Kalcium: hogyan érdemes pótolni?

Az elmúlt években egymásnak ellentmondó eredmények láttak napvilágot arról, hogy szükségesek-e kalciumtartalmú étrend-kiegészítők a csonttörések és a szívroham kockázatának csökkentéséhez, s ha igen, akkor milyen dózisban.

A Kaliforniai Egyetem San Franciscói szakértői szerint az egészségügyi dolgozóknak inkább a táplálékok útján történő kalciumpótlást kellene javasolniuk, mintsem tablettákat. "A csontritkulás az elégtelen kalciumbevitel eredménye is lehet. A lakosság bizonyos csoportjai, például a különösen veszélyeztetett idősek hajlamosabbak kevesebb kalciumot fogyasztani a kelleténél" - magyarázta Douglas C. Bauer, az intézmény professzora. "De a magas kalciumtartalmú étrend kellene, hogy legyen az elsőszámú pótlási mód" - tette hozzá.

Az ajánlott beviteli mennyiség az egyesült államokbeli Orvosi Intézet (IOM) előírása szerint az 50 éven felüli, menopauzán átesett nőknek, illetve a 70 évesnél idősebb férfiaknak 1200 milligramm naponta.

"Amennyiben a kalciumszükséglet étrend útján történő fedezése valamilyen oknál fogva nem lehetséges, a kalciumtartalmú táplálék-kiegészítők biztonságosnak számítanak, nem járnak szív- és érrendszeri mellékhatásokkal" - mondta Bauer professzor.

Fogyasszony kalciumot tartalmazó ételeket!

A kalciumtablettáknak közismert módon mellékhatásaik lehetnek. Ezek közül a leggyakoribbak az emésztési problémák és a súlyos székrekedés, míg a vesekő ritka következménynek számít. Néhány friss felmérés szerint azonban a kalcium tartalmú étrend-kiegészítők növelhetik a szívroham kockázatát is.

A című lap 2013-as kutatása szerint például 11 778 szív- és érrendszeri probléma miatt bekövetkezett haláleset áll összefüggésben a mesterséges kalciumpótlással. "A tabletták útján történő túlzott bevitel valóban növeli a halandóságot a férfiaknál, a nőknél viszont nem" - vonták le a következtetést a szakértők.

Bauer professzor szerint érdemes kalciummal dúsított élelmiszerekkel is növelni az étrendi bevitelt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)