Az alultápláltság veszélyei

Az idősebb korosztály sok szempontból esendőbb, mint a fiatalabb generációk, éppen ezért számos területen nagy figyelmet és rendszeres odafigyelést érdemelnek. Egyik ilyen élethelyzet a táplálkozás. Hogy miért is?

Az idősebb korosztály gyakran elhanyagolja táplálkozását

A helyes táplálkozás a hosszan fenntartható egészség egyik előfeltétele. A megfelelő ételek fogyasztása sok mindent meghatároz. Ha egészségtudatosan táplálkozunk, akkor az életminőségünkben is megmutatkozik.

Sajnos az idősebb korosztály hajlamos étkezéseik "elhanyagolására". Sokan csekély figyelmet fordítanak ételeik minőségére, vagy nem kellő mennyiségben fogyasztanak minőségi ételeket. Az idősebb generációra sajnos jellemző az is, hogy ilyen-olyan okokból kifolyólag hajlamosak kevesebbet enni. Mivel sokan közülük egyedül élnek, így körülményesnek és "macerásnak" tartják a főzést, talán el is fáradnak az alapanyagok beszerzésében és az ételek elkészítésében, így inkább lemondanak róla. Helyette a látszólag könnyebb megoldást választják, és ételeiket nagyüzemi étkezdékből rendelik meg.

Mik lehetnek a leselkedő veszélyek?

Azok, akik szinte csak nagyüzemi menzáról szerzik be ételeiket, és saját maguk is kevesebb gondot, valamint figyelmet fordítanak táplálkozásukra, azoknál előbb-utóbb jó eséllyel alakulhat ki az ún. minőségi alultápláltság. Ez nem azt jelenti, hogy az érintett egyszerűen lefogy, vagy kórosan lesoványodik, hanem azt, hogy a nem megfelelő minőségű táplálkozás következtében nem kerül be a szervezetébe elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és létfontosságú fehérje.

Ennek viszont az lesz a következménye, hogy legyengül az immunrendszerük, és csökken a szervezetük ellenállóképessége, így esendőbbeké válnak a nem táplálkozási eredetű betegségekkel szemben is, mint például a megfázás vagy influenza. A legyengült immunrendszerükből fakadóan könnyebben kapják el a fertőző betegségeket, amik a nem megfelelő táplálkozás hiányában akár súlyosabb szövődmények kialakulásához is vezethetnek. A minőségi alultápláltság esetében az is gyakran előfordulhat, hogy a már kialakult sérülések, csonttöréseik lényegesen lassabban gyógyulnak meg.

A családtagok segíthetnek

Szeretteink védelmében érdemes "minden követ megmozgatni". Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy idősebb ismerőseink, hozzátartozóink hozzájussanak a megfelelő tápanyagforráshoz.

Ma már könnyen beszerezhetők olyan - recept nélkül is kapható - termékek a piacon, amelyek megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket tartalmaznak, tehát tápanyagtartalom szempontjából teljes értékűek. Ha ezen termékek létezésére felhívjuk a szeretteink figyelmét vagy akár meglepjük velük őket olykor-olykor, már sokat tettünk azért, hogy az idősödő szeretteink szervezete ne gyengüljön le, és minőségi életet élve minél hosszabb ideig legyenek köztünk.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúlon reggel délelőtt még több lesz a felhő, záporeső is előfordulhat, majd szakadozik, csökken a felhőzet, és ott is sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett. A gomolyok a déli, délkeleti tájakon magasabbra törhetnek, emiatt arrafelé kis számban zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen kísérhetnek élénk széllökések az északi, északkeleti szelet, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is lehet. A csúcshőmérséklet döntően 26 és 28 fok között várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.