A levegőnk útja

Orrunk rengeteg feladata
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Éva

  HáziPatika.com

orr, asztma, légzés, pollenallergia, allergia

Az emberi légzés bonyolult rendszeren keresztül zajlik. Az orr is több feladatot lát el egy egyszerű légnyílásnál: elágazások, mellékjáratok, üregek, tisztító-, szűrőberendezések, csatornák teszik sokfunkcióssá.

Hűtő-, fűtő-, szűrőberendezés

Az orr sokrétű funkciót ellátó szervünk: részt vesz a légzés, a hangképzés folyamatában és az érzékelésben is. Járatainak viszonylag szűk átmérője ellenére percenként mintegy kilenc liter levegő átbocsátásra képes. A beáramló levegőt üregeinek nagy felületű, csillószőrökkel borított nyálkahártyáján felmelegíti, szűri, tisztítja, sőt vízpárával dúsítja is, így az akadálytalan orrlégzésnek nagy szerepe van a szervezet védelmi rendszerében. A levegő tisztításához és nedvesítéséhez naponta egy liternyi vizet termel. A csillószőröcskék által kiszűrt szennyezőanyagokat és kórokozókat ez a "mosófolyadék" segít eltávolítani - ez az a váladék, amely köhögéskor, tüsszentéskor távozik, vagy hátul a garatba észrevétlenül lecsorog. A levegő szennyeződés, allergiás irritáció vagy vírusos, baktériumos fertőzés a nyálkahártya gyulladását, megduzzadását, a váladéktermelés fokozódását okozhatja, aminek következtében eldugulhatnak az orrjáratok. Ilyenkor a szájon át belélegzett levegő szűrés, nedvesítés, melegítés nélkül jut az alsóbb légutakba, aminek mandulagyulladás, légcsőhurut, hangszálgyulladás, stb. lehet a következménye.

Kanyargó melléküregek

Légzőszervünk több más szervvel is közvetlen összeköttetésben áll. A szemmel a könnyelvezető csatorna, a fülkürttel és a középfüllel az orrgaraton át van kapcsolatban. Az orrjáratok, egyenetlen felszínűek, orrkagylók teszik zegzugossá, melyek egyben az áramló levegő"terelését" is végzik. Az orrüreg kapcsolata a melléküregekkel- pl. arcüreg,homloküreg - apró szájadékokon át jön létre. Ezeknek az elágazó melléküregeknek a belső felszíne az orrüregéhez hasonló nyálkahártyával van borítva. Az üregek természetes tisztulását itt is a csillószőrök és a nyáktermő mirigyek által termelt, az orr felé ürülő váladék biztosítja. Ha azonban allergiás irritáció vagy fertőzés miatt a nyálkahártyák megduzzadnak akkor az üregek közötti kis rés elzáródik, a melléküregek tisztulása, légcseréje akadályozott, a szokottnál több, sűrűbb váladék termelődik. A járatokba szorult váladék pangani kezd, ami súlyos bakteriális felülfertőzéseknek lehet a kiindulópontja. A felső légúti problémák, az allergiás nátha és a különböző fertőzések, gyulladások ezért gyakran okozhatnak szövődményként homloküreg-, arcüreg- illetve középfülgyulladást, ha idejében nem biztosítják az orr- és a melléküregek átjárhatóságát.

Fontos megjegyezni, hogy a felső légutak bonyolult rendszerének funkciója nagy mértékben befolyásolja az alsó légutak állapotát. Élettani feladatát ellátni nem tudó orr és melléküregei,az egyidejűleg fennálló alsó légúti kórképek, pl. asztma állapotát súlyosbíthatja.

Az orrnyálkahártya betegségeinek kezelésénél gondoljunk az " egységes légútra", arra, hogy orrunk a légutak rendszerének "kapuját" jelenti. Ezen a kapun, bizony nem mindegy milyen levegőt, mennyit és hogyan veszünk!

Allergiás? Előzze meg a nagyobb bajt!

Egyre többen szenvednek a légúti allergia visszatérő kellemetlenségeitől: az év egyes szakában, vagy akár egész éven át, bizonyos allergén hatására náthás tüneteik alakulnak ki, könnyezés, orrfolyás, viszketés, orrdugulás nehezíti a napjaikat. Ha ezek a tünetek többször is jelentkeznek, vagy makacsul elhúzódnak, mindenképpen tanácsos szakorvoshoz fordulni, mivel az allergiás náthából is kialakulhatnak súlyos szövődmények, így például az orr és a melléküregek nyálkahártyájának heveny vagy idült gyulladása, az orrdugulással, orrfolyással, arcfájdalommal, szagláscsökkenéssel, esetenként fejfájással, lázzal, fog- és fülfájdalommal is járó rhinosinusitis. Az orrmelléküregekbe vezető csatornák, szájadékok eldugulása miatt kialakuló arcüreg-, homloküreg-gyulladás illetve a fülkürt működésének zavara miatt savós középfülgyulladás, mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhatnak, kiterjedhetnek csak egyik melléküregre (leggyakoribb az arcüreg-gyulladás), de akár egy időben mindegyikre is. Nem érdemes megvárni a kifejlődésüket: szerencsére az allergiás nátha és a gyulladásos tünetek időbeni, szakszerű kezelésével, az orrjáratok átjárhatóvá tételével, megfelelő, erre alkalmas és indikált, az orrnyálkahártyára helyileg ható szteroid tartalmú orrspray használatával megelőzhetők.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag