A szőrtelenítés divatja

Az emberi szőrzet végleges kialakulása viszonylag hosszabb biológiai folyamat eredménye életünk során. Nézzük, milyen jelenségek húzódnak meg e folyamatos változás mögött!

A nemek elkülönülése, a másodlagos nemi jelleg kifejlődése a kisgyermekkortól a pubertáskor végéig tart. E folyamatnak alapvető egysége a szőrtüsző, és a vele anatómiai kapcsolatban lévő faggyú- és izzadságmirigy sajátos felépítése, működése.

Magzatgyapjúval kezdődik

A bőrünk felszínén kialakult szőrzet állandónak tekinthető. Szőrzetünk felnőtt korra sajátos megoszlást mutat - nemenként. Természetesen más az újszülött bőrén megjelenő szőrzet, a "lanugo", amit "magzatgyapjúnak" is nevezünk. Az egész testfelszínt beborító apró szálak színükből és vastagságukból idővel veszítenek és a testfelszíni megoszlása is egyenletessé válik. Olykor az alkarok felszínén marad meg kissé erőteljesebben, ami felnőtt korra kiszőkül és elsatnyul. Ha a kisgyermeken nagyobb bőrfelszínen megjelenő erős szőrszálakkal teli, barnás foltot észlelünk, akkor jó, ha e foltot és annak további sorsát gyermekbőrgyógyásszal beszéljük meg.

Az emberi szőrzet életünk során szigorú ritmusban változik. A serdülőkorban kezd fokozatosan eloszlani, megerősödni a nemi elkülönülésnek megfelelően. A haj- és a szőrszálak 85 százaléka mindig növekedési fázisban, míg 15 százalékuk alvó fázisban van. A hajszál naponta kb. 0,35 mm-t nő. A felnőtt testén kialakuló szőrszálak megoszlása, vastagsága állandónak, szinte változatlannak tekinthető. Az elpusztult szőrtüszők az élet folyamán már nem képződnek újra. Szervezetünk hormonális rendszere döntő befolyással van szőrzetünk kialakulására és megjelenésére. A természetesen öröklött tényezők mellett néha kialakulhatnak betegség következtében szőrzetnövekedési-zavarok is. A nem kívánt szőrzetnövekedés általában a nőknél okozhat megjelenési problémát, olykor komoly lelki konfliktust is. A férfihormonok túlsúlya miatt válhat erősebbé, kissé vastagabbá a szőrzet.

Nemenként más megítélés

A leggyakrabban a bajusz vonalában, a felsőajkak felett, az állon egy-egy erősebb szál kellemetlenkedik. A mellbimbók körül, a szegycsont felett a két emlő között jelenhetnek meg a vastag, barnás, erős szőrszálak. Az alhas középvonalában olykor a köldökig húzódik fel a megerősödött szőrzet. A combok belső felszínein kialakult, "a fürdőruha vonalából is kilátszó" erős szálak a legzavaróbbak. A lábszárakon megjelenő szőrzet inkább örökletes jegyeket, mint hormonális zavart jelenthet. Gyakran látható olyan sötét pigmentet tartalmazó anyajegy, aminek állományából erős, sötétbarnás szőr nő ki. Az ilyen anyajegyeket szakorvossal nézessük meg, és kérjünk javaslatot a további teendőkre. A rendellenes szőrzet kialakulása mindkét nemnél szinte azonos, csupán a megítélése más. A kóros vagy virilizációs szőrzetnövekedés ma már jól behatárolható hormonális zavarra vezethető viszsza. Olykor a petefészkekben, a mellékvesékben, az agyalapi mirigyben induló daganat serkentheti a nem kívánt szőrszálak megerősödését. A lezajlott agyhártyagyulladás és anyagcsere-betegségek is vezethetnek szőrösödéshez. Számos gyógyszer is okozhat szőrzeterősödést. Átmeneti szőrzetnövekedés alakulhat ki a terhesség és a változó kor idején is.

Borotva és a gyanta

A gyakorló orvos ma egyre több alkalommal ad tanácsot a nem kívánt szőrzet eltávolításával kapcsolatban. Míg egy divatos kopasz férfifej és -arc borotválása viszonylag egyszerű, bizony a női ágyékhajlat szőrtelenítése már bonyolultabb. A szőrtelenítés valamikor rituális okokból történt. Nemcsak a férfiak, hanem a nők is végezték. A borotvák, éles eszközök segítségével távolították el a nem kívánt helyekről a feleslegesnek ítélt szőrzetet, ma önborotvával és a villamos epilátorokkal. Az alapvető szabály, hogy a szőrtelenítendő felszínt valamivel fertőtleníteni kell a beavatkozás előtt és után is. A gyantázás alkalmával győződjünk meg, hogy nem vagyunk-e érzékenyek a gyanta anyagára. A kitépett szőrszálak megannyi behatolási kaput nyithatnak a bőrünk felszínén lévő kórokozóknak. Közvetlenül az epilálás után ne végezzünk piszkos munkát, és néhány napig ne is napozzunk, hiszen a szőrszálak hegei barnásan pigmentálódhatnak, bebarnulhatnak. Feltétlenül fontos, hogy a szőrzet kóros növekedésének okát tisztázzuk. A szőrtelenítés során a beavatkozást végző orvos pontosan tájékoztatja a páciensét az eljárás minden részletéről. A szőrtelenítési igényünket alaposan gondoljuk meg, s ne higgyük, hogy a legkorszerűbb lézeres beavatkozás is egyszerre tünteti el a zavaró szőröket. A tartós eredmény elérése csak több kezeléssel érhető el. Feltétlenül kérjük ki a kozmetológus szakorvos véleményét a maradandóan elvégzett epiláció előtt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső