Így együnk, ha futunk, úszunk, erősítünk

Minden sport más és más igényeket állít fel szervezetünkkel szemben. Attól függően, hogy izmot építünk, vagy csak testünk rugalmasságot akarjuk fokozni, esetleg fittek maradni, más-más fajta étkezés javasolt.

Ha sportolunk, arra is érdemes odafigyelnünk, hogy táplálkozásunk igazodjon és megfeleljen sportolási szokásainknak. Attól függően, hogy a sporttal, rendszeres mozgással, milyen célt kívánunk elérni, más-más ételekkel tudjuk mindezt támogatni. Vegyük hát sorra a különböző sportokat és a hozzájuk javasolt legjobb étrendet.

Futás

A futás nagyszerű kalóriaégető , de ha kezdők vagyunk, kövessük szigorúan az edzési tervet, és adjuk meg a szervezetünknek szükséges összes tápanyagot, mert izmainknak és ízületeinknek időre van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek. A cél a kiegyensúlyozott étrend, mely főként keményítőtartalmú szénhidrátokra épül, mint például a teljes kiőrlésű kenyér, tészta, burgonya, rizs, bab, továbbá a tojás, tej és tejtermékek, valamint sok gyümölcs és zöldség. Ha a futási idő 60-90 perc között van, akkor több energiát adó szénhidrátra és több izomjavító proteinre van szükség.

Ön tudja mennyi kalóriát ad le, ha kedvenc sporttevékenységét végzi? Megtudhatja a kalórialeadási kalkulátor használatával. Jelölje be, hogy mely tevékenységeket végzi és adja meg körülbelüli súlyát, így megtudhatja, hogy egy óra mozgással, mennyi kalóriától szabadul meg.

Úszás

Az úszás sokoldalú gyakorlat, ami megmozgatja a szervezet főbb izomcsoportjait. Jót tesz az ízületeknek, így ideális mindazok számára is, akik sérülés után lábadoznak. Úszás előtt a legjobb könnyű ételeket fogyasztani, így elkerülhetjük a teltségérzetet, és emésztésünket sem terheljük meg. Ha nagyobb intenzitású úszásba kezdünk, több energiát adó szénhidrátra, így tésztára, kenyérre, banánra, illetve izomjavító proteinre - csirkére, tonhalra, joghurtra vagy tejre - lesz szükségünk.

Pilates és jóga

A pilates és a jóga segítségével fejleszthetjük izmunk rugalmasságát, valamint javíthatjuk testtartási problémánkat. Rendszeres nyújtással megelőzhetjük a többi sportból adódó sérüléseket is. Segítsük izmainkat sok folyadékkal, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, olajos halakkal , illetve korlátozzuk a só fogyasztást. Rugalmasságot fokozó ételek a zöldségek, a citrusfélék és az olajos hal.

Erősítés

Az izomszövet építése - párosulva a rendszeres kardio edzéssel - jó módszer, ha fogyni szeretnénk. Akár az a cél, hogy tömegesítsünk, akár csak erősítő edzést tartunk, étrendünknek tartalmaznia kell elég energiát. A szénhidrát és a fehérje a legfontosabb tápanyagok, a fehérje segíti az izomrostokat és izomszöveteket.

A legjobb szénhidrátok kardió edzéshez: teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, mazsola és egyéb szárított gyümölcsök, banán, alma és bab.

A legjobb proteinek erősítő edzéshez: sovány hús, baromfi és hal, tojás, zsírszegény tej, joghurt és sajt, a lencse és a fekete bab.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)