Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

Az emlődiagnosztika vívmányai

Az emlőszűrésben a legkorszerűbb úgynevezett direkt digitális technikát, - az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) 2000 óta engedélyezi- a korábban használt filmes és foszforlemezes mammográf készülékek helyett.

Magyarországon már három helyen alkalmazzák: Budapesten a utcai Országos Gyógyintézeti Központban, (amely 2007 augusztusától az Állami Egészségügyi Központba integrálódott), a Miskolci Semmelweis Kórházban, valamint Pécsett a Radiológiai Klinikán.

A világ egyik legmodernebb direkt digitális mammográfja és a többi teljesen digitalizált vizsgálóeszköz (röntgen, ultrahang, CT) és az új PACS (Picture Achiving and Communication System a digitális képtároló és képtovábbító rendszer) könnyebbé teszi a mellrák korai stádiumának diagnosztizálását és a leletek kiértékelését. Röntgenfilmet már egyáltalán nem használnak - és a kórház más osztályainak orvosai is ezen keresztül férnek hozzá saját számítógépükön a kiváló minőségű felvételekhez.

Ezzel a rendszerrel több emlőrákot lehet megtalálni az ún. denz típusú emlőkben, mint a hagyományos készülékkel. Az új technikával készült felvételek kontrasztfelbontási és az utólagos képmanipuláció adta lehetőségei ugyanis, többet mutatnak a sok kötőszövetet és mirigyet tartalmazó úgynevezett denz emlőből, amelyben egyébként igen nehezen látható a daganat. Az emlőből történő mintavételeket (sztereotaxiás biopszia) is gyorsabban, digitális célzással végzik.

Szintén komoly újdonság az internetes webszerver is, amelynek segítségével a Radiológiai Osztály orvosai - akár otthonról, vagy az utcáról is - távoli konzultációra képesek. Ez ügyeleti időben, vagy különösen nehéz, sürgős eseteknél már sokszor jó szolgálatot tett.

Célzott terápiás kezelés

A daganatos betegek gyógyszeres kezelésben a molekuláris célpontok ellen kialakított szerek egyre inkább előtérbe kerülnek, s az új gyógyszerek fejlesztése szinte kizárólag ezen a területen történik.

Az elmúlt évek során a HER2-ellenes célzott terápia, kemoterápiával kombinálva célirányos támadást indított a rákos sejtek ellen.

A korai stádiumban (amikor még nincsenek távoli áttétek a szervezetben) lévő HER2 pozitív emlőrákos betegek számára, például életük meghosszabbodását és életminőségük javulását jelentette az a hír, hogy 2006 májusától az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a kemoterápiával kombinált célzott HER2 ellenes terápia alkalmazását.

A távoli áttéttel rendelkező betegek várható élettartama így 40%-kal megnyújtható.

Molekuláris diagnosztikai próba a méhnyakrák megelőzése érdekében

A legújabb szakirodalmi adatok szerint az esetek 99,6 százalékában a Humán papillómavírusnak jelen kell lennie, hogy a méhnyakrák kialakuljon (ott is van), viszont nem mindenkinél alakul ki a daganat, akinél a vírus kimutatható.

A vírust szinte mindenki megkapja: a teljes életidőre vetített kockázat meghaladja a 80 százalékot. A HPV-t a méhnyakról vett minta hámsejtjeiből három óra alatt kimutató diagnosztikai próba (PCR), jelentős újdonság a molekuláris diagnosztikában. A PCR (Polymerase Chain Reaction) azaz "nukleinsav amplifikációs vizsgálat" lehetővé teszi egy kórokozó nagy érzékenységű, megbízható eredményt kínáló kimutatását DNS-ének azonosítása alapján.

A citológiánál ma már az Egyesült Államokban és más országokban is alkalmasabb szűrőeszköznek kezdik tekinteni a HPV-kimutatást. Egyelőre mindenhol a két módszer együttélése mellett teszik le a voksot.

Méhnyakrák elleni vakcina

A méhnyakrák kialakulásának megelőzése érdekében, a szakmai kollégium irányelvei szerint a nőket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal.

A társaság álláspontja egybecseng más egészségügyi szakmai kollégiumok véleményével, többen is hasonló nézeteket vallanak ezen korosztály széleskörű vakcinációjával kapcsolatban.

Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2007-ben az Egyesült Államokban mintegy 11.150 új méhnyakrák esetet fognak diagnosztizálni, és mintegy 3.670 nő hal majd bele a betegségébe. A társaság szerint kiemelendő, hogy csaknem minden esetben összefüggést lehet találni a kialakult méhnyakrák és a HPV fertőzés között.

Annak ellenére, hogy a HPV vakcinát a méhnyakrák megelőzésének hatásos fegyvereként fogják egyre elterjedtebben alkalmazni, nagyon fontos, hogy a nők ezután is rendszeresen végeztessenek méhnyakrák-szűrő vizsgálatot, még akkor is, ha korábban már részesültek oltásban.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +7 °C
Minimum: -5, +3 °C

Gyakoriak lesznek a tartósan borult tájak, napsütésre csak kevés helyen lehet számítnai. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás most is lehet. Időnként megélénkül a délies szél, a legmelegebb órákban 2, 7 fokot mérhetünk. Hétfőn hidegpárnás, frontmentes idő lesz. Most is jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni. A teljesítőképesség is csökken, illetve egyre többeknél jelentkezhetnek fejfájásos tünetek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra