Van egy kis baj az édesburgonyával

Édesburgonyát fenyegető vírus jelent meg a hazai szaporítóanyag-előállításban – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mutatjuk, mit kell tudni erről a kórokozóról, és honnan ismerhetjük fel a fertőzött növényt.

Növényegészségügyi szempontból jelentős problémát jelentő vírus jelent meg Magyarországon. A kórokozó az édesburgonyát (batátát) károsítja. „Jóllehet a szakemberek az étkezési édesburgonya gumójából már korábban is kimutatták a klorotikus törpülést okozó vírust, jelenlegi előfordulása azonban amiatt különösen jelentős, mert ezúttal a szaporítóanyag-előállításban igazolódott a vírus jelenléte” – olvasható a Nébih közleményében, amelyben azt is kiemelik, hogy a vírus továbbterjedésének megakadályozásához a termesztők felelős hozzáállására is nagy szükség van.

Az édesburgonya klorotikus törpülését okozó vírus (Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus – SPCSV) egy úgynevezett zárlati károsító. Megjelenését vagy annak gyanúját a termelők – egy vonatkozó EU-rendelet alapján – kötelesek bejelenteni a a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalnak. Ennek részleteiről itt olvashatsz.

A Nébih egyébként erre is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ez a vírus az emberi egészségre nem veszélyes, kizárólag a növényeket károsítja. Az étkezési célú batátagumók fogyasztása tehát továbbra sem nem jelent kockázatot.

édesburgonyákat tart a kezében egy termelő
Édesburgonyát fenyegető vírus jelent meg a hazai szaporítóanyag-előállításban. Fotó (illusztráció): Getty Images

Milyen tünetek utalnak a vírus jelenlétére?

Az SPCSV–fertőzés gyanúját leginkább az alábbi tünetek vethetik fel:

  • törpülés,
  • mozaikosodás,
  • klorotikus foltok,
  • levélerek mentén enyhe világoszöld színezetű mintázat,
  • egyes fajtáknál lilás elszíneződés is előfordulhat.

„Idén májusban a hatósági szemlék során vett növényi minták laboratóriumi virológiai vizsgálata az SPCSV károsító jelenlétét igazolta egy édesburgonya szaporítóanyag-előállítónál. A vírust Csongrád-Csanád vármegyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett növényekből vett mintákból mutatta ki a hatóság. A növényvédelmi szakemberek növényegészségügyi zárlati intézkedéseket tettek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében” – közölte a Nébih.

A fertőzés forrásának felderítésén kívül a szakértők szigorú higiéniai előírásokat is elrendeltek. Ezek közé tartozik az a szabály is, hogy rendszeresen fertőtleníteni kell minden olyan tárgyat, amely alkalmas a fertőzés terjesztésére – mint például a munkaruha vagy a metszőolló. A hatóság a fertőzött növények esetében megsemmisítést, talajba dolgozást, valamint totális gyomirtószeres kezelést rendelt el.

Mit tehetnek a termesztők?

A szakértők az alábbiakat tanácsolják a termesztőknek a fertőzés elkerülése érdekében:

  • A szaporítóanyagot vagy batátagumót kizárólag megbízható forrásból szerezzék be!
  • Szigorúan tartsák be a termesztés és a forgalmazás általános higiéniai szabályait!
  • Alaposan és rendszeresen fertőtlenítsék a munka közben használt eszközöket!
  • Érdemes folyamatosan védekezni a vírusvektorok ellen, valamint a rendszeres önellenőrzés is ajánlott! A vírus ugyanis sajnos a megbízható forrásból származó ültetési anyagokban is előfordulhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra