A brokkoli így a legegészségesebb

Korábbi kutatások eredményei szerint a brokkoli fogyasztása képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el.

A keresztesvirágúak - úgy mint a brokkoli, a fodros kel, a káposzta és a karfiol - egy szulforafán nevű vegyület tartalmaznak, amely kutatások szerint védelmet nyújthat bizonyos ráktípusok kialakulása ellen. Maga a brokkoli is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot, a brokkoli csírája azonban még gazdagabb forrás. A brokkoli három napos csírájának ugyanis akár tízszer, sőt százszor nagyobb szulforafántartalma lehet, mint egy érett brokkolifejnek.

Nem mindegy, hogy készítjük el
Nem mindegy, hogy készítjük el. Fotó: iStock

Nem mindegy, hogy készítjük el<br /><strong></strong>

A University of Illinois tanulmánya szerint pedig ha az érett brokkolit brokkolicsírával kombináljuk, akkor gyakorlatilag megkétszerezhetjük a növény rákellenes hatását. Mindehhez azonban szükség van a növényben található, mirozináz nevű eznimre is, amely fokozza szulforafán képződését és felszívódását. Fontos azonban tudnunk, hogy a magas hőmérséklet hatására a mirozináz enzim megsemmisül, így a zöldség előnyös tulajdonságai sem tudnak érvényesülni. Egy tanulmány kimutatta, hogy már két perc mikrohullámú sütőben való melegítés vagy hét perces párolás elég ahhoz, hogy ez az enzim eltűnjön a növényből. Éppen ezért a szakemberek szerint a legjobbat akkor tesszük az egészségünkkel, ha a brokkolit csak minimálisan hőkezeljünk, például 2-3 percig pároljuk.

Brokkolit ezért együnk naponta - részletek !

Kombináljuk!

Az is jó ötlet, ha a brokkolit más, szintén szulforafántartalmú növénnyel kombináljuk, mint például retekkel, rukkolával vagy mustárral, ugyanis ezzel is csak fokozzuk az egészségünkre gyakorolt pozitív hatását.

Forrás: greenmedinfo.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: