Még drágább lett a borsó

Magyarország még mindig az Európai Unió legnagyobb zöldborsótermelői közé tartozik, az áprilisi hideg azonban jelentősen befolyásolta az idei termést. A termelői ár terén komoly emelkedés látszik.

Az ipari feldolgozásra szánt zöldborsó felvásárlási ára 2020-ban csaknem 108 ezer forint volt tonnánként. Ez az előző évhez képest 15 százalékos növekedést jelent. A Budapesti Nagybani Piacon ugyanakkor 837 forintos kilónkénti termelői árral találkozhattunk tavaly, ami 58 százalékkal haladta meg a 2019-es átlagot.

zöldségek, mezőgazdaság, termelői piac, borsó, piac, hüvelyes zöldség, hüvelyesek, zöldborsó
A borsó termelői ára jelentősen emelkedett. Fotó: Getty Images

Az idei számok sem szebbek

A zöldborsó a 19. héten 2200 forintos kilogrammonkénti árral tűnt fel a piacon, a 20-24- héten pedig 1015 forintos kilónkénti termelői árat mutatott - ez utóbbi szintén 15 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - számolt be róla a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján. Az idei hideg április egyébként jelentősen lelassította a zöldborsó kelését és fejlődését, emiatt pedig a betakarítás kezdete is csúszott a megszokottakhoz képest.

Vegyesen alakult az export

A hüvelyesekből ízletes és egészséges ételeket készíthetünk, sokan azonban nem merik őket fogyasztani. Miért fújódunk fel tőlük, és mit tehetünk a panaszok ellen? Mutatjuk.

Az adatokból kiderült az is, hogy 2021 első negyedévében 10 ezer tonnára csökkent a Magyarországról exportált zöldborsókonzerv mennyisége, ami az előző év azonos időszakával összevetve 28 százalékos csökkenést jelent. Németország 2,4 ezer tonnát, Olaszország pedig 1,4 ezer tonnát vásárolt, a 2020-as év legnagyobb felvásárlójának számító Oroszországba azonban idén a korábbinál 58 százalékkal kevesebbet, mindössze 398 tonnát szállítottak.

A fagyasztott áru kivitele azonban 36 százalékkal nőtt az idei év első 3 hónapjában, míg az importált mennyiség 77 százalékkal múlta alul 2020 első negyedévének eredményét. A magyar piacra elsősorban Belgium és Lengyelország szállított be fagyasztott borsót.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: