Lyukacsos csontok ellen mozgásterápiával

A cikk első részében a csontritkulás formáival, veszélyeztető tényezőivel, jellemző tüneteivel ismerkedhettek meg. Ezúttal a mozgásterápiáról esik szó.

A téma igen fontos, hiszen a megfelelő időben és módon alkalmazott fizioterápia nagyban segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását, s biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.

Mit érhetünk el mozgásterápiával?

  • Fájdalomcsillapítást
  • A helyes, gazdaságos légzést
  • A gerinc alaki változásainak megelőzését vagy annak korrekcióját
  • A helyes tartás kialakítását
  • Az általános mozgáskészség javítását
  • Az egyensúlyérzék javítását
A betegek mozgásprogramját - állapotuk figyelembevételével - egyénenként kell megtervezni. Ezt a programot gyógytornász állítja össze. A betegnek meg kell tanulnia a számára előírt mozdulatsorokat, s ezeket otthonában rendszeresen gyakorolnia kell. A gyógytornász megfelelő időközönként ellenőrzi, hogy a beteg állapota mennyiben változott.
Fájdalmas, gyulladásos időszakban igen fontos, hogy tudjuk, mi a legfontosabb teendő: Átmeneti, három hétnél nem tovább tartó fekvés, ágynyugalom szükséges. A három hétnél hosszabb fekvés nem javasolt, mert a mozgáshiány további csontvesztést eredményez.
Hogyan feküdjünk? Kemény alapú, vékony, puha borítású fekhelyen, lehet háton vagy oldalt fekvésben, ami a beteg számára optimális. Lényeg, hogy háton fekvésnél a háti görbület mértékének megfelelően párna legyen a fej alatt, a legkisebb emeléssel, s a térdek egy kisebb hengerpárnával legyenek alátámasztva. Oldalt fekvésnél egy kisebb méretű párnát kell tenni a fej alá, s a térd közé.

A fájdalomcsillapítás lehetőségei

  • Elektromos kezeléssel (interferencia, diadynamik, iontoforézis) az izomfájdalmak csökkenthetők.
  • Jégpakolással a fájdalmas, gyulladt területek jól kezelhetők, vigyázva arra, hogy a pakolás ne a csont, hanem az izmok felett legyen.
  • Masszázskezeléssel a fájdalmas, merev izmok lazítása, a keringés javítása, valamint a fájdalom csökkentése érhető el.
  • A víz alatti torna segíti a biztonságos járás megtanulását, könnyíti a mozgást, lazítja az izmokat, javítja az egyensúlyérzéket.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Az önállóan és rendszeresen végzett fizikai tréning lassítja a csontvesztést. A mozgás során az izmok aktív működése olyan nyomóerőt biztosít a csontokra, ami javítja a csontanyagcserét, serkenti a csontképzést. A helyes testtartás elsajátítása és tudatosítása javítja a gerinc teherbíró képességét, a jó egyensúlyérzéket és csökkenti a csonttörések rizikóját.
Álláskor, járáskor mindig figyelni kell arra, hogy a fej - az áll hátrahúzásával - megemelt legyen, s a lapockákat egymáshoz közelítve "tartsuk".
Üléskor a derekat mindig meg kell támasztani, ügyelve arra, hogy a két láb a földön alá legyen támasztva. Mindig óvatosan álljunk fel, illetve üljünk le, a testsúlyt mindig az alsó végtagokra helyezzük.
Fontos a rugalmas sarkú cipő, melynek 2-3 cm-es emelése - a helyes tartás érdekében - néha elengedhetetlen. A rugalmas, puha cipő csökkenti a talajjal való ütközéseket: ez a gerinc védelmét, a fájdalom kivédését egyaránt szolgálja.
Kerülendő minden hajlás, főleg törzsfordítással egybekötve. Szintén kerülni kell a nehezebb tárgyak emelését. Kisebb súly emelése kizárólag egyenes, merev derékkal, ne hajlással, a csípő és térd hajlításával történjen. Az emelendő tárgyat szorosan a testhez közel tartva kell felemelni.
Szükség esetén a bot használata is fontos lehet az egyensúly megtartása miatt. A beteg végezzen olyan tevékenységet - természetesen a tornán kívül -, amelyek egyenes gerinccel történnek. Pl. naponta sétáljon legalább fél órát, biciklizzen, s ha kedve van táncolni, táncoljon sokat.

Alakítsa át környezetét

Otthonában, munkahelyén környezetét alakítsa úgy át, hogy mindennapi tevékenységét hajolás nélkül tudja végezni. A hajlásban történő terhelés a csontritkulásos gerincet károsan terheli, s ez törésveszélyt jelent a csontra.
Az otthoni, munkahelyi asztalok megfelelő magasságúak legyenek, hogy egyenes törzzsel, helyes tartással tudjon dolgozni.
A jövőben egyre inkább a csontritkulás megelőzésére kell a hangsúlyt fektetni (szűrés, hormonpótlás, életmód). Célunk a betegek mozgásszervi állapotának minél jobb megőrzése, a törési rizikótényezők csökkentése, s a megfelelő életminőség biztosítása. Ahhoz, hogy mindezeket megvalósíthassuk, fontos, hogy minden beteg ismerje a betegségét, s a megfelelő életmód-változtatással, a kezelést végző szakemberekkel együttműködve mindent tegyen meg gyógyulása, egészsége érdekében.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +11 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé számíthatunk esőre, záprra, a hegyvidékekn hóra, havas esőre is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag