A bőre is szomjazhat!

A tükörbe nézve a valóságos koránál idősebbnek tűnő, sápadt arcot lát, száraz, itt-ott hámló foltos, finoman ráncolt, könnyen piruló bőrrel? Ijedségre semmi oka, de figyeljen oda: a bőre jelzi, hogy több gondoskodásra volna szüksége.

Civilizációs ártalom

A bőrünk öröklött egyedi adottságaink alapján és körülményeink, egészségi állapotunk, életvitelünk hatására lehet normál, zsíros, száraz, érzékeny és kevert típusú. A fejlett civilizáció ezernyi hatással bombázza naponta, így egyre kevesebbeknek van teljesen egészséges, normál, vagyis kiegyensúlyozott víz- és zsírtartalmú, sérülésektől, pattanásoktól, egyéb bőrhibáktól mentes bőre. A bőrünk tükrözi életmódunkat: nyomot hagy rajta például a szmog, a dohányzás, a munkahelyek és lakások túlfűtött, légkondicionált, mesterséges levegője, a folyadékhiány, a kiegyensúlyozatlan, egészségtelen táplálkozás, a túl sok kozmetikum és még sok külső-belső hatás, ami éri. Ha felborul a bőr zsír- és folyadékháztartása, akkor száraz, érzékeny vagy éppen zsíros, problémás bőr alakul ki. Egyes betegségek (például ekcéma, atópiás dermatitisz) is együtt járnak a bőr szárazzá, érzékennyé válásával.

Száraz, érzékeny, sérülékeny bőr

Miről ismerhető meg a száraz bőr? Tapintáskor vékonynak, finomnak tűnik, halvány színű, a pórusai alig láthatóak. Könnyen kipirul, helyenként hámlás, kisebb, pikkelyes foltok találhatóak, az apró ráncok pedig hamarabb megjelennek rajta, mint a zsíros vagy normál bőrtípuson. Ellenálló képessége kisebb a többinél, könnyebben reagál helyi gyulladással, bőrpírral, viszketéssel a legkisebb irritációkra is.

A bőr vízháztartásának kiegyensúlyozottságáról az epidermisz, a bőr külső, vékony, ellenálló rétege gondoskodik. Ennek legkülsőbb részében, a stratum corneumban vékony, lapos lemezekbe rendezett lipidrétegek biztosítják a bőr vízhatlanságát, nedvességtartalmának megőrzését és mintegy védőgátat alkotva megakadályozzák, hogy idegen anyagok, allergének és a mikroorganizmusok hatoljanak be a bőrbe. A száraz, vízhiányos bőr ezt a barrier funkciót, fontos védelmét veszíti el. A bőrszárazság leghamarabb az arc, a kéz és a láb bőrén jelentkezik, mivel ezek vannak leginkább fedetlenül kitéve a környezeti hatásoknak, de az egész testre is kiterjedhet.

Az egészséges bőr felhámjának víztartalma 10-20 százalék között van, és a különböző vízmegkötő anyagok, például a zsírsavak, a faggyú, a keratin, és az izzadságból származó anyagok segítik ezt a nedvességszintet megtartani. Ha azonban tíz százalék alá csökken ez az érték, szárazzá, érzékennyé, a külső hatásokkal szemben védtelenebbé válik a bőr, amit gyakori bőrpír, viszketés, irritáció jelez.

Mit tehet a bőrszárazság ellen?

Gondoskodni kell arról, hogy a bőr faggyú- és víztartalma folyamatos legyen, még mielőtt a bőr vízháztartásának zavara tüneteket okozna. Különösen figyelni kell a szárazságra hajlamos bőrre télen, hideg, szeles időben, vagy nyáron, napozás során és légkondicionált levegőjű munkahelyen. Nagyon sokat árt a bőrnek a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlzott koffeinbevitel is, ez utóbbiak ugyanis vízhajtó hatásúak. A zsír- és víztartalom pótlására arra alkalmas, hidratáló, "zsírozó", bőrtápláló készítmények használata javasolt. Az sem mindegy, hogy a száraz bőrtípusúak milyen egyéb tisztálkodó- és szépítő szereket használnak: az intenzív hatású tisztálkodó szerek nemcsak a baktériumokat pusztítják el a bőr felszínéről, hanem oldják annak lipidtartalmú védőrétegét is, az alkoholtartalmú kozmetikumok pedig tovább szárítják az amúgy is túlérzékeny, vízhiányos bőrt. Nemcsak kívülről, hanem belülről is gondoskodhatunk a bőr táplálásáról, egészségesebbé tételéről: elegendő, napi 2-2,5 liter folyadék és az A-, B-, C-, E-vitaminban gazdag, egészséges táplálkozás, a kiegyensúlyozott étrend sokat segíthet.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: