Minden kórokozó elpusztul, ha lefagyasztom az ételt?

Mindannyian tudjuk, hogy egyes élelmiszerek nem bírják túl sokáig hűtés nélkül. A hűtőszekrények és mélyhűtők segítségével azonban hosszabb ideig tarthatóak el az ételek. De vajon a kórokozókat is elpusztítja a fagyasztás?

Ha élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kérdésünk van, talán nem sokunknak jutna eszébe egyenesen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak, vagyis a Nébihnek szegezni azt. Vannak azonban olyan emberek, akik hétről hétre elküldik kérdéseiket a hivatalnak, a szakértők válaszát pedig szerdánként osztják meg a Nébih közösségi oldalán.

Nemrég például arra volt kíváncsi egy levélíró, hogy vajon minden kórokozó elpusztul-e, ha lefagyasztjuk az élelmiszereket. A válasz a Nébih  „Mítoszok közt” című videósorozatának egy korábbi részéből derül ki, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

ételek, fagyasztás, mélyhűtött élelmiszerek
A mélyhűtők segítségével hosszabb ideig tarthatóak el az ételek. Fotó: Getty Images

Mi történik az étellel fagyasztás közben?

A fagyasztás az egyik legjobb és legelterjedtebb módszer az élelmiszerek tartósítására, amelyet nemcsak az élelmiszeriparban, de otthon, a háztartásokban is alkalmaznak. Az élelmiszerek többségének nedvességtartalma magas, ez a nedvesség pedig vízből, illetve az ebben oldott szénhidrátokból, fehérjékből és sókból áll. Ennek az oldatnak a megfagyasztásához 0 Celsius-fok alatti hőmérsékletre vagy szükség – nem véletlen, hogy az otthoni használatra szánt mélyhűtők általában mínusz 18 fok körüli hőmérsékletet biztosítanak. 

A fagyasztás az a tartósító eljárás, amely bizonyítottan a legjobb az alapanyagok eredeti ízének, színének, tápértékének és állagának megőrzésében. A gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek ezért megkönnyítik, hogy szervezetünket télen is ellássuk fontos tápanyagokkal, vagyis vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A fagyasztóba pakolt élelmiszerek sem jók az idők végezetéig, ráadásul nagy különbség van például a kenyér és a hús eltarthatósága között. Mutatjuk, meddig állnak el a fagyasztóban a különböző ételek.

Megöli a fagyasztás a kórokozókat?

A fagyasztás egy nagyon hatásos tartósító eljárás, laikusként pedig úgy gondolhatjuk, hogy éppen azért ilyen hatékony és széles körben elterjedt ez a módszer, mert a nagyon alacsony hőmérsékleten elpusztulnak az étel romlásáért felelős mikrobák. De ez vajon tényleg így van?

A tudományos és hiteles válasz érdekében a Nébih laboratóriumának munkatársai megvizsgálták, mennyi mikroba található a kenyér, a szamóca és a nyers csirkemell területén, majd ezeket az élelmiszereket egy hónapra betették a fagyasztóba, hogy aztán az idő leteltével ismét ellenőrizzék a mikrobák számát. „Az eredmény szerint a vizsgált mintákon nagyságrendileg nem változott az egy hónapos fagyasztva tárolás során a mikrobák száma, így a mítoszt megcáfoltuk: a fagyasztás nem pusztítja el a mikrobákat” – közölték.

A fagyasztás mindössze lassítja, illetve megállítja az élelmiszerekben található enzimek működését, valamint visszafogja a mikrobák szaporodását is. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az ipari körülmények között történő fagyasztás képes csökkenteni az élelmiszerekben előforduló paraziták – például fonalférgek – számát, ez viszont nagyban függ a parazita fajtájától, a fagyasztás hosszától és hőmérsékletétől, valamint az élelmiszer típusától is.

Azt javasolják, ha készételt vagy alapanyagokat fagyasztanánk le, győződjünk meg arról, hogy ezek kiváló állapotban vannak, ügyeljünk továbbá a fagyasztást igénylő élelmiszerek megfelelő körülmények között történő szállítására és tárolására is. Fogyasztás előtt ezeket mindig alapos hőkezelésnek kell alávetnünk – főzés, sütés, melegítés vagy párolás nélkül tehát nélkül ne fogyasszunk az ételekből! A fagyasztással ellentétben ugyanis a hőkezelés valóban képes a kórokozók nagy részének elpusztítására.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: