-2° - +6°
Kettős front

Keloid tünetei és kezelése

2016.01.05 14:29

 Szabó Emese

 dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Mi a keloid?

A keloid egy olyan túlnőtt heg (maga a hegszövet nyúlik túl a seb határain), amely kezdetben viszkethet, nyomásra érzékeny lehet, kialakulása pedig fájdalommal is járhat. Egyes esetekben irritálhatja még a ruha is. Azzal együtt, hogy ez a hegszövet kórosnak számít, maga a jelenség teljesen ártalmatlan, nem több egyszerű kozmetikai problémánál. Mivel azonban rendkívül zavaró is lehet, komoly pszichés problémát okozhat a betegeknek.

A keloid előfordulása és okai

Nem tudni pontosan, hogy mi okozza a keloidot, egyedül az ismert, hogy a rá való hajlam genetikailag átadódik, illetve hogy a férfiak és nők egyaránt fogékonyak lehetnek rá.

A keloid tünetei

Akinél a hajlam adott, annál már a sebgyógyulás elején látható, hogy a hegképződés keloidos lesz. Ilyen esetekben a sérülés vagy kimetszés helyén olyan hússzínű vagy élénkvörös heg alakul ki, amely a seb határain túlnő, húzásra fájdalmas és nyomásra érzékeny lehet, akár viszkethet is. Ilyesmi bárhol kialakulhat, de legfeltűnőbbé általában a törzsön, illetve a vállakon válik.

A keloid egy túlnőtt heg, amely viszketéssel, vagy akár fájdalommal is járhat

A keloid egy túlnőtt heg, amely viszketéssel, vagy akár fájdalommal is járhat

Egyes esetekben a keloidosodás olyan mértéket is ölthet, hogy az érintetteknek gyakorlatilag a legkisebb horzsolása is túlburjánzó, vöröses heggel gyógyul, nagyon nagyra nő, nagyon láthatóvá és rendkívül zavaróvá válik.

A keloid kezelése

Ha a keloid már kialakult, illetve elkezdett kialakulni, mértékét többféle kezelési móddal lehet csökkenteni. Ilyenek például azok a kortikoszteroid injekciók, amelyek a helyi gyulladást csökkentik: ezekre a hegszövet annál jobban reagál, minél korábban alkalmazzák őket. A hegeket speciális krémekkel, hegkezelő gélekkel is lehet kenegetni, de sokat segíthet egy egyszerű hidratáló olaj alkalmazása is, lévén a hegszövetet az is puhítja. Az ilyen kezelés évekkel a keloid megjelenése után is segíthet szebbé tenni a heget, de sikere annál valószínűbb, minél hamarabb használják.

A keloidot fagyasztani is szokták: ez azért jó hatású, mert roncsolja a már kialakult túlburjánzó hegszövetet, annak sejtjeit. Ugyanez a helyzet a lézerrel, emiatt használnak szén-dioxid-lézeres kezelést is. Bizonyos esetekben az irradiáció, tehát a besugarazás is alkalmazható. Ezek nem komoly műtéti beavatkozások, lényegüket tekintve inkább kozmetikai jellegűek.

Mivel a keloidosodásra hajlamos személyek hegei minden esetben keloiddal gyógyulnak, a keloidok sebészi kimetszése nem jelent megoldást. Az étrend-kiegészítők szedésétől érdemi javulás szintén nem várható, lévén a keloid kialakulásának hátterében nem a vitaminok és nyomelemek esetlegesen fennálló hiánya áll.

A keloid gyógyulási esélyei

Előfordul, hogy a keloid idővel magától is laposabb lesz, állapota javul, de ha már egyszer kialakult, akkor jellemzőbb az, hogy magától nem enyhül. Küllemén a beavatkozásokkal lehet ugyan javítani, de őket teljesen eltüntetni nem lehet.

A keloid megelőzése

Mivel a keloid veleszületett adottságok miatt alakul ki, megelőzni gyakorlatilag nem lehet. Ennek egyetlen módja, ha valaki nagyon vigyáz magára.

A keloid szövődményei

A keloidnak szövődménye nem lehet, csupán esztétikai problémát jelent, nem rákosodhat el.

Hasznos tudnivalók

- Magát a keloidot sokan összetévesztik a hipertrófiás heggel is, pedig a kettő nem ugyanaz. A hipertrófiás heg mindig az eredeti seb méretének megfelelően türemkedik ki , míg a valódi keloid sokszor jelentősen túlnyúlik azon. Előfordul az is, hogy előző sérülés nélkül spontán alakul ki. A hipertrófiás heg idővel vissza is húzódhat, míg ez a kelodira nem igazán jellemző.

- Ha valakinek a hegei jellemzően szépen gyógyulnak, viszont van néhány olyan sérülése, amely keloidosnak tűnik, akkor azok nagy eséllyel nem valódi keloidok, hanem más ok miatt gyógyultak csúnya hegszéllel. Ezek ugyan nem szépek, de vonaluk mindig a seb határain belül marad. Ezekkel ellentétben a keloid nem csak egy-egy sebnél alakul ki, hanem minden sérülést érint, és minden esetben túlnövi a seb határait. A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Keloid kezelésére! További kérdésem van Keloid témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag