Szív- és érrendszeri betegségek

A magyarországi halálozások több mint a fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, ezek közül is a koszorúér-betegség a legfőbb halálok. A statisztikai adatok jelzik, hogy még mindig nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek. Ezek közül a legfontosabb a dohányzás, a helytelen táplálkozás (nem megfelelő összetételű, telített zsírokban gazdag illetve túlzott mennyiségű zsiradék, sok cukor, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása), a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a stressz, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Mitrális prolapsus tünetei és kezelése

Mi a mitrális prolapsus?

A mitrális billentyű a szív kéthegyű billentyűje, amely a bal kamrát és a bal pitvart választja el. Ez a billentyű a kamra felé nyílik, a pitvar felé csukódik, és a szív összehúzódásakor normál esetben zárva van. Ilyenkor nyílik az aorta billentyű, amely a test felé továbbítja a vért. Mitrális prolapsus szindrómánál a mitrális billentyű záródása nem megfelelő: a billentyűn olyan elváltozás van, amely miatt a szív összehúzódásakor a billentyű első vagy hátsó vitorlája túlmozdul a bal pitvar felé. Olyan ez, mint amikor egy csapóajtó nem záródik be rendesen, mert egyik szára picit visszabillen. Emiatt a két vitorlabillentyű között egy pici rés keletkezik, azon keresztül pedig vissza tud csorogni a vér a pitvar felé. Igazi mitrális prolapsusnál a billentyű megvastagodott, fellazult szerkezetű lesz, úgymond csapkodni is tud.

Tünetek

A mitrális prolapsus előfordulása

Mitrális prolapsus az emberek 5 százalékánál fordul elő, de az elváltozásnak különböző szintjei vannak. Ha csak a szívultrahangot veszik figyelembe, és kihagyják az enyhe, jelentéktelen eseteket, akkor a probléma már nagyon ritka, tünetek csak elvétve jelentkeznek. Ilyenkor a mitrális prolapsus inkább csak egyéb okból végzett szívultrahangnál derül ki. Az úgynevezett klikket is produkáló igazi mitrális prolapsus csak az emberek nagyjából fél százalékát érinti.

A mitrális prolapsus okai

A mitrális prolapsus a billentyűstruktúrát adó kötőszövet gyengeségéből adódik. Nem mindig ismert, hogy ennek hátterében mi áll, de azt tudják, hogy egyes kötőszöveti betegségeknél (a billentyűk is kötőszövetből állnak), főképp a Marfan-szindrómánál gyakoribb ez a probléma.
Sovány nőknél is kifejezetten gyakran látják a kardiológusok. A betegség valószínűleg azért gyakoribb körükben, mert náluk jellemzően lazábbak a kötőszövetek. A gyenge kötőszövet eredhet rossz táplálkozásból is. Ismert az is, hogy a mitrális prolapsus családon belül - anyai ágon - halmozódhat. Ez főleg akkor fordul elő, ha az anya is vékony, filigrán nő.
Mitrális prolapsus szindróma gyakrabban fordul elő vékony testalkatú nőknél
Mitrális prolapsus szindróma gyakrabban fordul elő vékony testalkatú nőknél
Ismert az is, hogy mellkasi deformitásokkal (például tyúkmellel), illetve gerincferdüléssel élő betegeknél is többször fordul elő ez a betegség. A mitrális prolapsus oka lehet az is, hogy a billentyűt tartó ínhúr hosszabb lesz, megnyúlik, és nem képes megtartani a billentyűt.

A mitrális prolapsus tünetei

A mitrális prolapsus az esetek többségében nem okoz tüneteket, panaszok inkább csak azoknál jelentkeznek, akik tudnak erről az elváltozásról. Emiatt van komoly felelőssége az orvosoknak abban, hogy ha egyéb okból végzett szívultrahangnál találnak ilyen elváltozást, akkor azt hogyan kommunikálják a beteg felé.
Ha valós, fellazult billentyűvel járó mitrális prolapsus áll fent, akkor több tünet is kialakulhat. A vékony betegeknél, akik enyhe mitrális prolapsusban szenvednek, jelentkezhet például szívdobogásérzés, magas pulzus, szívritmuson kívüli, korai szívverés (extraszisztolé). Akinél szívzörejjel jár a mitrális prolapsus, annál ez felerősödhet felálláskor. Ez a funkcionális zörejeknél fordítva van, azok fekve jobban hallhatók. A szívzörej mitrális prolapsusnál terhelésre fel is erősödhet. Lehet panasz továbbá az atípusos mellkasi fájdalom is, illetve az, hogy terheléstől függetlenül légszomj jelentkezik. A klasszikus mitrális prolapsusnál lehetnek kamrai ritmuszavarok is, ez látszódik az EKG-n.
A billentyűvitorlát tartó ínhúrok (ha azok gyengesége, megnyúlása okozza a prolapsust) is elszakadhatnak, és ha ez történik, a billentyű be is esik, mert nincs, ami tartsa. A lazább billentyűkön könnyebben meg tudnak tapadni azok a baktériumok is, amelyek egy elhúzódó lázas állapotnál vagy egy gócos fognál kiáramolhatnak. Emiatt kialakulhat szívbelhártya-gyulladás, ami ugyancsak szakadáshoz vezethet a gyulladáson keresztül. Az ilyen jellegű ínhúrszakadás jelentős hemodinamikai következményekkel jár: hirtelen fellépő légszomjjal, fáradtsággal, a terhelhetőség jelentős csökkenésével. Ilyenkor már operációra van szükség.

A mitrális prolapsus diagnózisa

Az igazi mitrális prolapsus diagnózisa akkor állítható fel, ha a mitrális billentyű fellazult, laza szerkezetű. Ez a fizikális vizsgálat során már kiderül, ugyanis a szívet hallgató kardiológus a mitrális billentyűk felett - a szívösszehúzódás közepén vagy végén - klikkelő hangot hall. Ez elvileg szükséges a diagnózis felállításához, de sokszor akkor is kimondják a kórismét - hibásan - ha ez nem hallható. A klikk mellett zörej is észlelhető lehet, ami arra utal, hogy a billentyű vissza is enged. A minimális visszaengedés egyszerű fonendoszkóppal nem feltétlenül hallható.
Biztos diagnózist szívultrahanggal lehet felállítani, mert azzal láthatják is a kéthegyi billentyű működését, bizonyos technikákkal pedig képileg is tudják ábrázolni azt. Ilyenkor 5 milliméternél nagyobb a billentyű vastagsága, és minimum 2 millimétert a pitvar felé boltosul. Dopplervizsgálattal bizonyítani tudják a vér visszacsorgását is. Ezek alapján már kimondható a mitrális prolapsus szindróma biztos diagnózisa. A diagnózist a vér visszacsorgásának egytől négyig terjedő besorolása tovább pontosíthatja. A vérvisszacsorgás (regurgitáció) nem terheli túl a pitvart, hosszabb távon sem mondható veszélyesnek, nem válik rosszabbá évek alatt sem.
Van példa arra is - főleg vékony nőknél -, hogy a billentyű csak picit gyenge, és emiatt boltosul be a pitvar fele a mellső vagy a hátsó vitorla. Ilyenkor látszik a visszacsorgás is, de nem észlelhető a jellegzetes fellazulás, a kardiológus nem lát laza, csapkodó billentyűt, nem hallható klikk hang sem. Ilyenkor nincs is szó mitrális prolapsusról, ez az állapot inkább csak egyfajta ultrahangos eltérés. Természetesen a gyengébb billentyűkre ilyenkor is figyelni kell, főleg fiatal nőknél.

A mitrális prolapsus kezelése

A mitrális prolapsust nem minden esetben kell kezelni. Ha a helyzet nem súlyos, a billentyű nem nagyon laza, nincs legalább másodfokú visszacsorgás, akkor elég 2-3 évente szívultrahanggal ellenőrizni a helyzetet. Ha szívdobogásérzés jelentkezik, jótékony hatásúak lehetnek a kis dózisban adott béta-blokkolók. A betegek követése ilyen esetben is fontos. Az életminőségre annak sincs érzékelhető hatása, ha a billentyű jobban fel van lazulva, de ilyenkor a nagyon erős szívmunkával járó intenzív sportoktól inkább óvakodni kell. Viszont a hobbisportból még semmi baj nem történhet.
Nagyon laza szívbillentyűknél antibiotikum profilaxist is adni szoktak a betegeknél, hogy az esetleges gócokból ne történhessen baktériumkiáramlás. Ez nem előírás, de gyakran élnek az orvosok ezzel a lehetőséggel.
Műtétre csak súlyos esetben van szükség, olyankor, ha a billentyű tönkremegy, elszakad. Ilyenkor műbillentyűvel pótolni kell a billentyűt. Ha a sérülés csak minimális, elég plasztikázni, ami azt jelenti, hogy a billentyű gyűrűjét erősítik meg egy rátéttel (ringgel). Ha az ínhúr reped vagy szakad, azt is elég plasztikázni. Ilyenkor a saját billentyűt meg lehet tartani, nem kell műbillentyűt beültetni.

A mitrális prolapsus gyógyulási esélyei

A mitrális prolapsus nem gyógyítható, azzal az érintetteknek együtt kell élniük. Ha a kötőszöveti gyengeség - és így a mitrális billentyű gyengesége - a rossz táplálkozásból ered, fontos figyelni a megfelelő étrendre és a jól kivitelezett sporttevékenységre. Ezek együtt erősíteni tudják a kötőszövetet is, el lehet érni javulást.

A mitrális prolapsus szövődményei

Ha valaki tudja, hogy ilyen problémája van, viszont nem figyel rá - nem törődik kellőképpen a fertőzésekkel, esetleg extrémebb sportokat űz napi szinten, és nagyon túlterheli magát -, akkor a billentyű vagy az ínhúr beszakadhat. Ilyenkor a pitvar felé jelentős lehet a visszacsorgás, emiatt műtétre lehet szükség. A jelentéktelen kamrai ritmuszavarok csak extrém ritkán válnak súlyossá, ahhoz nagyon sok hatásnak kell együtt fellépnie.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: