Az A-vitamin meglepő hatása

Hideg környezetben megemelkedik az A-vitamin szintje a szervezetben, mindez pedig közvetetten hozzájárul a zsírégetés fokozódásához - állítják osztrák kutatók. Felfedezésük ígéretes lehetőséget nyújthat akár új terápiás módszerek kifejlesztéséhez is az elhízás ellen.

Milyen tünetek megjelenése utalhat A-vitamin-hiányra? Részletek itt.

Az emberi szervezetben, illetve általában véve az emlősökében legalább két típust különböztethetünk meg a zsírraktárak tekintetében, így beszélhetünk fehér és barna zsírszövetről. Amennyiben működése során testünk nem használja fel a táplálékkal bevitt összes kalóriát, a felesleg jellemzően a fehér zsírszövetekben tárolódik el. A barna zsírszövet funkciója viszont elsősorban a kalóriák elégetésében és a hőtermelésben rejlik. Az emberi test zsírraktárainak jellemzően több mint 90 százaléka fehér zsírszövet, főként a has, a fenék és a combok tájékán elhelyezkedve. Ha viszont a fehér zsírszövetet célzottan barnává lehetne alakítani, úgy az egy új lehetőséget jelentene a súlygyarapodás és az elhízás elleni küzdelemben.

Az A-vitamin fontos szerepet játszhat az energiaháztartás szabályozásában
Az A-vitamin fontos szerepet játszhat az energiaháztartás szabályozásában. Fotó: Getty Images

Mint azt az intézmény közleménye írja, a Bécsi Orvostudományi Egyetem endokrinológiára és anyagcserére szakosodott részlegének kutatói dr. Florian Kiefer vezetésével sikeresen demonstrálták laboratóriumi kísérletekben, hogy mérsékelten hideg körülmények között emelkedik mind az A-vitamin , mind annak egy szállítóanyaga, a retinolkötő fehérje szintje a vérben. Szervezetünk az A-vitamint a májban tartalékolja, és a kísérletek tanúsága szerint a hideg erősíti a vitamin kiválasztódását, egyben a zsírszövetek felé történő áramlását. Az A-vitamin hatására pedig a fehér zsírszövetek barnaként kezdenek viselkedni, azaz a folyamat magasabb mértékű zsírégetéshez vezet.

Amikor dr. Kiefer és kollégái genetikai módosítással blokkolták a retinolkötő fehérje működését egerek szervezetében, a rágcsálóknál egyszeriben elhalványult az A-vitamin szintjének hideg hatására történő megugrása, így pedig a fehér zsírszövetek működése sem váltott át más üzemmódba. "Mindennek következtében a zsíroxidáció és a hőtermelés terén zavar keletkezett, ezáltal az egerek többé nem voltak képesek megvédeni magukat a hidegtől" - summázta Kiefer. Ezzel szemben a megnövekedett A-vitamin-szint hatására az emberi fehér zsírsejteken egyre inkább a barna zsírsejtek jellemzői mutatkoztak meg, így emelkedett az anyagcsere-aktivitásuk, tehát az energiafelhasználásuk is.

"Eredményeink alapján az A-vitamin fontos szerepet játszik a zsírszövetek működésében, valamint a teljes energia-háztartásra kihatással van. Mindazonáltal ez önmagában nem indok a nagy mennyiségű A-vitamin-pótlásra, hacsak nem orvost rendelte el, mivel kritikus, hogy az A-vitamin a megfelelő sejtekhez és a megfelelő időben jusson el" - magyarázták a Molecular Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók. "Felfedeztünk egy olyan folyamatot, amely által az A-vitamin képes szabályozni a zsírégetést és a hőtermelés hideg körülmények között. Ez segítséget jelenthet új terápiás módszerek kifejlesztésében, kihasználva ezt a specifikus mechanizmust" - tették hozzá.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)