Hogyan kerüljük el a gombamérgezést?

Az elmúlt napokban történt halálos kimenetelű gombamérgezés miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismét felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy gombát csakis gombaszakellenőrök által vizsgáltan vásároljunk.

A csapadékos, nedves időjárás igencsak kedvez a gombák szaporodásának, és sokan ilyenkor kirándulás vagy séta során leszednek egy-egy megtalált gombát, melyről iskolai emlékeik alapján úgy vélik, hogy ehető, ezért hazaviszik magukkal, megfőzik és elfogyasztják.

Gomba a játszótereken

A problémát csak súlyosbítja, hogy a sok eső miatt olyan területeken is sok a gomba, amely nem számít kifejezetten gombatermő területnek, ami elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes. Ugyanis ők játék közben hajlamosak sok mindent a szájukba venni, megkóstolni, innen pedig már nem sok kell a gombamérgezéshez.

Apró eltérések

A szabadon szedett gombákkal nemcsak az a probléma, hogy nem ismerjük fel a mérgező fajtákat, de nagyon könnyű összetéveszteni is azokat. Ugyanis nagyon sok mérgező gomba csak apró tulajdonságokban különbözik ehető fajtájától, és a nem gyakorlott, tapasztalt gombaszedők ezeket a különbségeket nem tudják felismerni. Ezért fontos, hogy mindig ellenőrzött gombát vásároljunk, vagy ellenőriztessük le szakértővel.

Az ehető is okozhat problémát

Kevesen tudják, de az ehető gombák is okozhatnak problémákat. A leginkább veszélyeztettek az emésztőszervi megbetegedésben szenvedők, az idős, beteg emberek és a gyerekek. Ugyanis a nem megfelelően elkészített gombás ételek emésztőszervi tüneteket okozhatnak. A nagy őzlábgomba, a pereszkék és a gyűrűs tuskógomba bár ehetők, rántva, a nem kellően történő átsütés és a hőkezelés miatt okozhatnak emésztési problémákat.

Mit tehetünk?

Gombák - az erdő ajándékaiA fentiekben javasoltak mellett a következőkre érdemes még figyelnünk:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjunk el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljunk fel!
  • A gombás ételt a lehető legrövidebb időn belül fogyasszuk el, csak egy napig tároljuk!
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgáljuk át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)