Ha nem meri levenni a cipőjét

Télen vastag ruhát öltünk magunkra, a lábunkra is vastagabb zokni és cipő kerül. Vannak azonban, akik a szandálokkal együtt a fesztelenségnek is búcsút mondanak. Kinél és miért alakulhat ki a kellemetlen lábszag, és mit tehetünk a kínos pillanatok, pontosabban illatok ellen?

A vastagabb cipőkkel, csizmákkal sajnos elkerülhetetlenül együtt jár a lábszag. Ennek ugyanis a lábizzadás az elsődleges oka: ha pedig a lábunk be van "zárva" egy cipőbe, nem tud szellőzni, sokkal jobban megizzadhat, mint egy könnyű, néhány pántból álló szandálban.

Tudta? A csípős ételek és a hagymafélék fokozhatják az izzadást, és azoknál is könnyen lábszaghoz vezethetnek, akik erre kevésbé hajlamosak! Az izzadást tovább fokozhatja, ha a bélelt téli cipőben meleg szobában, munkahelyen tartózkodunk. Az izzadtság önmagában szagtalan, ám a vele járó nedves, párás és meleg környezet igen kedvező a baktériumoknak. A bőrön tenyésző patogén, azaz betegségeket is okozó baktériumok pedig olyan anyagokat választhatnak ki, melyek igencsak kellemetlen szagokat okozhatnak.

A lábszag gyakran független attól, hogy mennyire izzadós valaki: az elhalt hámsejtek, bőrkeményedések (melyeken megtelepedhetnek a baktériumok), a rosszul szellőző cipő, a műszálas zokni vagy harisnya mellett hormonális okok is közrejátszhatnak a kellemetlen illatok kialakulásában. Természetesen azok, akik fokozottabban izzadnak, nagyobb veszélyben vannak!

Megelőzhető a lábszag?

A válasz szerencsére igen! Minél inkább sikerül csökkentenünk a láb izzadását, illetve minél kevesebb baktériumot hagyunk elszaporodni a bőrön, annál kisebb az esélye annak, hogy kellemetlen szagokkal kell szembesülnünk, amikor levesszük a cipőnket.

A lábszag leküzdhető!

A lábszag leküzdhető!

1. Mossunk gyakran lábat - naponta akár többször is, lehetőleg antibakteriális szappannal -, és ne hagyjuk, hogy bőrkeményedések alakuljanak ki rajta: az egyszerű habkő vagy a speciális lábradír nagy segítségünkre lehet. A tiszta lábat mindig nagyon alaposan töröljük meg!

2. Évente két-három alkalommal még annak is érdemes ellátogatnia egy pedikűröshöz, aki egyébként nem kedveli az ilyen szépészeti szolgáltatásokat. Egy szakember segíthet megelőzni, illetve kezelni a bakteriális és gombás fertőzéseket.

3. Az izzadásgátló dezodorok és a hintőpor segíthet csökkenteni az izzadás mértékét, illetve felszívhatja a felesleges nedvességet, így szárazabban tartja a lábat. Hintőport ne csak a lábunkra szórjunk, hanem a cipőnkbe is!

Figyelem! A hormonális állapot, bizonyos betegségek és néhány gyógyszer is fokozott izzadáshoz, illetve lábszaghoz vezethetnek! Ha hosszú ideje tapasztalunk szokatlan izzadást vagy a lábunk büdösebb az szokásosnál, mindenképpen beszéljünk erről az orvosunkkal! 4. Legyen nálunk váltócipő, váltózokni - ha tehetjük, a munkahelyünkön cseréljük ki az utcai cipőnket, például egy kényelmes papucsra. Ez különösen akkor lehet fontos, ha esős az idő: az átázott cipőben még könnyebben tenyészhetnek a baktériumok. A cipőnket érdemes naponta vagy kétnaponta cserélni - ennyi idő alatt ugyanis a cipőnek van ideje kiszáradni és kiszellőzni.

A leggyakrabban alkalmazott, egyben leghatékonyabb természetes lábszagűzők közé tartozik a szódabikarbóna (dörzsöljük a lábba és szórjuk a cipőbe), az ecet és a teafaolaj; ezeknek erős antibakteriális hatásuk van és enyhén ki is szárítják a láb bőrét. Az erős fekete teában, illetve a zsályafőzetben (ezekben érdemes hetente többször, negyed órára áztatni a lábat) olyan anyagok vannak, melyek összehúzzák a bőr pórusait és csökkentik az izzadságmirigyek működését; ezen felül antibakteriális hatásúak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)