Gyógypedikűröshöz ilyen problémákkal fordulhatunk

A legtöbben úgy gondolják, a pedikűrösnél csak annyi történik, hogy levágják, kilakkozzák a körmünket és eltüntetik a zavaró bőrkeményedéseket. Pedig van a szakmának egy olyan ága, amely komoly egészségügyi problémák kezelésében is segítséget nyújthat. Jámborné Budai Mónika gyógypedikűrössel beszélgettünk.

A pedikűr - az elnevezés latin eredetű, a pedis, azaz lábfej, illetve a cura, vagyis ápolás szavakból származik - nem modern "találmány", már több ezer éve is alkalmazták a lábak egészségének, szépségének, fiatalosságának megőrzésére. Az ókori Babilónia déli részén például a nemesek lábát tömör aranyból készült eszközökkel kezelték. A körömlakk használata még korábbra vezethető vissza: egy, a Ming-dinasztia korából származó kézirat szerint i. e. 3000-ben, Kínában a lakk színe az illető társadalmi státuszát is jelezte. Az ókori egyiptomiak ugyancsak nagy gondot fordítottak a lábápolásra. Jól mutatják ezt a híres egyiptomi orvos, Ankhmahor sírjának bejáratánál található, i. e. 2400-ból származó domborművek: az alkotások magas rangú férfiakat és nőket ábrázolnak, amint a mai pedikűrre és manikűrre emlékeztető kezelésekkel kényeztetik őket.

A különféle lábbetegségeket kezelik

Bár a pedikűr népszerűsége máig töretlen, kevesen tudják, hogy ha lábápolásról van szó, külön kell választani az esztétikai célú pedikűrt és a gyógypedikűrt. Esztétikai pedikűr alatt általában azt értjük, amikor a szakember vágással és reszeléssel eltávolítja a talpakon lévő bőrkeményedéseket, valamint formázza, esetleg festi a körmöket. Bizonyos helyeken a kezelés része a nedvesség visszapótlása különféle krémek segítségével, illetve a lábmasszázs is. A gyógypedikűr ellenben az egyes lábbetegségek terápiáját foglalja magába.

A gyógypedikűr az egyes lábbetegségek terápiáját foglalja magába.
A gyógypedikűr az egyes lábbetegségek terápiáját foglalja magába. A fotó illusztráció, forrása: Getty Images

Mint azt Jámborné Budai Mónika a HáziPatika.com-nak elmondta, ide tartoznak egyebek mellett a cukorbetegeknél kialakuló lábproblémák, az érszűkületes lábak, a benőtt köröm, a vírusos szemölcs, illetve a tyúkszem is. A szakember a különbségekre visszatérve arról is beszélt, hogy bár az esztétikai pedikűrnél kihagyhatatlan, gyógypedikűr esetén soha nem áztatják a lábat, azzal ugyanis még nagyobb sérülést okozhatnak - főleg annál, akinek nagyon vékony a bőre. Ehelyett száraz pedikűrözés történik, vagy pedig egy speciális, hűsített folyadékot használnak a lábakon, amely segítségével fájdalommentesen lehet dolgozni.

Ezek a "dobogós" panaszok

Bár a kellemetlenségek, amikkel felkeresik, széles skálán mozognak, a legtöbben a cukorbetegséggel összefüggő lábproblémákkal jelentkeznek be Jámborné Budai Mónikához. "Diabétesz fennállásakor nagyon fontos a láb megfelelő ápolása. A betegség miatt rossz az érintettek vérkeringése, emiatt pedig nagyon szárazzá válik a bőrük - ez főleg a lábfejen jellemző -, és a sebeik is nehezebben gyógyulnak. Utóbbi miatt van esély arra, hogy ha nem kellő elővigyázatossággal vágják a körmüket, és véletlenül megszúrják, megsértik magukat, lábszárfekély, diabéteszes láb alakul ki, aminek akár amputáció lehet a vége. Nem véletlen, hogy sok esetben jobb, ha szakemberre bízzák a lábápolást" - tette hozzá.

Ilyen a helyes körömvágási technika Körömvágás közben ne hagyjunk rövid széleket, a körmök csúcsa mindig legyen hosszabb - ha a köröm sarkát túlzottan kivágjuk, lenövéskor szúrni kezdi a köröm melletti szöveteket. Arra is ügyeljünk, hogy ne a növekedéssel párhuzamosan, hanem egyenesen keresztbe vágjuk le a körmöt, és hogy a körömágyat mindig kb. fél milliméteres köröm védje (ennél rövidebbre nem szabad vágni). Ugyancsak fontos, hogy használat után az ollót lefertőtlenítsük és szárazra töröljük.

A benőtt köröm, illetve a körömgomba is a "dobogós" panaszok közé tartozik. A szakember azt mondja, bár a benőtt köröm hátterében genetikai hajlam is állhat, tapasztalatai szerint az esetek 98 százalékáért a rossz körömvágási technika a felelős. "Ha az érintett még azelőtt elmegy gyógypedikűröshöz, hogy a benőtt köröm súlyos gondot okozna, akkor valamivel több mint 3 hónap alatt meg lehet szabadulni a problémától. Ilyenkor az történik, hogy miután kivágtuk a benőtt körömrészt, felvezetjük a körmöt, vagyis segítünk neki abban, hogy a megfelelő helyen nőjön. Ezt egy speciális géppel végezzük: a vendég körülbelül másfél hetente eljön, mi pedig minden alkalommal 'megcsináljuk' a köröm helyét."

A körömgomba általában a nagylábujj felső részén jelentkezik. A sarkoknál sárgás árnyalatúvá válik a köröm, és elkezd levegősödni, nem tapad hozzá a körömágyhoz. Ennél a betegségnél is fontos, hogy időben felismerjék és kezeljék: ilyen esetben speciális szerek sem kellenek, két-három tisztítás elég ahhoz, hogy újra egészséges legyen a köröm. Amennyiben viszont már nagyobb a baj, előfordulhat, hogy le kell venni a körmöt, vagy gyógyszeres kezelés szükséges.

Jámborné Budai Mónika leszögezte: amikor új vendég jön hozzá, a kezelés előtt mindig elbeszélget vele, hiszen fel kell térképezni, milyen betegségek állnak fent nála, és szed-e valamilyen gyógyszert. "Másképpen kell hozzányúlnom annak a lábához, akinek például vérhígítót írt fel az orvos, vagy aki cukorbeteg. Ha egyszerű esetről van szó, és sikerül gyorsan tisztázni mindent, már az első alkalommal elkezdjük a kezelést. Amennyiben azonban bonyolultabb a helyzet, csak a következő alkalommal látok neki a munkának, így van időm konzultálni a vendég orvosaival" - így a gyógypedikűrös, aki úgy véli: bár nem egy kifejezetten "szép" szakma az övé, ha látja, hogy a vendégei örülnek, hogy meggyógyultak és nem fáj a lábuk, az megfizethetetlen.

Így törődjünk a lábainkkal

A lúdtalpnak ilyen súlyos következményei lehetnek.

A lábunk szépségéért, egészségéért sok mindent tehetünk a gyógypedikűrös szerint. Az első és legfontosabb, hogy olyan cipőt viseljünk, ami kényelmes, és amiben nem fáj a lábunk. Ha erre nem figyelünk, akkor előbb-utóbb olyan problémák alakulnak ki, mint a lúdtalp, a kalapácsujj, a bütyök vagy a harántboltozat-süllyedés. Nem javasolt se a nagyon lapos cipő, se az, aminek túlságosan magas sarka van: az ideális lábbeli telitalpú, és derékszögben egy kicsit megemeli a sarkakat. Az is lényeges, hogy ne csak egy vagy két cipőt hordjunk állandóan, mert így hamar "szétjárjuk" őket, és egy idő után már nem támasztják majd meg úgy a lábunkat, ahogy kellene.

Mivel leginkább tavasszal és nyáron viselünk olyan cipőket, amik szabadon hagyják a lábunkat, értelemszerűen a lábápolásra is ilyenkor kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Jámborné Budai Mónika azt javasolja, hogy - amennyiben nincs olyan lábbetegségünk, ami ezt nem teszi lehetővé - tavasz elején vagy menjünk el esztétikai pedikűröshöz, vagy kezdjük el otthon olajozni a lábunkat. "Nem vagyok a lábkrémek híve. Szerintem az a legjobb, ha beszerzünk valamilyen babaolajat, és minden este beolajozzuk a lábunkat - ez még a nagyon száraz bőrt is helyrehozza. Nem kell egyébként megvárni, míg a bőr teljesen beszívja az olajat. Hagyjuk rajta néhány percig, aztán papírtörlővel töröljük szárazra a lábunkat."

Arra is figyeljünk, hogy a géllakkot az ősz, de legkésőbb a tél beköszönte előtt mindenképpen le kell szedetni. Aki ezt elmulasztja, és csak hagyja lenőni, mondván "úgysem látja senki", annál körömgomba, körömbenövés, traumás köröm alakulhat ki, sőt, akár le is eshet a körme.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: