Méhnyakgyulladás tünetei és kezelése

2015.11.30 9:51

 Szabó Emese

 dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

Mi a méhnyakgyulladás?

A méhnyakgyulladás nem konkrét betegség, leginkább rákszűrés kapcsán szoktak emlegetni, amikor a kenetben gyulladásos hámsejteket látnak. Ez azonban nem konkrétan méhnyakgyulladás, hanem a méhszáj és a hüvely hámsejtjeinek olyan gyulladása, amelyet a méhnyakról vett kenetből észlelnek (mivel rákszűréskor innen veszik a mintát). A probléma megnehezíti a szűrővizsgálatot, méghozzá azért, mert a hámsejtek gyulladásos elváltozásai hasonlóak azokhoz, amelyek a citológiailag kóros állapotokat jellemzik.

A méhnyakgyulladás előfordulása

Az érintettek alapvetően három csoportra bonthatók. Az egyik a már szült nők köre, akiknek méhszája szerkezetében már megváltozik, így sérülékenyebb lehet. Mivel az ilyen jellegű fertőzések szexuális úton is terjedhetnek, ugyancsak nagyobb a kockázatuk azoknak, akik gyakran cserélik partnerüket. Mivel ez inkább a fiatalabb korosztályra jellemzőbb, ebből a szempontból ők vannak nagyobb veszélyben, viszont csökkenti a fertőzés kockázatát az, hogy fiatalabb korban a hüvely és méhszáj erősebb, ellenállóbb.

Az érintettek harmadik csoportjába azok a nők tartoznak, akiknél a fertőzések gyakori előfordulása nem a gyakori partnercsere következménye, hanem hátterében a hüvelyi flóra egyensúlyának instabilitása áll. Utóbbinak immunológiai, pszichés és egyéb oka is lehet.

A méhnyakgyulladás okai

A méhnyak sejtjeiben kimutatható gyulladást gomba, vírus és baktérium egyaránt okozhatja - ez hüvelyi eredetű gyulladást jelezhet, lévén a méhnyak "belóg a hüvelybe".

A legjellemzőbb ok, hogy pH-eltolódás miatt felborul a hüvelyflóra egyensúlya, az emiatt elszaporodó baktériumok és gombák pedig gyulladást okoznak. Ritkábban, de előfordul, hogy valakinek a hüvelyében valamilyen fertőzés, esetleg nemi betegség okoz gyulladást, és ez érinti a méhnyaki részt is.

Azoknál a nőknél, akik már szültek, növeli a kockázatot, hogy a méhszáj hámja is berepedhet, ami állandó váladékozást okozhat, mindez fönntarthat gyulladást akkor is, ha amúgy nincs mögötte semmilyen fertőzés. Ennek oka, hogy a normál hüvelyflóra soha nem steril, alacsony csíraszámban mindig vannak benne baktériumok - normál esetben a savas hüvely pH nem engedi, hogy ezek elszaporodjanak. Ám ha a méhszájon repedés alakul ki, abból pedig bő váladék jut a környező területekre, eltolódhat a pH, ami kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásának; utóbbi könnyen eredményezhet gyulladásos folyamatokat.

A méhnyakgyulladás tünetei

Előfordul, hogy a probléma tünetmentes, és csak rákszűrésen derül ki; amúgy a hüvelyi fertőzést jelző panaszok jelentkeznek ez esetben is. Tipikusan ilyen a bővebb, illetve kellemetlen szagú folyás, a csípő, viszkető, fájó érzés.

A méhnyakgyulladás diagnózisa

Mivel a méhnyakgyulladás nem konkrét betegség, diagnózisának felállításáról sem lehet beszélni. Ehelyett inkább az lehet elmondani, hogy a jelenséget jellemzően citológiai vizsgálat során fedezik fel - ehhez a méhnyak hüvely felé beboltosuló részéről vesznek mintát.

A méhnyakgyulladást sokszor rutinvizsgálatokon veszik észre

A méhnyakgyulladást sokszor rutinvizsgálatokon veszik észre

A méhnyak nyakcsatornában lévő részén hengerhám található, míg a hüvelyben levő területén laphám. Egy kis kefével a két hám találkozásánál, egy úgynevezett átmeneti zónából veszik le azt a mintát, amely a rákszűréshez szükséges. A kenet akkor jó, ha mindkét hámtípusból van minta.

A citológus, festés után ezeket a hámsejteket vizsgálja, ebben keres esetleges elváltozásokat, ilyenkor találhat gyulladt hámsejteket, amit a laikusok már méhnyakgyulladásként emlegethetnek.

A méhnyakgyulladás kezelése

Ha a méhnyakon a citológia során gyulladt hámsejteket találnak, akkor tulajdonképpen a hüvely gyulladásának kezelésére van szükség. Ehhez bizonyos esetekben tenyésztésre is szükség lehet, így ugyanis a kezelés célzott is lehet. Ha a tenyésztés komoly fertőzést jelez, az érintettnek pedig hüvelyi panaszai is vannak, akkor akár olyan orális antibiotikum is szóba jöhet, amelyre az adott baktérium kifejezetten érzékeny. Általában azonban elegendő a lokális hüvelyi kezelés.

A méhnyakgyulladás gyógyulási esélyei

A hüvelyt és a méhnyakat érintő gyulladások nagyon jól kezelhetők, gyógyíthatók. Ezek a daganatok kockázatát elhanyagolt esetben sem növelik, de a gyulladás felfelé terjedése azért már komolyabb problémákat is okozhat.

A méhnyakgyulladás megelőzése

A megelőzést segítheti a szexuális úton történő fertőzések kerülése, a monogám párkapcsolat vagy a gumióvszer használata. Ugyancsak hasznos a hüvely karbantartása: ez a gyakorlatban időnként történő tejsavas hüvelyöblítést, tejsavas hüvelykúpok vagy krémek használatát jelenti.

Szövődmények

Elhanyagolt esetben a hüvelyt és a méhnyakat érintő gyulladás a méhre is felterjedhet, ha pedig az egész méhre kiterjed, akkor kismedencei gyulladást is létrehozhat. A gyulladás azonban ritkábban fordul elő, lévén a méhszájban olyan viszkózus nyák van, amely elvileg megakadályozza azt, hogy a hüvelyben lévő baktériumok felhatolhassanak a méh steril üregébe. Gond csak akkor van, ha a védőgát nem működik tökéletesen.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyásznak.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Méhnyakgyulladás kezelésére! További kérdésem van Méhnyakgyulladás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag