Egyéb vizsgálatok

Végbélnyílás vizsgálata

Célja

Az anoszkópia célja elsősorban a végbélnyílás és a végbél utolsó 3-4 centiméteres szakaszát borító átmeneti jellegű hám, illetve bélnyálkahártya megtekintése, vérzésforrás (pl. aranyér, végbélberepedés, de polip, daganat, nyálkahártyagyulladás, kifekélyesedés, stb.) keresése vizsgálat közben mód van például belső aranyér vagy végbélberepedés ambuláns kezelésére (gyűrűzés, injekciós kezelés, ill. fagyasztás), és szövettani mintavételre is. Gyakran kötik össze az anoszkópiát végbéltükrözéssel (rektoszkópia) is, a két vizsgálat ugyanis jól kiegészíti egymást.

Leírás

A vizsgálat előtt az orvos kenőccsel síkosított, gumikesztyűs ujjával betapint a páciens végbelébe. Az anoszkópia során egy kb. 10-12 cm hosszú, átlátszó falú, egyenes műanyag eszközzel - amit a bevezetés előtt valamilyen kenőccsel vagy paraffinolajjal síkossá tesz - a végbélnyílást és a végbél utolsó pár centiméteres szakaszát tudja áttekinteni. Az anoszkópnak nevezett eszközhöz külső fényforrást kell használni. Jól láthatók a végbélnyílás betegségei, elsősorban a belső aranyerek, a végbél berepedése, de a végbél utolsó szakaszának daganatai vagy nyálkahártyájának gyulladása is. A vékony csövön keresztül speciális eszközökkel ellátható például a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetmintát is tud venni a vizsgáló a betegnek ítélt területből. A vizsgálat rendszerint oldaltfekvő helyzetben történik, miközben a beteg a térdeit felhúzza a hasához.

Előkészítés

Az anoszkópiához előkészítésre (például beöntésre, hashajtásra) rendszerint nincs szükség. Anoszkópia előtt nem kell hashajtót bevenni, sőt, az sokszor inkább zavarja, mintsem segíti a vizsgálatot. A betegnek éhgyomorral sem kell maradnia, hisz az elfogyasztott táplálék csak fél-egy nap múlva, vagy esetenként még lassabban jut le a végbélbe.

Figyelem!

Ha a beteg vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed (például Syncumar), a vizsgálat előtt feltétlenül közölje ezt az orvosával, mert ilyenkor a vizsgálat vagy az elvégzett beavatkozás, például az aranyér gyűrűzése, a szövetminta vétele kapcsán a szokottnál erősebb vérzés léphet fel, amit nehéz lehet uralni!

Jó, ha tudja

Előfordulhat, különösen akkor, ha a vizsgálat vérző aranyér, végbélberepedés miatt történt, vagy ha az anoszkópia során az orvos szövettani mintát vett, hogy a beteg a vizsgálatot követő székeléskor kevés vérzést észlel. Ez általában normális jelenség. Tartós vagy nagyobb mennyiségű vérzés esetén azonban orvoshoz kell fordulni.

Veszélye

Gyakorlatilag veszélytelen vizsgálat. A vizsgálat után kisebb vérzés előfordulhat, különösen akkor, ha az orvos valamilyen beavatkozást is végzett.

Fájdalom

A vizsgálat általában nem fájdalmas. Ha azonban az anoszkópia gyulladt aranyér vagy végbélberepedés miatt történt, akkor a páciens kellemetlen, égő, szúró fájdalmat érezhet az eszköz bevezetése közben. Mivel a keresett betegségek jó része a végbélzáró izom magasságában van, és ezt a szakaszt alaposan meg kell nézni, az anoszkópot rendszerint lassan húzza ki a vizsgálatot végző orvos. Ilyenkor a beteg akaratlanul is összeszoríthatja a végbélnyílását. Ezt hacsak lehet, meg kell próbálni elkerülni. Ha az alapbetegség székeléskor vagy attól függetlenül jelentkező nagy fájdalommal jár, akkor ezt a vizsgálatot pár napig rendszerint el lehet halasztani. Mód van arra is, hogy a műszeres vizsgálat előtt kötelezően ujjal elvégzendő végbélvizsgálathoz és esetleg az eszköz bevezetéshez az orvos érzéstelenítő hatású kenőcsöt használjon.

Lelet

Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Szerepel a leletben, hogy a végbélnyílás területén milyen eltéréseket észlelt az orvos (például aranyér, végbélberepedés, sipolyjárat, előörs csomó, stb.) Szó lehet arról, milyen további vizsgálatokra (például rektoszkópia, irrigoszkópia, kolonoszkópia), vagy beavatkozásokra (gyűrűzés, fagyasztás) lehet szükség, vagy miket végeztek már el.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.