Vitaminok, amik mégsem azok

HáziPatika

Vitaminként árusítanak számos olyan vegyületet, amelyet már nem tartanak annak, vagy soha nem is lehetett volna vitaminként hirdetni.

A vitaminok a hivatalos definíció alapján olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben a testünk nem képes azokat előállítani, ami miatt tápanyag formájában kell pótolni. A fogalom egyértelműnek tűnhet, a vitamin kategóriába sorolt anyagok köre azonban az elmúlt évtizedekben sokat változott. A témában a Ködpiszkáló cikke oszlat el néhány tévhitet. 

Így szedje helyesen a vitaminokat!

Ha táplálék-kiegészítőkkel próbáljuk ellenállóbbá tenni a szervezetünket, akkor az optimális hatás elérése érdekében érdemes helyesen alkalmazni e készítményeket. Nem árt ismerni néhány egyszerű szabályt, melyekről az alábbi cikkünkben írtunk!

Jelenleg 13 vitamint tartunk számon, de a vitaminkutatás történetét tanulmányozva számuk jóval jelentősebbnek tűnhet. A vitaminok száma ugyanis egy ideig nőtt, majd csökkenésnek indult, bizonyos vegyületeket ugyanis az évek folyamán kivettek ebből a kategóriából.  Ennek oka lehet az, hogy az adott anyagból nagyobb mennyiség rendszeres bevitelére van szükség (ezek az elfogyasztandó mennyiség miatt nem minősülnek vitaminnak), de az is megesett, hogy kiderült: a vitaminnak gondolt vegyület nem esszenciális.

Egyes termékeket ráadásul úgy árusítanak vitaminként, hogy nem felel meg a követelményeknek, és nem hogy szükséges a szervezet számára, hanem még káros is. A Ködpiszkáló cikke összegyűjtötte a vitaminnak titulált, de az egészség fenntartásához külső forrásból nem feltétlenül pótlandó - vagy egyszerűen nem létező - anyagokat. Ezek közül válogattunk néhányat mi is.

B10-vitamin

Az egyes források szerint para-aminobenzoesavként (PABA) is emlegetett vegyületet nem szükséges külső forrásból pótolni, mivel a bélbaktériumok megfelelő mennyiségben termelik; más források szerint a folsav és a B12-vitamin keveréke, amely csirkék növekedését fokozta.

Nem minden vitamin, amit annak hirdetnek
Nem minden vitamin, amit annak hirdetnek

B17-vitamin

A több növényben megtalálható amigdalin "álneve" a B17-vitamin. Daganatellenes hatással reklámozzák, valójában azonban nem képes szelektíven elpusztítani a rákos sejteket. Megfelelően nagy dózisban halált is okozhat, mivel a szervezetben hidrogén-cianid keletkezik belőle. A B17-vitamint, illetve a "barackmag kultuszt" körüllengő hitekről és tévhitekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

B37-vitamin

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember népszerűsítette a "parlagfű vitaminjaként", valójában azonban egy nem létező anyagról van szó.

F-vitamin

Az esszenciális zsírsavakat illették ezzel a névvel. Ugyan ezek a vegyületek valóban szükségesek az egészség fenntartásához, ma már nem tekintik vitaminnak, mivel jelentősebb mennyiségre van szükségünk belőlük.

S-vitamin

A streptogenin fehérjével rokon, a szárnyasok növekedését fokozó faktor, nem esszenciális; az angol szlengben az (anabolikus) szteroidok megnevezésére is használják.


T-vitamin

Penészgombákból és rovarokból kinyert, patkányokban a fehérjék hasznosulását javító anyag; Valójában azonban kémiailag nem jellemzett, az ember számára nem esszenciális, így vitaminnak sem tekinthető.

U-vitamin

A káposztából kinyert, fekély- (ulcus) és baktériumellenes hatása miatt vitaminnak tekintett, valójában nem esszenciális metil-metionin.

Tisztelt Doktor Úr! A családomban a felmenők között sok szív- és érrendszeri betegség fordult elő (apai, anyai ágon is), mellé magas koleszterinszint is (főleg anyai ágon). Ez utóbbi nálam is, pedig vékony testalkatú nő vagyok és egészségesen táplálkozom. Érdemes prevencióként nagyon tiszta omega zsírsavas étrend-kiegészítőt szednem? A háziorvosom javasolta, de még vacillálok. Köszönöm válaszát! Zs. (30 év)

Kedves Hölgyem! A koleszterinnel kevésbé foglalkoznék, de a gyakori szívbetegségek miatt mindenképp odafigyelnék az étrendre és szednék táplálékkiegészítőket. Az omega zsírsavkészítmény csupán egy a lehetőségek közül, de jó lehetőség. HOgy mire van l...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag nélkülözhetetlen a megfelelő inzulinszinthez?

Tippek

Minimálisan napi 1x60 mg C-vitamin bevitele ajánlott, akár étrend-kiegészítő, akár zöldpaprika, citrusfélék, paradicsom, káposzta, salátafélék, savanyú káposzta formájában.