Este ezért egészségesebb zuhanyozni

Vannak, akik este, míg mások inkább reggel szeretnek zuhanyozni. Akad azonban néhány fontos szempont, amit figyelembe véve az esti tisztálkodás lehet az egészségesebb.

Miért nem javasolt a zuhany alatt arcot mosni?

Segít ellazulni, ha este kellemesen meleg vízzel letusolunk, és ha ezt körülbelül másfél órával lefekvés előtt tesszük, akkor mintegy 10 perccel hamarabb álomba merülhetünk, mint zuhanyzás nélkül - írja a brightside.me. Ennek oka, hogy a meleg víz enyhén csökkenti a testhőmérsékletet, ami azt a jelzést küldi testünknek, hogy ideje nyugovóra térni.

Bőrünk is meghálálja

Az esti zuhanyzás a bőrnek is egészségesebb, mivel így tiszta bőrrel fekszünk be az ágyba. Alvás közben tehát kevesebb kórokozó kerül vissza az ágyneműről az arcunkra és egyéb testrészeinkre, így pedig kisebb a pattanások és mitesszerek kialakulásának kockázata is.

Az esti zuhanyzásnak több egészségügyi előnye is van
Az esti zuhanyzásnak több egészségügyi előnye is van. Fotó: Getty Images

Aki allergiára hajlamos, annak is érdemes lehet lefekvés előtt zuhanyoznia és hajat is mosnia, mert ezáltal kevesebb kerül az ágyneműre a bőrre és hajra tapadt pollenekből és egyéb allergénekből. Ezáltal kisebb valószínűséggel keserítik majd meg az éjszakát az allergiás tünetek. A testszag kialakulása ellen szintén nagyobb védelmet nyújt az esti zuhanyzás, illetve azoknál, akik éjszaka hajlamosak a hőhullámokra, egy hűvös zuhany lefekvés előtt ezeket is segíthet enyhíteni.

Izmainkra is jó hatással van

Ha izmaink egy fárasztó nap vagy egy keményebb edzés után sajognak estére, akkor egy meleg vizes zuhany az izomfájdalmak enyhítésében is a segítségünkre lehet, ezáltal pedig a nyugodtabb és pihentetőbb alváshoz is hozzájárulhat. Egy esti meleg zuhany után ráadásul az éjszaka fellépő izomgörcsök veszélye is csökken. Azoknak, akiknek göndör a haja, vagy alapvetően ahhoz vannak hozzászokva, hogy hajszárító helyett a levegőn hagyják megszáradni a tincseiket, az esti órákban, körülbelül két órával lefekvés előtt érdemes zuhanyozni és hajat mosni. Ez segít hidratáltabban és puhábban tartani a tincseket, ami a kiszáradásra hajlamos göndör hajnál különösen fontos. Arra viszont mindenképpen ügyeljünk, hogy nedves hajjal ne bújjunk be az ágyba, hanem várjuk meg, amíg teljesen megszárad.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)