Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Coxsackie-vírus-fertőzés tünetei és kezelése

Mi a Coxsackie-vírus-fertőzés?

A Coxsackie-vírusok bélrendszert érintő enterovírusok, és csoportjukba több olyan vírus tartozik, amely hasmenést és egyéb tüneteket okoz. Alapvetően két alcsoportot különítenek el, így a Coxsackie A és a Coxsackie B csoportot. Mindkettő másféle betegségeket vált ki. A kéz-láb-száj betegséget például egy A típusú Coxsackie-vírus okozza.

Tünetek

A Coxsackie-vírus-fertőzés előfordulása és okai

Ugyan nem a leggyakoribb, de gyakori kórokozó, sok hasmenéses megbetegedés hátterében Coxsackie-vírus áll. A kéz-láb-száj betegséget okozó Coxsackie-vírussal főleg 10 év alatti gyerekek fertőződnek meg, körükben ez a betegség viszonylag gyakori. Ha egy vizsgálatban konkrétan azt néznék, hogy az embereknek mekkora hányada esett már át ilyen fertőzéseken, akkor valószínűleg az lenne az eredmény, hogy a lakosság nagy része már találkozott valamilyen Coxsackie-vírussal. Mivel azonban RNS-vírusról van szó, amely rosszul reprodukálja magát (a kórokozó nem mindig azonos), valamint hogy igen sok válfaja, alcsoportja létezik, így nem alakul ki hosszabb távú védettség általánosságban a Coxsackie-vírusok ellen a szervezetben.

A Coxsackie-vírus-fertőzés tünetei

A Coxsackie-vírusok többféle betegséget is okozhatnak. Az A típus jellemzően torokfájást vált ki, illetve a fertőzés következtében elsősorban a garat hátsó falán jelennek meg kis nyiroktüszők. Ez egy pici, aftaszerű fekélyekkel járó, múló, hurutos betegség, amely igen kellemetlen. Jellemzően 20 éves kor alatt fordul elő, lázzal jár. Ebbe a típusba tartozik a gyerekek kéz-láb-száj betegségét okozó Coxsackie-vírus is. Mint ahogy az elnevezés is utal rá, ez alapvetően kéz-, láb- és szájfájdalmat okoz, valamint hőemelkedéssel jár. Fennállásakor torokfájás jelentkezik, a szájban pedig vörös foltok, hólyagok alakulnak ki, amelyek fekélyessé válhatnak. A tenyéren és a talpon vörös foltok, kiütések jelennek meg, továbbá előjöhetnek ilyenek a karon és a lábszáron is. A tünetek jellemzően fokozatosan alakulnak ki, nem egyszerre fordulnak elő.
A Coxsackie-vírus okozta kéz-láb-száj betegség általában 10 éves kor alatt fordul elő
A Coxsackie-vírus okozta kéz-láb-száj betegség általában 10 éves kor alatt fordul elő
A Coxsackie B által okozott betegség mellkasi fájdalommal, mellhártya-gyulladással, esetleg a tüdő kötőszövetes állományának érintettségével jár. Ez a típus okozhat szívizomgyulladást is. Ritkán, de kiválthat a vírus agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást, de előfordulhat májgyulladás és hasnyálmirigy-gyulladás is. A Coxsackie B okozhat akár bevérzéses kötőhártya-gyulladást, sőt, összefüggésbe hozzák a cukorbetegség kialakulásával is.

A Coxsackie-vírus-fertőzés diagnózisa

A Coxsackie-vírusokat nehéz kimutatni, azonosításukhoz vérvételre és székletmintára is szükség van. Ráadásul az ellenanyag-termelésen alapuló szerológiai vizsgálat a sok keresztreakció miatt nem feltétlenül bizonyító erejű. Emiatt a vírus direkt kimutatására kell törekedni, amely bonyolult eljárás, nem is minden laborban van rá mód. Éppen ezért a betegség diagnózisát inkább a tünetek alapján szokták felállítani, és vélhetően több betegséget tulajdonítanak a Coxsackie-vírusnak, mint amennyit valójában okoz. Ennek oka, hogy a torokban megfigyelhető tünetek nem tipikusak, hátterükben más fertőzés is állhat, és ugyanez a helyzet a hasmenéssel. Ha valakinél tisztázatlan eredetű, a leletek alapján vírusos eredetűnek gondolt szívizomgyulladás fordul elő, akkor erőteljesebben keresik a Coxsackie-vírust.

A Coxsackie-vírus-fertőzés kezelése

Nincs olyan antivirális szer, amely a Coxsackie-vírusra specifikus lenne, így a kezelés csak tüneti lehet. Ha vírusos agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is kialakul, akkor nagyon fontos a folyadékpótlás, a lázcsillapítás, az agy duzzanatának csökkentése és a gyulladásgátlás, ami akár kórházi kezelést is szükségessé tehet.

A Coxsackie-vírus-fertőzés gyógyulási esélyei

Bár lehetnek szövődményei, a Coxsackie-vírus-fertőzés csak nagyon ritkán halálos. Végzetes kimenetel jellemzően csak immunhiányos betegeknél képzelhető el.

A Coxsackie-vírus-fertőzés szövődményei

A Coxsackie-vírus miatt előállhat olyan biológiailag célszerűtlen immunválasz, amelynek következtében reaktív ízületi fájdalom is létrejöhet, illetve kialakulhat miatta esetleg inzulinfüggő cukorbetegség. Ha a Coxsackie-vírus szívizomgyulladást okoz, akkor a szívizomsejtek pusztulása miatt maradandó károsodás is történhet. Ilyenkor maradványtünetként visszamaradhat szívizom-károsodás.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János infektológus, belgyógyász és immunológus szakorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: