Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Vaszkuláris demencia tünetei és kezelése

Mi a vaszkuláris demencia?

Vaszkuláris demencia alatt azt értjük, amikor valaki az agyi érellátás zavara miatt fokozatosan elbutul, elveszti kognitív képességeit. Utóbbi azt jelenti, hogy az érintettek figyelme, koncentrálóképessége egyre jobban csökken, egyre nehezebben tudnak emlékezni és gondolkodni.

Tünetek

A vaszkuláris demencia előfordulása

A demenciák 90 százalékát az Alzheimer-kór vagy a vaszkuláris demencia, esetleg a kettő együttese adja.

A vaszkuláris demencia okai

A vaszkuláris demencia oka mindig valamilyen vérellátási zavar. Utóbbit gyakran válthatja ki érelmeszesedés, ami miatt kevesebb vér jut az agyi szövetekhez, így azok egyre jobban elhalnak. Okozhat vaszkuláris demenciát az is, amikor szívbetegség vagy nyaki érbetegség miatt az agyban pici embólusok keletkeznek. Ilyenkor az elhalás nem érint nagyobb területeket, de a károsodás lassan araszol, egyre komolyabb leépülést, elbutulást, rövid távú memóriavesztést okoz. Vaszkuláris demencia lehet komolyabb szélütés következménye is.

A vaszkuláris demencia tünetei

A fő tünet az, hogy az érintettek figyelme, koncentrálóképessége, érzékelése, észlelése és reakcióképessége egyre jobban csökken, egyre nehezebben tudnak emlékezni és logikusan gondolkodni. A betegeknek jellemzően a rövid távú memóriája károsodik, a régi eseményekre változatlanul emlékeznek. Amellett, hogy a mentális képességek romlanak, az érintetteknek a járása is megváltozik. Maguk a tünetek mindig attól függően alakulnak ki, hogy maga a vérellátási zavar mely területet érinti. Súlyosabb esetben az érintettek arcmimikája is csökkenhet.

A vaszkuláris demencia diagnózisa

A diagnózis felállításához több vizsgálatot is el kell végezni. Vannak köztük neurológiaiak, de fontosak az értelmi képességeket föltérképező tesztek, pszichiátriai vizsgálatok is. Emellett eszközös vizsgálatokkal föl kell tárni az érrendszert, ki kell deríteni, hol vannak problémák. Ennek eszköze a koponya MR, amellyel festéses eljárás mellett vizsgálni lehet az agyi véredényeket, vérrendszereket, és amellyel ki lehet deríteni, hogy az erek mennyire meszesedettek el.
A vaszkuláris demenciában szenvedőre folyamatosan figyelni kell
A vaszkuláris demenciában szenvedőre folyamatosan figyelni kell

A vaszkuláris demencia kórlefolyása

Ha a problémát nem ismerik fel, akkor a betegek szépen lassan teljesen leépülnek, egy idő után már nem képesek az önellátásra sem. A fő gond jellemzően az, hogy a tüneteket az idősödés természetes velejárójának tartják, nem keresik a probléma okát - a helyzet pedig azért lesz egyre súlyosabb, mert a leépülés apró lépésekben történik, nem látványos. Gyakori például, hogy még a rokonok is csak sok év után fognak gyanút, ugyanakkor ha áttekintik az elmúlt 5-10 évet, rájönnek, hogy mindez egy hosszabb folyamat eredménye.
Az időseknél a folyamatot előrehozza az is, hogy azok izolálódnak, nincs társaságuk, nem tudnak kivel beszélni. Emiatt nagyon gyakori a leépülés nyugdíjba vonuló embereknél: előfordul, hogy ők akár 5 év alatt is teljesen demensek lesznek, agresszívvá válnak, megváltozik a személyiségük is.

A vaszkuláris demencia kezelése

Az agynak a torna ugyanolyan fontos, mint a testnek, ebből adódóan a demencia kezelését, lassítását segíti az ingerekben gazdag környezet. Hasznos a keresztrejtvény-fejtés, az olvasás, a logikai játékok használata és a verstanulás, illetve az, hogy ha az idősek hasznos feladatokat kapnak, jó kapcsolatban vannak és rendszeresen értekeznek a hozzátartozóikkal. Jót tesznek a nyugdíjas klubok, könyvklubok is, lévén azok is egyfajta agytornát, kommunikációs lehetőséget jelentenek.
A mentális feladatok mellett a vaszkuláris demencia esetében fontos az orvosi felügyelet, a betegeknek pedig gyógyszeres kezelést is kapniuk kell. Egyrészt szükség van értágító készítményekre, másrészt olyan szerekre, amelyek speciálisan demenciára valók, és amelyeket pszichiáter rendel. Az agyi értágító, keringésjavító kezelések jellemzően infúziósak.

A vaszkuláris demencia gyógyulási esélyei

A vaszkuláris demenciát nem lehet visszafordítani, egyedül a betegek állapotának további romlását lehet késleltetni. Ha ez sikerül, a hanyatlás nem lesz olyan látványos, mint kezeletlen betegeknél.

A vaszkuláris demencia megelőzése

A megelőzést segíti, ha valaki igyekszik elejét venni az erek elmeszesedésének, illetve ha a kor előrehaladtával is figyel arra, hogy dolgoztassa az agyát.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció