Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Hemangióma tünetei és kezelése

Mi a hemangióma?

A hemangióma csecsemőkori és felnőttkori egyaránt lehet. Azaz lehet születéskori, maximum egyéves korig kialakuló, de létrejöhet később is. Maga a hemangióma egy jóindulatú érdaganat, az erek abnormális burjánzása miatt alakul ki.

Tünetek

A hemangióma előfordulása és okai

A kapilláris hemangióma a csecsemőkor leggyakoribb jóindulatú érdaganata, a csecsemők 1-2,6 százalékánál fordul elő. Pontos kiváltó oka nem ismert, megjelenése elsősorban adottság kérdése. A tapasztalatok szerint ikerterhességnél gyakoribb ez a probléma. Ismert az is, hogy ez a rendellenesség már a magzati korban megjelenik, akkor, amikor is a kis hajszálerek az érrendszer fejlődése folyamán nem húzódnak vissza. Ezek a születés után, az anyai hormonok hatására növekedésnek indulnak.
A hemangióma elsősorban csecsemőkori megbetegedés
A hemangióma elsősorban csecsemőkori megbetegedés
Felnőttkori kialakulása ugyancsak adottság kérdése, különösebb oka nincsen. Fehér bőrűeken általában gyakrabban jelenik meg. Nagyon ritkán, de kialakulásának hátterében állhatnak hormonális eltérések (például a magas prolaktin szint).

A hemangióma tünetei

A csecsemőkori hemangióma egy vörös, tumorszerű növekmény, amely a test bármely részén kialakulhat. Ez esetben a hemangióma jóval nagyobb lehet, mint a felnőttkori. Súlyosabb esetben kifekélyesedhet, vérezhet, ha rossz helyen van, fájdalmat is okozhat. Felnőttkorban az apró kapillárisszerű hemangiómák akár nagy számban is megjelenhetnek. Ezek tulajdonképpen pici vörös pontok, amelyek elsősorban a törzsön és a végtagokon tűnnek föl, de bárhol megjelenhetnek, akár az egész testet is elboríthatják. Először mindig pici folt formájában jelentkeznek, majd kis kitüremkedő csomócskává válnak, de esztétikai problémánál többet nem okoznak.

A hemangióma diagnózisa

A diagnózis felállítása klinikai diagnózissal történik, külön vizsgálatra nincs szükség.

A hemangióma kórlefolyása

A veleszületett hemangiómára intenzív növekedés jellemző a gyerek egyéves koráig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hemangióma a csecsemő születésekor szinte még alig látható, viszont pár hetes korában már az arcán, orrán, vagy máshol a testfelszínén is feltűnhetnek a kis piros értágulatok. Ezek hirtelen elkezdenek növekedni, a kicsi 2-3 hónapos korára már nagyobb szederformájú elváltozássá alakulnak. Növekedésük 4-5 hónapos korban lassul, majd leáll. Elég nagy, mintegy 50 százalékos esély van arra, hogy a panasz a későbbiekben fokozatosan visszahúzódjon. Ennek során a vörös, tumorszerű növekmény hat-hét éves korra általában teljesen eltűnik. Ha nem tűnik el teljesen, akkor maradványtünetek jelezhetik a nyomát: kisebb értágulatok, pigmentáció, besüppedő vagy kitüremkedő hegek.
Ha a hemangióma nem húzódik vissza és nagyméretű, akkor ki is fekélyesedhet. Ha az orron alakul ki, akár légzési nehézséget is okozhat, míg ha a gége környékén, akkor azt nyomva szintén a légzést nehezítheti. A szemhéjon jelentkezve akár látási problémákat is okozhat. Akkor is okozhat gondot, ha nem csak a bőrön van, hanem benő a nyálkahártyára, például a gégére is, illetve a belszerveken is megjelenik. Felnőttkorban a hemangióma jellemzően csak esztétikai problémát okoz, egyéb panaszt nem.

A hemangióma kezelése

Ha a veleszületett hemangióma kisebb, akkor külön kezelni nem kell, lévén van esély arra, hogy magától visszafejlődjön. Ez esetben az elsődleges feladat mindig a szülők megnyugtatás, hogy azok megérték: jóindulatú elváltozással van dolguk, ami ugyan növekedhet, de nagy eséllyel visszafejlődik.
Ha a gyerekkori hemangióma nagy vagy egyéb problémát is okoz, esetleg kifekélyesedik, kisebesedik, fáj vagy vérzik, már kezelni kell. Ha vérzik, akkor nyomókötést helyeznek rá, ha kifekélyesedik, akkor a sebet kezelik.
Az érdaganat növekedésének megállítására általában az úgynevezett Cryo-pajzsot használják, ami egy mínusz 90 fokra lehűtött szonda. Ezt a hemangióma felszínéhez érintik, ezzel leállítva a növekedés. Ha a hemangióma már megnőtt, történhet lézeres kezelés vagy hagyományos sebészei megoldás, de szóba jöhetnek olyan gyógyszeres kezelések is, mint például a szklerotizáló, tehát érelzáró injekció. A hemangióma kezelése felnőttkorban is megegyezik a gyerekkorival, de kezelni csak akkor szokták, ha esztétikailag zavaró, illetve ha az érintett például belekap, emiatt pedig vérzik.

A hemangióma gyógyulási esélyei

A hemangióma gyerekkorban magától is sokszor visszafejlődik, egyéb esetben kezelni kell. Felnőttkorban szintén szépen, nyom nélkül eltávolítható.

A hemangióma megelőzése

Megelőzni nem lehet a hemangióma kialakulását.

  • A csecsemőkori hemangióma óriásira is megnőhet, ezért nagyon fontos a felismerése, figyelése. Ez azért nélkülözhetetlen, mert a túl nagy elváltozás a környező szövetekre is nyomást gyakorol, vérzéseket, felülfertőzéseket okozhat.
  • A babák arcán lévő hemangióma akár almányira is megnőhet, teljesen tönkreteheti környezetét, ezért ha nőni kezd, szükséges mihamarabb kezelni.
  • A pelenka alatti érdaganat az állandó irritáció miatt igényel komolyabb figyelmet, lévén ha sérül, könnyen felülfertőződhet.
  • Ha a csecsemő bőrén sok hemangióma található, akkor az esetek 80-90 százalékában a májban is előfordulnak jóindulatú érdaganatok. Ennek felismerése vagy kizárása hasi ultrahangvizsgálattal történik.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.