Így érheted el, hogy több zöldséget egyen a gyerek

Gyermeked elutasítja a zöldségeket, gyümölcsöket? Mutatjuk a szakértők tippjeit a probléma megoldásához.

„Sok szülő szembesül azzal, hogy a kisgyerek elutasítja a zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek egyik oka lehet az ismeretlen ételekkel szembeni (alapvetően természetes) bizalmatlanság is, amely leküzdhető” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozást népszerűsítő, Merőkanál.hu nevű projektjének Facebook-posztjában. A szakértők hasznos tippjei talán neked is segíthetnek abban, hogy megszerettesd gyermekeddel a zöldség- és gyümölcsféléket.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Példamutatás, türelem, edukáció

A kora gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások a szakemberek szerint egy életre meghatározhatják a gyerek egészségét, éppen ezért nem szabad feladni a próbálkozást, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt csempéssz az étrendjébe. Az ilyen ételekkel kapcsolatos bizalmatlanság leküzdésének egyik kulcsa a példamutatás, vagyis az, hogy a szülők rendszeresen és jóízűen fogyasztják a gyerek előtt a zöldségeket, gyümölcsöket. 

Fontos az is, hogy ne legyél türelmetlen! Ne kényszerítsd a gyereket evésre, inkább bátorítsd arra, hogy a maga ritmusában ismerkedjen egy számára ismeretlen – vagy új formában tálalt – zöldséggel, gyümölccsel. Emellett legyél kitartó is! Sokszor nem elég csak egyszer kínálni az adott ételt.

Mindezzel párhuzamosan tanítsd is meg gyermekednek a zöldségek és gyümölcsök nevét, mutass neki képeket róluk, és beszélgess vele a termesztés folyamatáról. A legjobb, ha a zöldségek és gyümölcsök vásárlásába, illetve előkészítésébe – megmosásába, meghámozásba, felszeletelésébe – is bevonod őt.

„Válogat, alig eszik a gyerekem. Mit tegyek?” Az újdonsült anyukák gyakran hallhatják, hogy ha a baba rendesen eszik és alszik, akkor biztosan nincs semmi baja. Később, 1,5-3 éves korban azonban a legtöbb gyerek életében elindul egy „válogatós korszak”, amelynek kezelése a kisgyerekes szülői lét egyik legnagyobb kihívása. Szakembert kérdeztünk a jelenség okairól, következményeiről és megoldási lehetőségeiről.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.