Törésveszély

A menopausában fellépő lehetséges megbetegedések sorában az osteoporosis (csontritkulás) vezeti a rangsort. Az előrejelzések szerint - 2050-re pl. közel háromszorosára nőhet a csontritkulás eredményeképp bekövetkezett csonttörések száma.

Tavaly ősszel rendezték meg Yokohamában a menopausa kérdéseivel foglalkozó világkongresszust. A kongresszuson - többek között - szó esett a menopausát érintő megbetegedések legújabb világstatisztikáiról, a megelőzés és a gyógyítás kérdéseiről, valamint új terápiás módszereket is ismertettek a szakemberek.

A menopausában fellépő lehetséges megbetegedések sorában az osteoporosis (csontritkulás) vezeti a rangsort. Az elkövetkező években - az előrejelzések szerint - hihetetlen mértékben, 2050-re pl. közel háromszorosára fog nőni a csontritkulás eredményeképpen bekövetkezett csonttörések száma. Míg 1990-ben 1,7 millió osteoporosisból eredő csípőtörést regisztráltak világszerte, addig a statisztikák 2050-re évi 6,3 millió esetet jósolnak.

Mivel a nők életük közel 1/3-át a postmenopausa időszakában töltik el, kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani annak a ténynek, hogy a csontritkulás és az ebből adódó veszélyes csonttörések kialakulásában azok a hormonális változások játsszák a vezető szerepet, melyek a menopausa korában következnek be a szervezetben. Az osteoporosisra három, ezek közül két kiemelkedően veszélyes csonttörés a legjellemzőbb: a gerinc-, combnyak- és alkarcsonttörések. Az ilyen csonttörések mintegy fele a csontritkulás eredményeképpen következik be. Az osteoporotikus csonttörést szenvedett nők élettartam-rizikója is egyre növekszik, mára eléri a 30-40%-ot. Ez a szám magasabb, mint az élettartam-rizikó összessége pl. az emlő- és az endometriális rák esetében. Évente csak Európában közel 150 ezer ember hal meg csontritkulás okozta gerinc- vagy combnyaktörés következtében.

"A világ vezető szaktekintélyei egyetértenek abban, hogy azonnal tennünk kell a csontritkulás megelőzéséért. A táplálkozás és a mozgás fontosságát nem lehet eleget és elégszer hangsúlyozni. Ezek azok a mindennapos teendőink, amelyekre fokozottan oda kell figyelnünk. Az orvosoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a menopausa kezdetével beálló hormonális változások megfelelő kezelésére, melyekre manapság már korszerű hormonpótló terápiás kezelések léteznek." - mondta dr. Marton István, a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára a konferencia összefoglalójaként.

A hormonpótló kezelések akkor lehetnek sikeresek, ha éveken át folyamatosan alkalmazzák őket. Természetesen ez akkor igazán kényelmes a betegnek, ha nem okoz mellékhatásokat. Ilyen ún. szövetspecifikus kezelések is rendelkezésre állnak ma már. Ezek a kellemetlen menopausás tünetek csökkentése mellett kedvező hatásúak az emlőre, illetve a csontritkulás negatív folyamatát is gátolják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra