Licsi: különleges és finom

A licsit hívják licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is. Bárhogy is nevezzük, a lényeg az, hogy a licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Kiváló zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma is.

Ismerjük meg!

A licsifa díszfaként is gyönyörű
A licsifa díszfaként is gyönyörű

A licsi (Litchi chinensis) a szappanfafélék családjába (Sapindaceae) tartozik. Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik, de a trópusi és szubtrópusi területeken is kiválóan megél. A kínaiak kedvenc gyümölcse. Ma már a világ számos helyén - India, Ausztrália, Afrika Hawaii, Amerika - termesztik.

A licsi fája rendkívül karakteres örökzöld fa, amelyet díszfaként is ültetnek. Levelei 12-25 cm hosszúak, szórt állásúak. A csüngő virágzatok mintegy 50- 70 cm hosszúak. Nagyszámú sárgás virágjait a rovarok porozzák meg. Betakarításkor az egy virágzatból fejlődött egész termés-együttest szüretelik le. Maga a dió nagyságú gyümölcs kerekded vagy ovális alakú. A termés "szúrós", pikkelyes, vöröses héjban található meg. A gyümölcshús hófehér, zselés állagú. Íze édeskés, az ananászéhoz hasonló. A fehér gyümölcshús közepén egy sötétbarna mag található. A licsi igényes növény, csak a mély rétegű, humuszos, vízzel jól ellátott talajt kedveli. A növényt magról vagy ivartalanul szaporítják. A fák fajtától függően 5-10 éves korban fordulnak termőre, és az évi terméshozam elérheti akár a 120 kg-ot is. Az ideális körülmények között növekedett fa akár több száz évig is elélhet. Régebben csak konzerv formában lehetett elérni hazánkban, de most már a nagy piacokon friss változatban is beszerezhető. A gyümölcs energiatartalma 66 kcal, 276 kJ/100 gramm.

Miért jó? A licsinek magas a C-vitamin-tartalma, de B1-vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra.

Hogyan fogyasszuk?

A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyanúgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják. Természetesen nyersen a legízletesebb. Az érett termés húsához a héj felfejtésével jutnak. A termés húsa ideális fagylaltok, szirupok, ízesítésére.

A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez.

Termőterületén sok helyen párolják és aszalva is rendkívül népszerű. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édesipari terméket állítanak elő belőle, sőt több helyen ízletes levéből licsibort vagy likőrt készítenek.

Kínában a gyümölcsöt gyógyítási célokra is hasznosítják, mivel állítólag jó hatással van a bélműködésre és húsa fájdalomcsillapító hatású. A termésből készített tea állítólag jó hasmenés ellen, de ez szintén nem bizonyított.

A licsi egyre több helyen kapható
A licsi egyre több helyen kapható

Tippek - tanácsok Ha friss licsit vásárolunk, akkor hűtőbe helyezve körülbelül 1 hétig áll el, majd elveszti színét és ízletes zamatát.

Érdekesség Meg lehet próbálni a licsi magjának elültetését, de nagy terméshozamra jó néhány évtizedig ne számítsunk. A hozzáértő licsitermesztők inkább az ún. légbujtásos szaporítást alkalmazzák, így lényegesen hamarabb termőre fordulnak az ültetvények.

Írásos emlékek vannak arról, hogy i.e. 200-ban Kao Tsu kínai császár szárított licsit kapott, majd több mint fél évszázaddal később Wu Ti, az új császár pedig nagy figyelmet fordított termesztésére. Su Tung-po kínai költő "ódákat zengett" a gyümölcsről, annak jótékony hatásairól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés