Karotinoidokkal az arterioszklerózis ellen

A lutein táplálék-kiegészítés lelassítja az egyik fő agyi artéria vastagodásának folyamatát. Ezért egyes kutatók feltételezik, hogy a lutein véd az arterioszklerózis korai kialakulásával szemben - Ralph W. Moss

Túl azon, hogy a karotinoidok szerepét a prosztatarák megelőzésében vizsgálták, a kutatók azt is tanulmányozták, hogy a karotinoidok milyen hatást fejtenek ki az agyat tápláló nagy artériák falára. Amikor ezeknek az artériáknak a fala az arterioszklerózis következtében megvastagodik, az artériák belső átmérője szűkül, egészen addig, amíg végül is az ér teljesen elzáródik. Az ilyen elzáródás okozza a szélütést (stroke). Kimutatták, hogy emberekben a lutein táplálék-kiegészítés lelassítja az egyik fő agyi artéria (carotis) vastagodásának folyamatát. Egyes kutatók ezért feltételezik, hogy a lutein véd az arterioszklerózis korai kialakulásával szemben.

Ezek a vizsgálatok valamennyien arra utalnak, hogy a karotinoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása vitális jelentőségű. Ezen újabb bizonyítékok alapján azoknak, akik keresik a rák és bizonyos más krónikus degeneratív betegségek megelőzésének lehetőségét, fontolóra kell venniük a karotinoidokban gazdag nyers vagy enyhén főzött organikus termékeket tartalmazó diéták alkalmazását.

Mennyit együnk az ilyen táplálékokból?

A napi lutein- vagy zeaxantin-fogyasztással kapcsolatban jelenleg nem áll hatósági ajánlás rendelkezésünkre. Vizsgálatokból ugyanakkor ki lehet számítani, hogy a két vegyületből együttesen körülbelül 6 milligramm (mg) naponta összefüggésben állt mind a korral járó sárgafolt-degeneráció, mind a szürkehályog-kialakulás kockázatának csökkentésével.

Az átlagos amerikai felnőtt összesen csak napi 2-4 mg luteint és zeaxantint fogyaszt el a táplálékkal. Ebből logikailag következik, hogy vagy a táplálkozás megváltoztatása szükséges, vagy lutein-/zeaxanthin-tartalmú táplálék-kiegészítőt kell szedni, hogy magasabb mennyiségben jussunk ezekhez az anyagokhoz. A piacon kapható lutein-termékek legnagyobb része 6 vagy 20 mg luteint tartalmaz. Nem tisztázott azonban, hogy azok a kiegészítők, amelyek 6 mg-nál sokkal kevesebbet vagy sokkal többet tartalmaznak, valóban hasznosak-e.

A lutein kiegészítőket "észter" vagy szabad formában forgalmazzák. Az a lutein és zeaxantin, ami zöld leveles zöldségekben, gyümölcsökben és némely tojásfajta sárgájában található, szabad (vagyis nem észter) formában létezik. A www.consumerlab.com honlap szerint mindkét forma ugyanolyan jól szívódik fel a szervezetbe, mindazonáltal a felszívódás akkor a legjobb, ha ezeket az anyagokat zsírokkal vagy olajokkal együtt fogyasztjuk. Ezért általában azt javasolják, hogy a lutein és zeaxantin táplálék-kiegészítőket étkezéskor, inkább magas, mint alacsony zsírtartalmú táplálékokkal vegyük be.A luteint és a zeaxantint érdemes a táplálékkal bejuttatni a szervezetbe.

Az alábbiakban néhány indokot sorolok fel, miért érdemes a luteint és a zeaxanhint inkább a táplálékkal, mint táplálék-kiegészítőkkel bejuttatni a szervezetbe:

  1. Olcsóbb.
  2. Ha Ön nem jut elég luteinhez/zeaxantinhoz, akkor az határozottan azt jelenti, hogy nem eszik elegendő gyümölcsöt és zöld leveles zöldséget.
  3. A lutein és zeaxantin jobban tudja hatását kifejteni más tápanyagok jelenlétében, ilyenek például a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin és a cink. Ezekhez az anyagokhoz ugyancsak a tápanyagokban gazdag táplálékokkal lehet hozzájutni.
  4. Az avokadó, a lutein egyik bő forrása, már önmagában is tartalmazza azt a zsírt, amelyre Önnek szüksége van ahhoz, hogy a karotinoid megfelelően felszívódjon fel.

Egy nemrég végzett klinikai vizsgálat eredményei aggodalomra adnak okot, ugyanis olyan dohányosokban, akik magas dózisú szintetikus béta-karotint kaptak, a tüdőrák kockázata növekedett (Goodman 2004).

A friss áruk több karotinoidot tartalmaznak

Általában próbáljon meg friss, organikus termékeket fogyasztani, amit csak minimális mértékben főz meg, vagy dolgoz fel. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium például kimutatta, hogy a nyers spenót durván kétszer annyi zeaxantint tartalmaz, mint a főtt. Bizonyos ételeket, amelyeket hagyományosan főtt állapotban fogyasztunk (pl. gabona vagy amerikai káposzta), nyersen is lehet enni, különösen, ha előzetesen olajos-ecetes alapú salátaöntetben pácoljuk. Bár kalóriában dús táplálék, az avokadó egyben meglepően jó karotinoid-forrás is.

Nagyon fontos, hogy egy termék mennyire friss, mert a friss áruk általában többet tartalmaznak ezekből a karotinoidokból, mint a gyári készítmények. Például a nyers brokkoli több mint 2445 mikrogramm luteint + zeaxantint tartalmaz, a frissen főzött brokkoli 2226-ot, de a fagyasztott, felaprított, párolt, majd ezután megszárított brokkoli már csak 830-at.

Különböző élelmiszerek lutein/zeaxantin mikrogramm értékeit mutatják az alábbiak:

Sárga morzsolt csemegekukorica, konzerv: 528

Japán datolyaszilva, nyers: 488

Csírátlanított sárga kukorica, dúsított élelmiszer: 457

Spenót, nyers: 331

Tarlórépa zöldje, főzött, párolt, szárított, sómentes: 267

Amerikai kelkáposzta, főzött, párolt, szárított, sómentes: 266

Saláta, nyers: 187

Marhakáposzta, főzött, párolt, szárított, sómentes: 173

Spenót, főzött, párolt, szárított, sómentes: 179

Mandarin: 112

(Valamennyi érték 100 gramm ehető élelmiszerre vonatkozik)

Forrás: Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), amely az alábbi honlapon érhető el:

http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/car98/zea_tble.pdf

Fordította és szerkesztette:
Bakács Tibor
az orvostudomány doktora

Ralph W. Moss Ph.D.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső