Miért járjunk piacra?

Magyarország kiváltságos helyzetben van, hiszen egész évben nyitva tartó, hatalmas piacok állnak rendelkezésünkre. Ha mindig a legfrissebb, legkedvezőbb árú termékek közül szeretnénk válogatni, a piacok ideális terepet nyújtanak.

Élelmiszer kilométer - az elmúlt években vezették be ezt a fogalmat, ami arra igyekszik rávilágítani, hogy környezetünk védelme szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a termőföldtől a tányérunkig milyen hosszú utat tett meg az ételünk. Ahogy a szupermarketek egyre nagyobb teret hódítanak, könnyen előfordulhat, hogy egy vidéki város szélén megtermelt zöldség Budapestre utazik, ott egy központi elosztóba kerül, ahol kiválogatják, talán az áru jó részét vissza is utasítják, mert nem elég szabályos a külleme, mérete. Ezután csomagolják és tárolják, hogy országszerte elosszák a különböző üzletekbe. Valószínűleg abba a térségbe is kerül vissza belőle, ahonnan eredetileg származott, csak közben több száz kilométert utazott, hűtve kellett tárolni, és a szállítás közben sok üzemanyag fogyott. Nem ésszerűbb egy olyan piacon vásárolni, ahova a helyi termelők hozzák frissen szedett árujukat?

Felesleges csomagolás

A szupermarketben vásárolt friss áru gyakran előre csomagolt kiszerelésben kapható. Ezt a feleslegesen környezetszennyező lépést is kihagyhatjuk a folyamatból, ha a piacon, kimérve vásárolunk terményeket. A jó öreg fonott kosár vagy kerekes húzható bevásárlókocsi is jó szolgálatot tesz a sok környezetszennyező nejlonzacskó helyett.

Hol és hogyan érdemes vásárolni?

A legjobb választás, ha a lakóhelyünkhöz legközelebb eső piacra járunk, ahol személyes kapcsolatot alakíthatunk ki az árusokkal. Érdemes végigböngészni a kistermelők standjait, ahol frissen szedett fűszerek, zöldségek, házi készítésű savanyúságok, lekvárok, paprikakrém vár ránk. A termény gyakran még előző nap a földben volt, tehát maximális a frissessége. Ez táplálkozástani szempontból nagy előnyt jelent, mert bizonyos tápanyagok, vitaminok, enzimek a leszedés után néhány órával már bomlani kezdenek. A gyakorlott szemű vásárló ránézésre is meg tudja állapítani az áru frissességét. A tömör állagú, feszes, szép fényes, harsogó színű zöldségek, gyümölcsök a frissességről árulkodnak.

Mindent egy helyen

A piaci vásárlás ellen leggyakrabban két érvet szoktak felhozni. Az egyik, hogy kényelmesebb a szupermarket, mert ott mindent egy helyen tudunk beszerezni, a másik, hogy túl sokat kell cipelni. A nagyobb piacokon ugyanúgy meg tudjuk vásárolni a tejtermékeket, friss, házi vajat, sajtot, hentesárut, erdei gombát, zöldfűszer-növényeket, savanyúságot, mint a zöldséget és a gyümölcsöt. Sokkal nagyobb választék van, hiszen szinte minden árus ugyanazokat a szezonális, éppen érésben lévő terményeket kínálja. Ki tudjuk választani a számunkra legtetszetősebb, legkedvezőbb árut. A kerekes bevásárlókocsit pedig nemcsak az idősebbeknek találták ki! Használata praktikus, és ki tudjuk küszöbölni a nehéz kosarak, szatyrok cipelését.

Attól pedig ne féljünk, hogy átvernek, hiszen egy jó kereskedő hosszútávra épít vevőkört. Megéri neki a bizalmon és megelégedettségen alapuló, jó vevő-árus kapcsolatot kialakítani. A piaci forgatagban viszont mindig fokozottan ügyeljünk a pénztárcánkra, mert sajnos a zsebtolvajok kedvelt terepe!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső