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés