Ortopédia

A hosszan tartó fájdalom és a mozgáskorlátozottság hátterében leggyakrabban a csont- és izomrendszer betegségei állnak. A csontok, izmok és ízületek sérülései rendkívül gyakoriak, súlyosságuk az enyhe izomhúzódásoktól az ízületi szalaghúzódásokon, ízületi ficamokon át egészen a csonttörésekig terjed. Az erős mechanikai hatás következtében kialakuló sérülés helyreállítása az ortopédia traumatológiai ágának feladata.

Osgood-Schlatter-betegség tünetei és kezelése

Mi az a Osgood-Schlatter-betegség?

Az Osgood-Schlatter-betegséget a köznyelv növekedési porcleválásként ismeri. Hátterében az áll, hogy amikor születünk, csontok helyett porcaink vannak, azok a növekedés közben csontosodnak el. A sípcsont nem homogén módon, hanem több csontosodási magból kezd el csontosodni: az egyik ilyen a térdkalács alatt van, ezen tapad a térdkalács alatti ín. Ha a térd komoly terhelésnek van kitéve - például atlétáknál, kézilabdázóknál, focistáknál - akkor ez az ín megtépi ezt a tapadási részt, és begyullad, fájni kezd. Picit fizikálisan is elemelkedik, környezetéből kiemelkedik. Ezt nevezzük Osgood-Schlatter-betegségnek.

Tünetek

Az Osgood-Schlatter-betegség előfordulása

Az Osgood-Schlatter-betegség alapvetően a gyerekek, fiatalabb kamaszok betegsége. Fiúknál sokkal gyakoribb, bár amióta a lányok is intenzívebben sportolnak, egyre több érintett kerül ki közülük is, így lehet, hogy ez a különbség csak abból adódik, hogy régebben a lányok kevésbé terhelték magukat. Fiúknál leggyakrabban 13-14, lányoknál 11-12 éves korban jelentkezik ez a probléma. Általánosságban elmondható, hogy a betegség alapvetően 11 és 15 éves kor között fordul elő, és előfordulása pedig egyáltalán nem ritka: a gyerekkori térdpanaszok jelentős részét ez okozza.

Az Osgood-Schlatter-betegség okai

A betegség általában azért alakul ki, mert a túlterhelés miatt a combizomzat feszessé válik, ezáltal pedig a térdkalács alatti ín is megfeszül, elkezdni egyre jobban húzni a tapadási pontot. A kialakulás tehát alapvetően nem hajlam kérdése, hanem inkább azon múlik, hogy az adott terület mennyire van túlterhelve, mennyire sokat lazítanak combizomra, mennyi idő van a pihenésre. Ha nincs, és a lazítás is elmarad, fokozott a kockázat.

Az Osgood-Schlatter-betegség tünetei

Az Osgood-Schlatter-betegség sérülés nélkül jön létre, csak az jelzi, hogy az érintett gyerekek térde egyre jobban elkezd fájni. A fő tünet a térd alatti fájdalom, amit szintén a térd alatt, típusos helyen duzzanat is kísér.

Az Osgood-Schlatter-betegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, a gyakorlott szakorvos pedig már a panaszok és a duzzanat helye alapján is meg tudja mondani, hogy Osgood-Schlatter-betegséggel áll szemben. Ennek ellenére kell röntgenfelvételt is készíteni, és ha a baj még azzal sem azonosítható be 100 százalékosan, akkor még MRI-t is kérnek. Az esetek többségében persze a fizikális vizsgálat és a röntgen elegendő szokott lenni.

Az Osgood-Schlatter-betegség kórlefolyása

A panasz túlterheléskor spontán jelentkezik, gyógyulása pedig hosszú hónapokat vehet igénybe. A legtöbb esetben kíméletre szintén spontán rendeződik, kezeléssel ezt lehet gyorsítani, enyhíteni.

Az Osgood-Schlatter-betegség kezelése

A régebbi felfogás szerint a betegséget alapvetően pihentetéssel kezelték, és azt mondták, a növekedés lezárultával a panaszok maguktól is elmúlnak. Viszont ez azt jelentette, hogy a 12-13 éves korban kezdődő fájdalmak egészen 16-17 éves korig fennállhattak. A gyakorlat azért persze azt mutatta, hogy a panaszok fél-másfél éven belül megszűntek. Ha az orvosok radikálisabbak, akkor átmenetileg a végtagot be is gipszelhették, bár a modernebb felfogás ezt már végképp nem tartja helyes megoldásnak.

Ma a betegség tüneteit már inkább speciális fizikoterápiával és gyógytornával enyhítik. Utóbbi a combizomzatot lazítja föl, emiatt kisebb lesz a kényes területre ható húzóerő. Mindez a gyógyulást felgyorsítja, a panaszok hatására akár 4-6 hét alatt is megszűnhetnek. Ugyan a fájdalmakat elvileg gyógyszeresen lehet enyhíteni, de mivel azok általában több hónapig fönnállnak, erre nem szokott sor kerülni, lévén gyerekkorban ilyen hosszú ideig fájdalomcsillapító nem szedhető. Emiatt ilyesmi csak akkor alkalmazható, amikor a tünetek időszakosan tényleg komolyabbak.

Az Osgood-Schlatter-betegség gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek 100 százalékosak, a kérdés inkább az időfaktor, tehát hogy ez hetek alatt történik meg, vagy eltart akár másfél évig is.

Az Osgood-Schlatter-betegség megelőzése

A megelőzés módja az, ha a nyújtásra és a terhelés fokozatosságára már a gyerekek is ügyelnek, figyelnek a pihenésre, a lazításra is. Fontos az is, hogy sportolni a kicsik csak bemelegítve kezdjenek, combfeszítő izomzatuk pedig a lehető legkevésbé feszüljön.

Az Osgood-Schlatter-betegség szövődményei

Ha a gyerekeknek a fájdalmak ellenére mozogniuk kell, akkor a fájó tagot elkezdhetik kímélni. Ez azért nem szerencsés, mert emiatt egyéb területeket túlterhelhetnek, ami fokozza az azonos oldali boka vagy a másik oldali térd vagy boka sérülésének kockázatát. Ezek ugyanis fokozott terhelésnek lesznek kitéve.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés