Kiderült, mit tett az esős idő a magyarok kedvelt gyümölcseivel

A cseresznyének nem tett jót az esős-viharos időjárás, a meggyültetvényekben azonban nem okozott jelentősebb kárt.

Az elmúlt hetekben jócskán volt részünk esőben és viharokban, amit a cseresznye nagyon megszenvedett. A gyümölcs érzékeny az érés előtt érkező csapadékra, ilyenkor ugyanis eső hatására már könnyen kirepedezik – tájékoztatott a FruitVeB. A szakmaközi szervezet arra is rámutatott, hogy vannak térségek, ahol a termés fele tönkrement, de az Alföldön kisebbek a károk, Bács-Kiskun és Békés megyében például egyáltalán nem keletkezett veszteség.

cseresznye, gyümölcs
A cseresznyének nem tett jót az esős-viharos időjárás. Fotó: Getty Images

A Fruitveb pontos becslést még nem adott ki a károkról, de a csapadékos napok ellenére is jobb termésben bíznak, mint az elmúlt években. 2022 jól kezdődött, az elmúlt 2 évtől eltérően ugyanis a cseresznyefákat nem érte jelentős fagykár a tavaszi hónapokban. Az elmúlt 5 év átlagában körülbelül 10 ezer tonna cseresznye termett évente, 2020-ban és 2021-ben viszont csak 8-9 ezer tonna.

A meggy jól bírta az ítéletidőt

A cseresznyével ellentétben a meggyültetvényekben nem okozott jelentős kárt az időjárás. A FruitVeB azt közölte, hogy a csapadék okozta kirepedezés kevésbé érinti ezt a gyümölcsöt, az eső várhatóan kedvezően hat majd a minőségére.

Előrejelzésük alapján az idei termés jobb lehet, mint az előző években, amikor a tavaszi fagyok miatt csak 60 ezer tonna termett. Tavaly ráadásul nagy szárazság is volt, ezért olyan apró maradt a meggy , hogy nehéz volt eladni a feldolgozóiparban és külföldön. A betakarítható mennyiségnél idén is nagyobb kérdés lesz, hogy milyen mennyiségben terem 18 milliméteresnél nagyobb, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)