Színkódolt egészség

Mosolygó piros, harsogó zöld, csalogató sárga - a gyümölcsök és a zöldségek sokfélesége ebben a színkavalkádban is megnyilvánul. De jelentenek valamit a színek az egészségünk szempontjából, vagy csak a szemünket kényeztetik?

Miből lesznek a színek?

A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig már két Nobel-díjat is odaítéltek. 1915-ben egy müncheni tudós, Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson részesült a legmagasabb tudományos elismerésben velük kapcsolatban. Fontosságukat azonban már korábban felismerték, és azt is sejtették, hogy a színeknek fontos szerepe van a növény életében. Gondoljunk csak bizonyos mérgező növények riasztóan furcsa színeire, vagy éppen a színes virágok rovarokat vonzó hatására. Sokáig azonban csak festékek alapanyagaként használták a növényi színezékeket, és nem tulajdonítottak nekik szerepet az egészség szempontjából.

Az egészség színei

A múlt században azonban többen is foglalkoztak azzal, hogy ezek a színezőanyagok milyen fontossággal bírnak az egészséges táplálkozásban. Egymás után jelentek meg a tanulmányok, közlemények arról, hogy a színes zöldségek és gyümölcsök többet is adhatnak nekünk, mint puszta táplálékot. Kiderült, hogy a színanyagok bizonyos mértékben antioxidáns szerepet is betöltenek, tehát védenek a környezetből származó vagy a szervezetben keletkező agresszív bomlástermékek, az úgynevezett szabadgyökök ellen. Ez megmagyarázza a rendszeres, de kismértékű vörösborfogyasztás egészségvédő hatását, hiszen a vörösborban található, a szőlő héjából származó antociánok nagy mennyiségben vannak jelen a vörösborban. Később olyan készítmények is megjelentek, amelyek koncentráltan tartalmazták a növényi színanyagokat, és ezek a mellékhatás nélküli természetes készítmények az egészségmegőrzésben vagy egyes - például tumoros betegségek - gyógyításában is hatékonynak bizonyultak. De mikor milyen színű gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk? Nézzük, melyik szín mire való!

Bőrbarát narancs

A mindenki által ismert karotin és béta-karotin adja többek között a sárgarépa vagy a sárgadinnye élénk narancsos színét. Korábban a leghatékonyabb tumorellenes antioxidánsként ismerték, míg egy kísérlet ennek ellenkezőjére nem jutott. Azonban bizonyos mértékig biztosan segíti a szervezet harcát a tumoros sejtek ellen, illetve óvja a szemben található látóbíbort, amely a látás folyamatában az egyik legfontosabb szerephez jut. Mivel a béta-karotin szükség szerint A-vitaminná tud alakulni a szervezetben, a bőr épségének fenntartásában ez a legfontosabb növényi színanyag. Tehát ha nem is fogunk tudni jól fütyülni a sok sárgarépától, bőrünk sokkal egészségesebb lesz. A sárgarépát nem kedvelők választhatják még a sárgadinnyét, a mangót, vagy az egyik legbővebb forrást, a sütőtököt is.

Regeneráló sárga

A citrom, az ananász vagy éppen a kukorica sárgás színét az úgynevezett kriptoxantin adja. Erről az anyagról még keveset tudunk, de antioxidáns hatása mellett a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek helyreállításában is szerepet játszhat.

Szemerősítő piros

A likopin a sárgarépában megtalálható narancssárga színű karotin módosulata. Élénk pirosas színt ad a zöldségeknek és gyümölcsöknek, de a karotinnal ellentétben a szervezetben nem tud belőle A-vitamin képződni. Ennek ellenére jótékony antioxidáns hatású, sőt a szem működésében kiemelten fontos szerepet tölt be. Egyes kutatók tumorellenes hatást is tulajdonítanak neki, de erről még nem állnak rendelkezésre teljesen meggyőző bizonyítékok. Az azonban biztos, hogy a likopinból kiemelten sokat tartalmazó paradicsom, gránátalma vagy rózsaszín grape-fruit fogyasztásával védjük egészségünket.

Szívvédő vörös

A vörös vagy lila színanyagokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek színüket az antociánoknak köszönhetik. Rendkívül hatékony antioxidánsok, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, meggátolják például a vérrögök (thrombusok) képződését. Ilyen hatású tehát nemcsak a már említett vörösbor és alapanyaga, a szőlő, hanem a cseresznye, áfonya, cékla, málna vagy éppen a vöröskáposzta is.

Zöldessárga látásvédők

A spenót, zöldbab vagy éppen a zöldpaprika színét két vegyület is biztosítja, melyekből színük intenzitásától függően különböző arányban találunk ezekben a zöldségekben. Az avokadó vagy éppen a tök is a luteinnek és a zeaxantinnak köszönheti sárgás-zöldes színét, amelyek szervezetünkben a szem működésében fejtenek ki fontos szerepet. A lutein elsősorban a látómezőt óvja, a zeaxantin a hályogok megelőzésében bizonyult hatékonynak.

Zöld ultimátum

A zöld szín talán a legerősebb egészségvédő színanyag. Főleg a klorofill adja az élénkzöld színt, de a mélyebb árnyalatok kialakulásában az úgynevezett izotiocianátok és egyéb indolvegyületek is szerepet játszanak. Ezek a természetes katalizátorok a máj működését serkentik, amely így olyan enzimeket és egyéb bioaktív anyagokat termel, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen. A leghatékonyabb zöld egészségvédők között a fejes salátát, a káposztát, a petrezselyem zöldjét és a brokkolit találjuk. Fogyasszon belőlük rendszeresen nagyobb mennyiséget, ha óvni szeretné egészségét!

Mitől is függ a színek ereje? A szabály nagyon egyszerű: minél erősebb, élénkebb egy zöldség vagy gyümölcs színe, annál több jótékony hatású színanyagot találhatunk benne. Tegye hát színessé az étrendjét, és vegye fel a harcot az egészségét veszélyeztető kihívások ellen!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, szemerkélő eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra