Forradalmi ötlettel állítják meg a kopaszodást

A kor előrehaladtával egyre több embert érint a kopaszodás. De úgy tűnik, a közeljövőben erre is lesz megoldás.

Hajklónozással a kopaszság ellen

Innovatív eljárást fejlesztett ki egy brit cég. A HairClone találmánya azoknak jelenthet megnyugvást, akik tartanak a kopaszodástól. Az eljárás lényege, hogy a fejbőrből hajhagymákat távolítanak el, amelyeket aztán - az úgynevezett hajbankokban - fagyasztva tárolnak. Később a hajhagymákban található egészséges sejteket laboratóriumi körülmények között szaporítják, majd szükség esetén visszainjekciózzák a fejbőrbe, hogy aztán új hajszálak nőhessenek belőlük.

kopaszodás, kopaszság, hajhullás, hajnövesztés, hajklónozás
Sokan már fiatalon kopaszodni kezdenek az örökletes hajlam miatt (Fotó: 123rf)

A "hajklónozás" előnye, hogy bármikor új hajat lehet növeszteni vele, amit egyfajta biztosítékként lehet felfogni a jövőre nézve. Hiszen az eljárást igénybe vevőknek nem kell attól tartaniuk, hogy megkopaszodnak - hangsúlyozza Dr. Bessam Farjo, a HairClone orvosi igazgatója. A cég közleménye szerint nem létezik a világon más rendszer, amely a hajhagymák begyűjtését és tárolását foglalja magában, ezért eljárásuk a maga nemében egyedülálló. A társaság jelenleg a hatósági engedélyre vár, amelyet a terveik szerint heteken belül megkapnak. Ha ez megvan, akkor azonnal el is kezdik a konzultációt a leendő páciensekkel.

A régi hajból lesz az új

A kopaszodóknak eddig is volt lehetőségük rá, hogy a testük más területeiről származó hajhagymákat ültettessenek be a fejbőrükbe. A HairClone eljárása abban más, hogy ez esetben a hagymákban található egyedi, úgynevezett dermális papilla (DP) sejteket sokszorozzák meg. Ezek a sejtek a hajhagyma gyökerénél találhatók, és a bőr felszíni sejtjeivel együtt dolgozva irányítják a hajszál formálódását.

A hajvesztés folyamata során a dermális papilla sejtjei tűnnek el, ami miatt a hajhagyma kisebb lesz, a hajszálak pedig rövidülni és vékonyodni kezdenek . Az új hajnövesztő eljárás során a DP sejteket injekciózzák vissza a zsugorodó hajhagymákba, amivel megfiatalítják őket, hogy ugyanúgy működjenek, mint korábban.

Ezek a kopaszodás fő okai A hajhullás vagy kopaszodás a nők és férfi számára egyaránt komoly problémát jelent. A haj elvesztése ugyanis képes kikezdeni sokak önképét, ami önbizalomhiányhoz, vagy szélsőséges esetben komoly pszichés zavarokhoz is vezethet. Nézzünk szembe a fő okokkal!

A cég szakemberei szerint a hajhagymákat a legjobb minél fiatalabb korban lefagyasztatni, különösen azok esetében, akiknél a korai kopaszodásra családi hajlam mutatkozik. Az eljárásnak azonban borsos ára van. A hajhagymák begyűjtése 2500 fontba, azaz körülbelül 900 ezer forintba kerül, míg tárolásuk minden évben további 1000 font, ami nagyjából 350 ezer forintnak felel meg.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: