105 éves a legidősebb magyar

Egy erdélyi faluban él a legidősebb magyar asszony, aki októberben ünnepelte a 105. születésnapját.

A Blikk bemutatta a legidősebb magyart, a 105 éves Székely Idát. Az asszony 1918. október 17-én született az erdélyi Torda melletti faluban, Bágyonban, ahol jelenleg is egy idősotthonban lakik - közölte a Blikk.

Amikor született, még IV. Károly volt Magyarország királya, és a falu is magyar terület volt. Öt éve, a századik születésnapján kapta a vissza a magyar állampolgárságát.

Az asszony 103 évesen még egyedül élt a szülőházában, azonban egészségi állapota miatt és a rokonai kérésére beköltözött az idősotthonba, ahol jól érzi magát. Kissé már nagyot hall, de szellemileg továbbra is friss.

legidősebb magyar
Fotó: Getty Images

"Negyven éve élek magányosan, mióta a férjem meghalt. Három testvérem volt, mindegyiket eltemettem. Nekem nem lehetett gyermekem, de a testvéreim gyereki, unokái rendszeresen meglátogatnak, ők vettek rá arra, költözzek be, de nem bántam meg" - mesélte a Vasárnapi Blikknek.

A faluban nem ritka, hogy 90 évig élnek az emberek. A környékbeliek szerint a jó levegő, a tiszta víz, és az egészséges táplálkozás ennek a titka. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra