Húst ne, tej és tojás jöhet

A vegetáriánus étrendeket bemutató sorozatunk következő részében a vegetarianizmus legelterjedtebb alirányzataival, az ovo-, lakto- és az ovo-lakto-vegetarianizmussal ismerkedhetünk meg közelebbről.

Az ovo-, lakto-, illetve ovo-lakto-vegetarianizmus követői nem fogyasztanak húst, szárnyasokat, halat vagy tengeri herkentyűket, tojást, vagy tejet és tejterméket, esetleg mindkettőt, azonban igen. Az ovo-lakto-vegetarianizmus talán a legelterjedtebb irányzat, ennek köszönhetően a legegyszerűbben is betartható. A vegetarianizmus ezen altípusaiban a méz és egyéb állati eredetű termékek fogyasztása (pl. zselatin) is megengedett, pontosabban az egyéni preferencia dönti el, hogy valaki beépíti-e ezeket az étrendjébe vagy sem.

A vegatarianizmus ezen altípusai az egészség szempontjából is a legkiegyensúlyozottabbak, és a szakemberek szerint a megfelelően összeállított vegetariánus étrend tápláló és megfelelő, és a segítségével megelőzhetünk bizonyos betegségeket.

A lakto-ovo vegetáriánus tojást és tejterméket is fogyaszt

Kutatások szerint az alapvetően zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, hüvelyeseket és gabonaféléket tartalmazó, de tejterméket illetve tojást is magában foglaló étrend hozzájárul az ischémiás szívbetegségek, a magas vérnyomás, magas demencia rizikójának csökkentéséhez. A húsevést (különösen a vörös húst) összefüggésbe hozták a nyelőcső-, máj-, bélrendszeri és tüdődaganatokkal, így a húsmentes étrend ezek ellen is védelmet nyújthat.

A tojás, illetve a tejtermék fogyasztásáról való lemondás hátterében lehetnek etikai megfontolások, de egészségügyi döntések is: a tojás és a tejtermék is igen gyakori allergén, melyeknek étrendből való kiiktatása jelentős mértékben csökkentheti, vagy teljesen meg is szüntetheti a kellemetlen tüneteket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)