Petevezeték-átjárhatósági vizsgálat

 Szabó Emese

 

 dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

 

Mi ez a beavatkozás?

A petevezeték-átjárhatósági vizsgálat a meddőségi kivizsgálás része: akkor van szükség rá, ha a meddőség okát keresik. Azt nézik meg vele, hogy a petefészekben megérett petesejt a tüszőrepedést, majd a petefészekből kiszabadulást követően képes-e bejutni a petevezetékbe, majd ott találkozni a hüvely és a méh irányából érkező spermiummal. Megtermékenyülés ugyanis csak akkor történhet, ha a petevezeték végig szabad.

Mikor van szükség rá?

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot meddőségi kivizsgálás során végeznek.

Mit diagnosztizálnak vele?

A petevezeték-átjárhatósági vizsgálattal tudják megállapítani, hogy a meddőséget okozhatja-e a petevezeték elzáródása.

Mi zárható ki vele?

A vizsgálattal kizárható, hogy a meddőséget a petevezeték átjárhatatlansága okozza.

Mit kezelnek vele?

Ugyan az átjárhatósági vizsgálat nem kezelés, a vizsgálat oldhatja a kis, szálagos (szálagokból, vagyis rostokból álló) összenövéseket. Ha ritkán is, emiatt lehet példa rá, hogy valaki a vizsgálat után spontán teherbe esik. Egy definitív lezárt petevezetéket pusztán a vizsgálattal biztosan nem lehet kinyitni.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Az átjárhatósági vizsgálatot műtéti úton és műtét nélkül is el lehet végezni. A műtéti módszert általában akkor választják, ha egyéb ok miatt amúgy is végeznek operációt (például endometriózis vagy más ok miatt). Ilyenkor a beavatkozással párhuzamosan a petevezeték átjárhatósági viszonyait is nézhetik.

Az esetek többségében a petevezeték átjárhatóságát műtét nélkül vizsgálják. Ennek technikája kétféle lehet, a fő különbséget a képalkotó eljárás adja: történhet röntgen és ultrahang segítségével is. A röntgenes módszert ma már korszerűtlennek tartják, egyrészt, mert sugárterheléssel jár, másrészt, mert igen fájdalmas. A képalkotó vizsgálatok kontrasztanyag segítségével készülnek, ugyanis a petevezetékek annyira vékony csövecskék, hogy enélkül nem látszanak sem röntgennel, sem ultrahanggal. A vizsgálathoz szükséges kontrasztanyagot egy katéteren keresztül juttatják be a méhüregbe. A katétert a hüvelyen, majd a méhszájon keresztül vezetik fel. Ezt követően ultrahang segítségével vagy röntgennel nézik, hogy a kontrasztanyag merre megy.

Mennyi időt vesz igénybe?

A petevezeték-átjárhatósági vizsgálat 3-5 perc alatt készen van.

Milyen szakorvos végzi?

A röntgennel végzett petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot radiológus szakorvos végzi, az ultrahangos vizsgálatot meddőségi kivizsgálásban jártas nőgyógyász.

Hogyan kell készülni rá? 

Mivel a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat méhűri beavatkozás, szükséges készülni rá, mert míg a méh és a hasüreg steril terület, addig a hüvely, amelyen keresztül a katétert felvezetik, nem. Emiatt fontos, hogy a hüvelyben ne legyen jelen semmilyen fertőzés, ha pedig van, akkor a vizsgálat előtt kezeljék, szüntessék meg. Fontos a vizsgálat időzítése is, ugyanis nem végezhető menstruáció alatt.

Mire kell figyelni utána?

A vizsgálat után szükség van antibiotikus hüvelykezelésre az esetleges fertőzések megelőzése végett. Ezzel lehet megelőzni, hogy valamilyen kórokozó az elővigyázatosság ellenére véletlenül feljusson a hüvelyből a méhűrbe - amivel el lehet elkerülni, hogy kismedencei gyulladás alakulhasson ki. A vizsgálat során használt kontrasztanyagok felszívódnak.

Jár sugárterheléssel?

Sugárterheléssel csak a röntgennel végzett petevezeték-átjárhatósági vizsgálat jár.

Jár vele fájdalom?

A röntgennel végzett petevezeték-átjárhatósági vizsgálat jellemzően fájdalmas, míg az ultrahanggal végzett vizsgálat általában nem jár fájdalommal. Ennek oka, hogy az ultrahangvizsgálat kontrasztanyaga kevésbé viszkózus, mint a röntgené, így könnyebb átjuttatni a petevezetéken, mint a röntgennel végzett vizsgálat kontrasztanyagát. (A röntgen kontrasztanyaga nagyon sűrű, ezért nehezebb átpasszírozni a két vékony petevezetéken - még akkor is, ha azok egyébként átjárhatóak.)

Milyen szövődményei lehetnek?

Szövődmény az alhasi fájdalom lehet. A vizsgálat után alkalmazott antibiotikus kezelés miatt nagyon ritkán előfordul kismedencei gyulladás. A méhűrbe feljutó katéter időnként kevés maszatoló vérzéssel járhat.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyásznak.Utolsó módosítás: 2018.11.14.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag